Discursul E.S. domnului Ambasador Han Chunlin la Briefing-ul de presă privind Forumul de Cooperare Internațională „Belt and Road”

Date:

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni jurnaliști, 

Bună ziua tuturor! 

Anul acesta marchează zece ani de la lansarea inițiativei „Belt and Road”. În decursul acestor 10 ani, cooperarea în cadrul acestei inițiative a înregistrat realizări istorice, de care au beneficiat peste 150 de țări. Prin deschiderea unui drum al cooperării sporite, al oportunităților și al prosperității, inițiativa devine cel mai popular bun public internaţional şi cea mai extinsă platformă de cooperare internațională din lume.

Între 17 și 18 octombrie, a avut loc cea de-a treia ediție a Forumului de Cooperare Internațională „Belt and Road” la Beijing. Reprezentanții din 151 de țări și 41 de organizații internaționale au participat la acest forum, numărul celor înscriși depășind 10.000. Președintele Xi Jinping a ținut un discurs în cadrul ceremoniei de deschidere, trecând în revistă reușitele din cei 10 ani, a rezumat experiențele de success și a subliniat că initiativa „Belt and Road” este în concordanță cu logica progresului vremurilor în care trăim. Președintele Xi Jinping a declarat că China susține desfășurarea a 8 acțiuni în cadrul inițiativei de calitate înaltă, aducând astfel o nouă viziune, o nouă perspectivă și energie asupra acesteia. Președintele Xi a avut, de asemenea, întâlniri și discuții cu toți liderii străini prezenți la eveniment și a ajuns la o serie de înțelegeri importante cu aceștia. În cadrul forumului au avut loc trei forumuri la nivel înalt, având drept subiect principal economia digitală, conectivitate și dezvoltarea durabilă, și șase forumuri tematice privind facilitarea comerțului, comunicarea dintre popoare, schimburile între think-tankuri, Drumul Mătăsii de integritate, cooperarea la nivel local și cooperarea maritimă. În același timp, a avut loc Conferința Antreprenorilor „Belt and Road”.

Dragi prieteni, 

Am observat că în presa românească există foarte multe reportaje pe tema acestui forum, astfel că astăzi am pregătit două rapoarte pentru referință, și anume „O comunitate globală de viitor comun: inițiativele și acțiunile Chinei” și „Inițiativa Belt and Road: un pilon cheie al comunității globale a viitorului comun”. Aș dori să profit de această ocazie pentru a împărtăși câțiva „termeni cheie” despre forum.

Întâi de toate vorbim despre „solidaritate și cooperare pentru câștig comun”. În contextul actual, lumea se confruntă cu diverse crize și provocări, iar gândirea de tip Război Rece și confruntările între blocuri încep să reapară. Cu toate acestea, atitudinea părților prezente la forum este clară: au venit pentru prietenie, pentru cooperare și pentru dezvoltare. Forumul de la Beijing transmite lumii un semnal clar: trebuie să fim uniți, nu să ne dezbinăm; trebuie să colaborăm, nu să ne confruntăm; trebuie să fim deschiși, nu închiși și trebuie să căutăm câștig comun, nu o mentalitate de joc cu sumă zero. Privind parcursul inițiativei „Belt and Road”, putem ajunge cu ușurință la următoarele concluzii:

În primul rând, omenirea este o comunitate cu un viitor comun în care depindem unul de altul. O lume mai bună înseamnă China mai bună, iar China mai bună înseamnă o lume și mai bună. Dacă considerăm dezvoltarea altora drept o amenințare, iar interdependența economică drept un risc, nu ne va ajuta să ducem o viață mai bună sau să avem un progres mai rapid. În al doilea rând, doar prin cooperare cu câștig comun putem reuși, putem realiza lucruri bune și mărețe. Atât timp cât țările își doresc să coopereze armonios cu acțiuni coordonate, obstacolele se pot transforma în căi de acces, țările fără ieșire la mare pot deveni legate de uscat, iar zonele subdezvoltate pot deveni regiuni prospere. În al treilea rând, vorbim despre spiritul Drumului Mătăsii, caracterizat prin pace, cooperare, deschidere, toleranță, învățare reciprocă și beneficii comune. Acesta este cea mai importantă sursă de forță pentru inițiativa „Belt and Road”. Pionierii vechiului Drum al Mătăsii și-au castigat locul in istorie nu ca cuceritori cu nave de război, tunuri, cai sau săbii. Mai degrabă, ei sunt amintiți ca emisari prietenoși care conduc rulote de cămile și nave cu pânze încărcate cu mărfuri.

Al doilea termen cheie este „începerea unei noi etape de dezvoltare de înaltă calitate”. Președintele Xi Jinping a declarat că China este dispusă să întărească relațiile de parteneriat cu toate părțile, și să promoveze inițiativa spre o nouă etapă de dezvoltare de înaltă calitate, care a primit răspuns pozitiv și sprijin din toate părțile. La forumul la nivel înalt de conectivitate, toate părțile au sprijinit aprofundarea interconectivității, construirea infrastructurii de înaltă calitate, durabile și rezistente, consolidarea cooperării în domeniile transporturilor, resurselor energetice, de conservarea apei și așa mai departe, precum și despre ridicarea constantă a nivelului de conectivității instituționale în infrastructură. 

În cadrul forumului pe tema economiei digitale, părțile susțin accelerarea construirii „Drumului Digital al Mătăsii”, crearea unui mediu de dezvoltare digital deschis, echitabil și fără discriminare, promovarea unei integrări profunde a tehnologiilor digitale cu economia reală, și promovarea dezvoltării sănătoase și ordonate a inteligenței artificiale. China a lansat în cadrul acestei conferințe Inițiativa globală privind guvernarea inteligenței artificiale, promovând stabilirea unui cadru de guvernare, a unor standarde și reglementări. 

În ceea ce privește dezvoltarea durabilă, toate părțile au fost de acord că ar trebui să se concentreze pe „Drumul Verde al Mătăsii”, să facă față împreună provocărilor schimbărilor climatice, să întărească protecția biodiversității și să stabilească parteneriate pentru finanțare în dezvoltarea durabilă. 

În cadrul altor discuții tematice, toate părțile speră să promoveze cooperările pargmatice în mod corespunzător, pentru a accelera liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor, a dezvolta economia albastră, a construi un Drum al Mătăsii integru, aprofundând schimburile la nivel local și desfășurând activități diverse în domeniul  cultural, educațional, științific, turistic, medical, sportiv și altele.

Cel de-al treilea termen cheie este „orientarea către eficiență și pragmatism”. Inițiativa „Belt and Road” nu se bazează pe promisiuni deșarte, ci pe acțiuni hotărâte, transformând planurile în realitate. Președintele Xi Jinping a anunțat opt acțiuni de susținere a construirii de înaltă calitate a inițiativei, precum construirea unei rețele tridimensionale de cooperare în conectivitate, promovarea dezvoltării ecologice și a inovării științifice și tehnologice, inclusiv și proiecte concrete precum cooperarea pragmatică, susținerea interacțiunilor la nivel civil și îmbunătățirea mecanismelor de cooperare internațională. Pe parcursul forumului, s-a înregistrat un total de 458 de rezultate, mult mai multe decât la forumul anterior. Printre acestea se numără documentele importante de colaborare, precum „Inițiativa de la Beijing pentru aprofundarea cooperării în conectivitate”, „Inițiativa de la Beijing pentru dezvoltarea verde în cadrul inițiativei «Belt and Road»”, „Inițiativa de la Beijing pentru cooperare internațională în domeniul economiei digitale în cadrul inițiativei «Belt and Road»”, Planul de parteneriat pentru finanțarea dezvoltării verzi, „Principiile superioare pentru construirea integră inițiativei «Belt and Road»”, precum și alte 89 de astfel de documente importante. De asemenea, există 369 de proiecte concrete de colaborare, cum ar fi oferirea 100.000 de oportunități de formare în domeniul dezvoltării ecologice pentru țările partenere până în 2030, și creșterea numărului de laboratoare comune la 100. În cadrul Conferinței antreprenorilor au fost încheiate acorduri comerciale în valoare de 97,2 miliarde USD, care vor contribui la crearea locurilor de muncă și la stimularea creșterii economice în țările participante.

Cel de-al patrulea termen cheie este „eforturi comune pentru realizarea modernizării globale”. Cea mai ambițioasă viziune prezentată la acest forum este cea de a depune eforturi comune pentru a realiza modernizarea întregii lumii. Realizarea modernizării este o așteptare comună al popoarelor din întreaga lume și un drept al acestora. Inițiativa „Belt and Road” a creat o platformă de cooperare pentru dezvoltare comună, accelerând pasul multor țări spre modernizare. Președintele Xi Jinping a propus pentru prima dată ca țările să lucreze împreună pentru a realiza o modernizare globală pașnică, de cooperare și cu prosperitate comună. Această viziune ambițioasă se înscrie în linia conceptului de construire a unei comunități cu un viitor comun pentru omenire, promovat de China. China nu urmărește o modernizare individuală, ci speră ca toate țările să realizeze modernizarea împreună. Prin urmare, China va continua să-și deschidă mai mare piața, să aprofundeze reformele în domeniile întreprinderilor de stat, al economiei digitale, al proprietății intelectuale, al achizițiilor guvernamentale și așa mai departe, să semneze cu mai multe țări acorduri de comerț liber și de protejarea a investițiilor, și să creeze noi ferestre de finanțare în renminbi pentru a sprijini proiectele din cadrul inițiativei „Belt and Road”. China va implementa, de asemenea, 1000 de proiecte de asistență de viață la scară mică pentru a încuraja ocuparea forței de muncă la nivel local. Suntem convinși că punerea în aplicare a acestor măsuri importante va aduce un impuls semnificativ procesului de modernizare în întreaga lume, și va deschide oportunități mai largi pentru aceasta.

Stimați prieteni, 

Atât țările în curs de dezvoltare, cât și cele dezvoltate se confruntă cu aceeași problemă: cum să-și promoveze dezvoltarea? Inițiativa „Belt and Road” susține principiul de a planifica împreună, a construi împreună și a beneficia împreună, depășind diferențele de civilizație, culturale, sociale și de dezvoltare, a deschis noi căi de interacțiune între țări, și a creat o nouă arhitectură de cooperare internațională. Acest efort colectiv reprezintă cel mai mare numitor comun al dezvoltării umane.

Am observat că recent, Uniunea Europeană a organizat primul forum „Global Gateway” la Bruxelles, cu accent pe cooperarea cu țările în curs de dezvoltare în domenii precum energia verde și infrastructura. China este dispusă să colaboreze cu programul „Global Gateway” al UE, valorificând avantajele tehnologice și financiare ale Uniunii Europene, și ale experiențelor de proiecte ale Chinei, pentru a ajuta mai multe țări în procesul de îmbunătățire a infrastructurii, și pentru a spori bunăstarea populației locale.

Consolidarea inițiativei „Belt and Road” a traversat primul deceniu prosper, îndreptându-se acum spre următorul, cu siguranță și mai strălucit. În această nouă etapă, China dorește să coopereze cu toți partenerii, inclusiv România, pentru a moșteni și a promova spiritul Drumului Mătăsii, pentru a îmbrățișa noul curs de dezvoltare al inițiativei „Belt and Road” și pentru a deschide calea către un viitor de modernizare comună pentru toate țările.

Mulțumesc tuturor pentru atenție!

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: politici și controverse fiscale – ce ar trebui să aibă în vedere companiile în acest an? 

Reformele fiscale globale implementate de guvernele din întreaga lume...

Rottaprint, investiții de peste 60 milioane euro în 33 de ani de activitate

Compania Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc,...

Analiză iBanFirst asupra unor eventuale devalorizări competitive în Asia

O analiză făcută de fintech-ul iBanFirst relevă preocupările pieței...

VELUX a consumat în 2023 energie electrică obținută 100% din surse regenerabile 

Producătorul de ferestre de mansardă VELUX Group a lansat...