Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

Date:

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre să continue să reducă folosirea gazelor cu 15%, comparativ cu consumul mediu din 2017-2022. Totuși, a fost înlăturată obligativitatea, stabilită în 2022, a reducerii cu 15% în cazul unei crize de aprovizionare.

În 2022, Consiliul a convenit asupra unui obiectiv de reducere voluntară cu 15 % a cererii de gaze (sau 45 mld mc) până în primăvara anului 2023, care a fost depășit prin scăderea cererii cu 18 % (sau 53 mld mc), toate sectoarele reducându-și cererea de gaze. Pe baza acestei experiențe, obiectivul voluntar a fost extins până în martie 2024 și se estimează economisirea a aproximativ 60 mld mc de gaz. În octombrie 2022, Consiliul a introdus măsuri excepționale, limitate în timp, cu scopul de a reduce cererea de energie electrică și de a redistribui clienților finali veniturile extraordinar de ridicate din sectorul energetic. Regulamentul a stabilit obiectivul de reducere a cererii globale de energie electrică cu 10 % și cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf. Deși reducerea cererii în timpul orelor de vârf a fost realizată, reducerea consumului global de energie electrică cu 10 % a reprezentat o provocare pentru statele membre.

Urmare a obligativității UE privind reducerea voluntară de energie stabilită în anul 2022 consumul de gaz a scăzut cu peste 18% în 2022 și 2023, comparativ cu ultimii cinci ani, peste ținta de 15% stabilită. 

Comisia Europeană consideră că dacă reducerile de consum nu sunt realizate conform planificării, acest lucru ar putea afectează negativ umplerea depozitelor subterane și crește nivelul și volatilitatea prețurilor la gaze.

Țările au implementat măsuri de reducere a consumului de energie prin:

  • diseminarea în mass-media din întreaga UE a măsurilor de economisire de energie a cetățenilor
  • sprijinirea dezvoltării rapide a instrumentelor de management al cererii pentru gaze și electricitate. Această a constatat într-un sistem care recompensa flexibilitatea consumatoriilor (inclusiv micii consumatori, prin agregatori) pentru întreruperea consumului de energie. 
  • au accelerat montarea de contoare inteligente, permițând o monitorizare a energiei consumate în timp real 
  • au introdus norme echitabile și armonizate la nivelul UE privind măsurile de suficiență energetică astfel încât toți cetățenii UE au fost încurajați să adopte aceleași practici de economisire a energiei. 

Reducerea voluntară a cererii de gaze din Europa s-a bazat pe următoarele măsuri:

• Reducerea temperaturii termostatului cu 1°C sau mai mult

• Reducere cu o oră a funcționării zilnice a sistemului de încălzire

• Scurtarea sezonului de încălzire în clădiri

• Reducerea utilizării aerului condiționat

• Revizuirea standardelor de eficienței energetice a clădirilor 

• Oprirea sau diminuarea luminii publice pe timp de noapte 

• Înlocuirea becurilor cu iluminare LED

• Oprirea computerelor în afara programului de lucru

• Dezactivarea panourilor publicitare

• Închiderea vitrinelor pe timp de noapte

• Echiparea spaţiilor comerciale cu sisteme automate de închidere a uşilor când aerul sau încălzirea sunt pornite

• Explicarea acțiunilor întreprinse pe afișe informative și instalarea acestora termometre care fac vizibilă temperatura internă

• Interzicerea încălzirii piscinelor de agrement cu energie din rețea

• Fără încălzire pentru coridoarele clădirilor publice

• Trecerea la apă rece în toate clădirile publice

• Închiderea fântânilor publice

• Oprirea folosirii aparatelor portabile de aer condiționat, încălzitoare și radiatoare

• Utilizarea mașiniilor de spălat vase și a mașiniilor de spălat rufe doar cu sarcini complete.

• Deconectarea ștecherului de la mașina de spălat rufe când nu este în priză

• Oprirea sau activarea funcției de consum redus a frigiderului in timpul sarbatorilor

• Creșterea temperaturii frigiderului cu 1 grad

• Eliminarea Standby TV, decodor, DVD

• Reducerea orelor de aprindere a becurilor

• O mai bună izolare a locuinței

• Reguli obligatorii de economisire a gazelor pentru companii

• Promovarea lucrului la distanță, atât în ​​administrațiile publice, cât și în cele private companiilor

• Modificarea legii achizițiilor publice în vederea eficientizării acestora contracte legate de economisirea energiei

• Recomandări pentru industrie și IMM-urile în vederea promovării eficienței energetice

• Numirea unui „ambasador al eficienței energetice” în companie, cu scopul de a prezenta în interiorul instituției a proiectelor de reducere a consumului de energie electrică

• Licitații de gaze care oferă stimulente pentru consumatorii industriali care fac dovada că reduc consumul lor de gaz

• Campanii de conștientizare destinate cetățenilor care sugerează cele menționate mai sus

Cererea de gaze la nivelul UE, cererea de GNL si proiectele noi de export GNL din SUA

Sursa Saving Energy for Europe, European Enviromental Bureau

În perioada 2022 – 2023 am regăsit 4 grupe de țări sub aspectul modului în care au abordat reducerea voluntară a cererii de energie.

Țări cu măsuri stricte de economisire a energiei

Germania, Italia, Franța, Portugalia și Spania au cele mai robuste măsuri de eficiență energetică la consumatorii casnici. Numai aceste 5 țări au acoperit peste 60% (echivalent cu 254,12 bcm) din

Cererea de gaze a UE în 2021. Aceasta înseamnă o reducere de 3% a gazului total consumat de aceste țări care corespunde cu gazul consumat în 2021 de Finlanda, Lituania, Suedia, Estonia și Letonia la un loc (7,71 bcm). 

Măsuri obligatorii de reducere a consumului introduse de aceste țări au fost pentru următoarele sectoare:

Germania și Italia pentru toate sectoarele: public, cetățeni privați și întreprinderi. În Franța și Spania pentru public și întreprinderi mici și mari. Unele dintre aceste măsuri erau deja în vigoare în vara anului 2022 în Franța, Germania și Spania.

În Franța, întreprinderile au numit un „ambasador al sobrietății energetice” în septembrie 2022 și a existat obligația de a prezenta guvernului planuri pentru reducerea consumului de energie electrică până în octombrie 2022.

Transparența și monitorizarea rezultatelor este o componentă importantă a reducerii energiei. Un raport de progres publicat de Portugalia (15/03/23) prezintă constatări privind nivelurile de implementare a măsurilor și energia economisită. Este singurul raport de progres efectuat de o țară membră a UE

Cele mai importante măsuri adoptate de țările cu măsuri stricte de economisire a energiei

Mandate care limitează încălzirea și condiționarea aerului.

Franța (08.03.22) și Spania (08.01.22) atât pentru actori publici cât și pentru societăți comerciale, în timp ce Germania (24.08.22) și Italia (6.09.22) au vizat suplimentar și gospodăriile private.

Mandate de limitare a consumului de energie pentru iluminat

Germania (24.08.22) a introdus limite ample, dar temporare acolo unde iluminatul nu este esențial pentru siguranță, Franța (08.03.22) și Spania (08.02.22) au cerut companiilor să stingă iluminatul pentru publicitate și luminile magazinului pe timp de noapte. Portugalia (8.09.22) a solictat iluminat limitat în sediul central al guvernului și a emis recomandări pentru gospodării private și întreprinderi.

Alte măsuri de economisire a energiei

Franta si Germania (09.06.22), Portugalia (10.5.22): reducerea temperaturii apei din piscinele publice. În Franța (5.09.22), companiile au fost obligate să-și reducă consumul de energie cu 10 la sută sau să se confrunte cu raționalizarea forțată a energiei electrice și a gazelor.

Campanii de informare publică

În fiecare țară din acest grup, au existat campanii de informare publică care încurajează cetățenii să facă mici schimbări de comportament pentru a-și limita consumul de energie. În Franța, cetățenii au fost îndemnați inclusiv prin mijloace electronice, pentru a minimiza în mod specific consumul de energie la orele de consum maxim (18.10.22).

Măsuri ale autorităților subnaționale

Franța: La Paris, iluminatul public al Turnului Eiffel și cel stradal a fost redus prin becuri înlocuirea becurilor existente cu LED-uri mai eficiente (13.09.22). Orașul Thouars iluminarea stradală a fost limitată de la ora 22:00. la 6 a.m. din iunie 2022. Unele mari școli din Bretania și-au coborât nivelul temperaturilor din termostate (5.09.22).

Germania: Hanovra (28.07.22), Berlin (27.07.2022) și Bavaria (2/08/2022) a implementat diverse măsuri de economisire a energiei.

Italia: În Florența, o ordonanță interzice clădirilor publice, comerciale și ale unităților administrative să-și țină ușile deschise atunci când sistemele de condiționare funcționează (28.07.22).

Spania: Municipalitatea Pedreguer a transformat aproape tot iluminatul municipal pe LED și a promovat formarea comunității energetice (1.12.22). Spania sprijină activ eforturile de eficiență energetică ale regiunilor și orașelor, oferind subvenții pentru o varietate de îmbunătățiri ale clădirilor în materie de eficiență energetică, care au avut ca rezultat reducerea consumului final de energie cu 10% (1.08.22).

Portugalia: 103 municipalități au redus iluminatul interior și exterior (15.04.23).

Țări cu măsuri de economisire a energiei ușoare

Este grupa în care țările au introdus măsuri obligatorii pentru a reduce consumul de gaze și energie electrică doar într-un singur sector, aproape întotdeauna cel public, împreună cu măsuri voluntare pentru întreprinderi și cetățeni. 

În Olanda măsurile obligatorii sunt aplicate numai sectorului privat.

Țările de Jos, Belgia, Grecia, Irlanda, Cipru și Slovenia au introdus unele măsuri deja în vara anului 2022. În Ungaria și Lituania măsurile au fost introduse în septembrie și în Polonia abia în decembrie 2022.

În Țările de Jos, guvernul a introdus obligații mai stricte pentru marile companii și organizații (3.10.22), cărora li sa cerut să le implementeze pe toate posibile măsuri de economisire a energiei cu impact imediat sau în termen de cinci ani (07.04.22).

Guvernul polonez a respins obiectivele obligatorii stabilite de CE (18.08.22) și a favorizat inițial măsuri voluntare de economisire a energiei. O obligație legală pentru sectorul public a fost însă introdusă ulterior (01.12.22).

Merită subliniat faptul că atât Ungaria, cât și Polonia au votat împotriva extinderii măsurii reducerii voluntare a consumului de energie, coordonată a UE cu 15% până în martie 2024 (29.03.23).

Mandate care limitează încălzirea și aerul condiționat

Belgia (31.08.22), Grecia (06.09.22), Irlanda (09.07.22), Cipru (12.08.22), Lituania (09.08.22), Ungaria (09.08.22) și Slovenia (07.08.22).

Mandate de limitare a consumului de energie pentru iluminat

Cipru (8.12.22), Grecia (13.09.22), Irlanda (7.09.22) și Belgia (31.08.22).

Campanie de informare publică

Grecia (21.09.22), Irlanda (28.04.22), Țările de Jos (2.04.22), Slovenia (07.08.22) și Belgia (04.07.22).

Măsuri ale autorităților subnaționale

Atena a anunțat un plan pentru clădirile guvernamentale pentru a reduce energia consumată cu încălzirea și condiționarea aerului prin montarea de ferestre noi. Ofițeri de energie au fost desemnați să monitorizeze realizările. Dincolo de Atena, orașul de Kamena Vourla a modernizat iluminatul public stradal, rezultând o 10% economii de energie (26.04.23). Orașul Wrocław din Polonia a ales să nu găzduiască un nou Petrecerea de Ajun, reduceți luminile de Crăciun și limitați iluminatul pe podurile publice (22.09.22).

Țările care doar au recomandat măsura de reducere voluntară a energiei 

Croația, Cehia, Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia, Suedia și Estonia s-au concentrat doar pe măsurile voluntare realizate prin campanii de informare publică care s-au desfășurat parțial în vara lui 2022 (Croația, Cehia, Finlanda și Malta) și parțial doar la începutul toamnei 2022 (Austria, Danemarca, Luxemburg) sau chiar mai târziu (Estonia, Suedia și Slovacia).

Mai multe campanii s-au concentrat în principal pe încălzire (Slovenia 9.07.22) și utilizarea apei calde  (Finlanda 25.08.22, Slovacia 4.12.22), unele țări adăugând la aceste transporturi (Austria 13.09.22) și utilizarea iluminatului (Croația 4.08.22).

Iluminatul străzilor, piețelor și monumentelor este și destinatarul apelurilor pentru economii de energie, precum și pentru controlul temperaturii în clădiri (Malta 28.08.22, Austria (25.07.22), Luxemburg (8.09.2022) și Danemarca (2.09.22)

Măsurile Luxemburgului includ oferirea de consultări pentru companii cu privire la acțiuni pentru reducerea consumului de gaze naturale și energie electrică (8.09.2022). În Malta (28.08.22) o campanie specifică încurajează întreprinderile să adopte practici eficiente energetic și tehnologii (10/01/23).

Cehia oferă un manual de economisire a energiei și consultații gratuite pentru eficiență energetică

renovari (20.07.22). Campania de economisire a energiei din Slovacia a creat centre în orașele regionale care să ofere consiliere gratuită în domeniul energiei. Guvernul a sporit și finanțarea pentru Proiectul Caselor Verzi (27.06.22) care oferă vouchere pentru pompe de căldură, solare instalatii si alte echipamente de energie regenerabila (27.06.22).

Țările care nu au luat nici o măsură de reducere voluntară a energiei 

Bulgaria, Letonia și România nu au implementat nici o măsură de reducere voluntară a energiei.

Este posibil ca Letonia să nu fi simțit nevoia să adopte măsuri de economisire a gazelor deoarece

consumul de gaze în Letonia scade de 10 ani: o scădere crescută în 2022 a fost determinată de prețurile ridicate (dar care se face concomitent cu reducerea confortului ambiental), precum și de economiile de energie realizate prin reducerea orelor de lucru și a creșterii muncii de acasă. Economii suplimentare au fost atribuite reducerii temperaturi interioare ale clădirii. 

În absența măsurilor naționale de economisire a energiei, unele municipalități din Letonia au luat

acțiuni la nivel local, concentrându-se în primul rând pe eficiența iluminării (23.02.08).

În mod similar, în Bulgaria reducerea consumului de energie este atribuit exclusiv temperaturiilor mai blânde de iarnă și prețurilor mari la gaze.

România nu a luat nici o măsură de reducere voluntară a consumului de energie, justificând că nivelul consumului de energie electrică este deja printre cele mai scăzut per persoană din Europa, aspect complet greșit deoarece în fapt nivelul scăzut al consumului se datorează sărăciei energetice din România și a condițiilor ambientale improprii în care stau cca 39% dintre români.

Dumitru Chisalita
Dumitru Chisalita
Dumitru Chisăliţă este preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...