Decarbonarea poate aduce creștere economică în comunitățile locale

Date:

Preluat de pe economica.net

În mijlocul eforturilor globale de dezvoltare a arsenalului nostru de combatere a schimbărilor climatice, tehnologia de captare, stocare (și utilizare) a carbonului (CCS/CCUS) devine din ce în ce mai relevantă nu doar în planul dezbaterilor euro-politice, cât mai ales în planul practic la nivelul comunităților locale din România.

Acest salt tehnologic poate aduce cu sine beneficii semnificative pentru aceste comunități, atât în ceea ce privește mediu, economia locală, cât și calitatea vieții.

Ce este CCS și de ce este atât de importantă?

CCS este un proces complex care implică captarea dioxidului de carbon (CO2) de la sursele principale de emisii, cum ar fi centralele electrice pe bază de combustibili fosili sau industriile grele, împiedicându-l să ajungă în atmosferă. Apoi, gazul CO2 captat este transportat și stocat în subteran, în straturi geologice adânci și sigure, unde este reținut pe termen lung, împiedicându-l să contribuie la creșterea efectului de seră. Astfel, tehnologia CCS este extrem de importantă prin capacitatea sa de a reduce semnificativ emisiile de CO2 în industrii care încă depind în mare măsură de combustibilii fosili. Tehnologia nu numai că ajută la limitarea emisiilor de carbon în atmosferă, ci și oferă o punte necesară către o tranziție mai lentă și mai echilibrat controlată către surse de energie mai curate și mai durabile.

La nivel general, tehnologia CCS are câteva beneficii majore: În primul rând, tehnologia CCS poate reduce emisiile de carbon cu până la 90%, contribuind semnificativ la îndeplinirea obiectivelor de scădere a emisiilor la nivel global. În al doilea rând, industriile care generează cantități mari de emisii de CO2, precum producția de oțel și cea de ciment, pot beneficia de CCS pentru a-și diminua semnificativ amprenta de carbon. Totodată, CCS este o soluție practică pentru reducerea emisiilor în sectoarele care nu sunt încă pregătite sau care nu au cum – în actualul context tehnologic și economic – să treacă complet către surse de energie regenerabilă.

În al treilea rând, reducând emisiile de CO2, CCS contribuie la protejarea ecosistemelor fragile și a biodiversității, limitând impactul schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător.

Ce câștigă locuitorii?

Dar, trecând de la general la particular, trebuie să conștientizăm câteva din beneficiile directe pe care le pot obține locuitorii localităților românești unde se va găsi aplicabilitate a acestei noi tehnologii. Comunitățile locale din România se confruntă cu impactul direct al schimbărilor climatice: secete prelungite, fenomene meteorologice extreme și degradarea calității aerului.

În reducerea acestor efecte negative, primăriile și locuitorii regăsesc un aliat puternic în dezvoltatorii de tehnologii CCS. Prin captarea și stocarea CO2-ului emis de industriile locale (precum centralele termoelectrice sau diverse fabrici și unități de producție), CCS ajută la diminuarea poluării aerului și la protejarea calității aerului din regiune. Dar mai ales trebuie de remarcat faptul că CCS contribuie la sprijinirea economiei regionale, implementarea acestei tehnologii în România deschizând noi uși pentru dezvoltarea economică a comunităților locale. Proiectele legate de CCS pot crea locuri de muncă în sectorul energetic și al tehnologiei, oferind oportunități de angajare și creștere economică pentru locuitorii din zonele respective. De asemenea, acest lucru poate atrage investiții și sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii necesare pentru tehnologia CCS, contribuind la modernizarea și diversificarea economiei locale.

Deloc de ignorat, reducerea emisiilor de carbon prin CCS nu numai că protejează mediul înconjurător, ci și îmbunătățește direct calitatea vieții locuitorilor din aceste comunități. Aerul mai curat duce la sănătate mai bună pentru oameni, reducând problemele respiratorii și bolile asociate poluării. De asemenea, investițiile în tehnologii verzi și sustenabile pot crea un mediu mai sigur și mai sănătos pentru generațiile viitoare.

Dar, deși CCS are potențialul de a juca un rol crucial în lupta împotriva schimbărilor climatice, există provocări tehnice, economice și de acceptare socială care trebuie abordate. Costurile inițiale ridicate ale implementării CCS, precum și necesitatea de a dezvolta infrastructura adecvată pentru captare, transport și stocare, sunt aspecte importante care necesită atenție și investiții substanțiale. Apoi, pe măsură ce tehnologia CCS continuă să evolueze și să devină mai eficientă din punct de vedere al costurilor, un cadru de reglementare clar și sprijinul guvernului și al comunităților sunt cruciale pentru extinderea și adoptarea la scară largă a tehnologiei CCS. Cum arătam mai sus, investițiile inițiale sunt semnificative, iar adaptarea infrastructurii pentru această tehnologie necesită resurse considerabile și timp corespunzător. Deci, este esențial să existe sprijin din partea guvernului, precum și angajamentul firmelor și al comunităților locale pentru a face această tranziție cât mai fluidă și mai benefică posibil pentru locuitori.

În concluzie, această tehnică inovatoare reprezintă nu doar o soluție cheie în eforturile noastre de a reduce impactul negativ asupra mediului și de a diminua emisiile de gaze cu efect de seră, ci mai ales o oportunitate semnificativă pentru comunitățile locale din România. Captarea, stocarea și utilizarea carbonului (CCS/CCUS) nu numai că protejează mediul și sănătatea oamenilor, ci și poate aduce prosperitate și dezvoltare durabilă pentru aceste regiuni.

Investițiile în tehnologia CCS trebuie astfel văzute nu doar ca un pas spre un viitor mai curat, ci și ca un motor pentru creșterea și îmbunătățirea vieții în comunitățile locale.

Preluat de pe economica.net

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...