Conferința ONU privind clima COP 28 vrea să readucă în atenție investițiile verzi

Date:

COP 28, cea mai mare conferință mondială pe tema climei, începe pe 30 noiembrie oferind un nou impuls pentru a accelera investițiile în tranziția de la carbon, ceea ce ar putea ajuta la redresarea acțiunilor companiilor din sectorul energiei regenerabile. La această ediție, președintele României, Klaus Iohannis, va ține un discurs pe 4 decembrie. 

Conferința din Dubai, care are loc pe fondul unor tensiuni globale sporite, începe cu așteptări reduse, dar cu o nevoie uriașă de rezultate clare. Accentul va fi pus pe evaluarea progreselor înregistrate la nivel mondial (GST), care se face la fiecare cinci ani. Bilanțul global este un proces prin care țările și părțile interesate pot vedea în ce domenii se fac progrese colective în vederea îndeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice – și în ce domenii nu au rezultate. 

În cadrul reuniunii se va discuta, de asemenea, despre finanțarea fondului de „pierderi și daune” pentru piețele emergente și se vor aborda pozițiile ambivalente ale Chinei și a Indiei – primul și cel al treilea contributor la emisiile globale de gaze cu efect de seră. Un efort sporit este esențial, având în vedere că lumea este în întârziere față de majoritatea obiectivelor, temperaturile din 2023 fiind cele mai ridicate înregistrate vreodată, iar necesarul de investiții în domeniul climei este de 3-6 ori mai mari decât nivelurile curente. 

COP se concentrează pe realizarea celor trei obiective ale Acordului de la Paris din 2015: limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 °C peste nivelul preindustrial, consolidarea rezilienței la schimbările climatice și încurajarea fluxurilor financiare pentru tranziția de la economia bazată pe carbon. 

În pofida semnelor clare de accelerare a riscurilor schimbărilor climatice la nivel mondial și a impactului acestora, deficitul de finanțare pentru adaptare se adâncește și se situează în prezent între 194 și 366 de miliarde de dolari SUA pe an. Nevoile de finanțare a adaptării la schimbările climatice sunt de 10-18 ori mai mari decât fluxurile actuale de finanțare publică internațională – cu cel puțin 50 % mai mari decât se estima anterior, se menționează în raportul ONU privind decalajul de adaptare la schimbările climatice pe 2023.  

Acesta este motivul pentru care am putea asista la COP 28 la creșterea semnificativă a țintelor de adoptare a energiei solare și eoliene și la dublarea obiectivului anual de îmbunătățire a eficienței energetice. Investițiile în energie curată la nivel global se ridică la 1.800 de miliarde de dolari în acest an, în creștere cu 40% în ultimii doi ani. Însă acestea trebuie să se dubleze, ajungând la 4,3 trilioane de dolari până în 2030, pentru ca lumea să fie pe drumul cel bun pentru a ajunge la un nivel net zero. În schimb, investițiile în combustibilii fosili stagnează la un nivel mai mic de 1.100 de miliarde de dolari și se preconizează că vor scădea la 400 de miliarde de dolari până în 2030.  

Reacția burselor la sursele regenerabile de energie a fost inversă în ultimii 3 ani. Războiul din Ucraina a dus la prețuri ridicate ale petrolului, iar acțiunile companiilor din zona energiei regenerabile au scăzut din cauza evaluărilor lor ridicate. Această resetare este, sperăm, aproape de final. Evaluările companiilor din zona regenerabilelor la nivel mondial au scăzut cu 70% față de maxime, fiind acum mai ieftine decât piața, pe măsură ce ratele dobânzilor ating un nivel maxim și perspectivele de creștere pe termen lung se consolidează. Schimbarea climatică reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări pentru unul din cinci respondenți (19%) și se situează pe locul al șaptelea din 18 îngrijorări la nivel global într-un sondaj IPSOS recent. 

De asemenea, energia regenerabilă rămâne în continuare principala țintă tematică de investiții a investitorilor de retail, în ciuda performanțelor slabe pe piețele financiare înregistrate recent de acest sector. Peste 40% dintre investitorii români iau în considerare „tehnologia curată”, inclusiv vehiculele electrice, bateriile, energia regenerabilă ca parte a portofoliilor lor de investiții pe termen lung, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...