Evoluțiile săptămânii trecute: bitcoin și ether în ușoară scădere

Date:

Bitcoin a avut un început de februarie mai complicat, prețul scăzând oarecum pe parcursul ultimelor șapte zile, dar indicatorii cheie au plasat piața în „contango”, o situație în care piața futures se află peste cea spot, iar alte semne pozitive persistă pentru cel mai mare criptoactiv din lume.

Bitcoin a început săptămâna trecută la un nivel puțin peste 23.500 de dolari, dar a oscilat sub 22.500 de dolari pe parcursul săptămânii, înainte de a reveni, pentru a se stabili la 22.500 de dolari în această dimineață.

Ether a fost tranzacționat la un nivel relativ constant pe perioada ultimelor șapte zile, deși a înregistrat o anumită volatilitate pe parcursul săptămânii, prețul trecând la începutul săptămânii imediat sub 1.530 de dolari, înainte de a depăși 1.675 de dolari – cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut. Piața s-a repliat oarecum mai târziu în cursul săptămânii, tokenul mișcându-se acum în jurul valorii de 1.620 de dolari.

Bitcoin se află în „contango”, rata de finanțare
fiind la cel mai ridicat nivel din 2021 încoace

Rata de finanțare a bitcoin – care măsoară prețul viitorului bitcoin în raport cu prețul actual, se află la cel mai ridicat nivel din decembrie 2021, în ciuda faptului că nivelul prețului pare mult mai scăzut, potrivit Glassnode.

Condițiile actuale de pe piața bitcoin seamănă cu un „contango” al prețului mărfurilor – în care prețul futures este mai mare decât prețul spot al activului. Acest lucru se întâmplă de obicei în cazul mărfurilor, cum ar fi petrolul sau cuprul, atunci când comercianții sunt dispuși să plătească mai mult pentru activ în viitor decât să își asume costurile de transport la prețul de astăzi.

În cazul bitcoin, această situație a apărut datorită unui „short squeeze” și a faptului că piața a depășit prețul mediu de retragere pentru mulți investitori. Glassnode notează că există o serie de alți indicatori pozitivi pentru bitcoin în acest moment, inclusiv ieșiri neutre de pe bursă și o lună ianuarie cu cea mai puternică performanță lunară a prețului pentru token din octombrie 2021.

Actualizarea Ethereum Shanghai se apropie

Dezvoltatorii Ethereum sunt cu un pas mai aproape de lansarea unui nou test înainte de Actualizarea Shanghai și lansează Shapella Fork pe rețeaua de testare Zheijang în jurul datei de 7 februarie.

Fuziunea a fost o schimbare uriașă în modul de funcționare a rețelei Ethereum, dar încă lipsesc deocamdată unele funcționalități cheie. Actualizarea Shanghai va introduce retragerile de ether de la validatorii de rețea, ceea ce va oferi investitorilor instituționali și individuali posibilitatea de a-și scoate tokenurile din staking în funcție de necesități.

În prezent, staking-ul este funcțional ca o obligațiune perpetuă, în care investitorii primesc un randament în schimbul token-ului lor staked. Dar introducerea retragerilor din staking pentru utilizatori va face ca, din punct de vedere funcțional, staking-ul să semene mult mai mult cu un cont cu acces ușor. În timp ce cel mai bun loc pentru tokenuri ar putea fi în continuare staking-ul în rețea, aceasta posibilitate va oferi liniște pentru cei care mizează că garanția lor este în orice moment returnabilă.

Visa trece la reglementarea plăților cripto

Visa analizează modalități de a integra în rețeaua sa tranzacțiile cripto, potrivit comentariilor făcute de directorul Cuy Sheffield la StarkWare Sessions 2023 din Tel Aviv.

Plățile globale sunt încă efectuate în mare parte prin intermediul rețelei bancare SWIFT, iar monedele fiat care circulă peste granițe sunt obligate să treacă prin acest proces. Deschiderea mijloacelor de reglementare a plăților în cripto are implicații potențiale majore, deoarece ar genera oportunități semnificative pentru plățile transfrontaliere.

Visa este un pilon important al sistemului financiar global. Având în vedere că utilizarea de stablecoins este în creștere și că adoptarea reprezintă o oportunitate cheie în acest sector pentru extinderea adoptării cripto, potențialul pentru orice creștere a efectelor de rețea ale tehnologiei este pozitiv. Stablecoins reprezintă un punct-cheie de schimb pentru utilizatorii de criptoactive cu monede tradiționale și ar putea fi o parte esențială a oricărui proces de standardizare a plăților internaționale. 

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...