eToro: Investitorii individuali și-au redus investițiile pentru a acoperi facturile gospodăriei, dar sentimentul este mai optimist pentru T4

Date:

 

  • Încrederea investitorilor individuali la nivel global a scăzut, dar 64% dintre aceștia sunt încă încrezători în portofoliile lor
  • Investitorii sunt mai defensivi, deținând numerar și acțiuni din sectorul energetic
  • Investitorii de retail sunt pregătiți să treacă peste furtună, 63% dintre respondenții la nivel global dețin investiții pe termen lung

Unul din cinci (18%) dintre investitorii individuali reduce suma pe care o investește pentru a acoperi costul facturilor în creștere ale gospodăriei, dar sentimentul pentru trimestrul al patrulea pare mai optimist, potrivit celui mai recent studiu Retail Investor Beat al rețelei sociale de investiții  eToro. 

Studiul, un sondaj trimestrial realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 13 țări de pe trei continente, a arătat că doi din cinci (41%) investitori și-au redus suma de bani destinată investițiilor în ultimele trei luni. Acest lucru este reflectat de o scădere a încrederii investitorilor individuali, care s-a redus cu 17 puncte în ultimele 12 luni, de la 81% în T3 al anului trecut la 64% în T3 al acestui an. 

În timp ce unul din cinci (18%) dintre toți investitorii individuali la nivel global își reduc investițiile pentru a plăti facturile crescânde ale gospodăriei, 16% fac acest lucru pentru a-și construi un fond de economii de urgență, iar 12% păstrează numerar, fiind gata să investească atunci când piețele vor începe să își revină.

Referitor la respondenții din România, numărul investitorilor care și-au redus suma de bani pe care au investit-o în ultimele trei luni a fost cu 11% mai mare (52%) decât media globală (41%). Cu toate acestea, încrederea investitorilor de retail din România rămâne la un nivel ridicat, de 84% la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, în creștere cu 1% în ultimele 12 luni.

În rândul investitorilor români, 30% dintre aceștia atribuie decizia de a reduce investițiile faptului că doresc să aibă un fond de economii pentru urgențe, 23% fac acest lucru pentru a acoperi costul facturilor gospodăriei, mai mari decât de obicei, în timp ce 21% păstrează numerar în rezervă pentru momentul în care piețele vor începe să-și revină.

În ciuda faptului că înrăutățirea condițiilor de piață afectează încrederea, numărul celor care doresc să reducă suma pe care o investesc în trimestrul al patrulea este așteptat să se reducă la 31%, iar 69% dintre aceștia intenționează să investească aceeași sumă de bani sau o sumă mai mare în următoarele trei luni – ceea ce sugerează că investitorii individuali sunt mai puțin pesimiști în ceea ce privește T4. Investitorii români sunt puțin mai prudenți decât media globală, întrucât 51% dintre ei se așteaptă în continuare să reducă suma de bani pe care o vor investi în T4.

 

Ben Laidler

„Investitorii individuali se confruntă cu un cocktail de condiții de piață dure, facturi în creștere și rate ipotecare mai mari, așa că nu este de mirare că mulți și-au schimbat prioritățile”, comentează Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.

Nu e nicio surpriză că încrederea le-a fost afectată în ultimul an, dar este admirabil faptul că majoritatea rămân pozitivi, ceea ce arată reziliența acestora. De asemenea, scăderea încrederii investitorilor poate avea și un aspect pozitiv, deoarece poate fi un indicator important care semnalează adesea că ne aflăm aproape de un minim al pieței. Dacă nivelurile de încredere sunt deja foarte scăzute, atunci este mai puțin probabil ca investitorii să fie surprinși de alte vești proaste, și atunci chiar și o mică veste bună poate contribui foarte mult la stimularea interesului pentru piață.”

Pentru al doilea trimestru consecutiv, inflația rămâne cea mai mare preocupare pentru investitorii individuali, 24% dintre aceștia menționând-o ca fiind principalul risc pentru portofoliile lor, urmată de starea economiei mondiale (22%). Pentru investitorii individuali din România, starea economiei globale este principala preocupare (26%), urmată de creșterea inflației (24%) și de conflictele internaționale (17%). 

Având în vedere aceste riscuri, mulți se orientează către o poziție mai defensivă, proporția celor care dețin lichidități crescând de la 26% la 46% într-un an, în timp ce numărul investitorilor care dețin acțiuni din sectorul energetic, în mod tradițional o protecție împotriva inflației, va crește cu 4% în următoarele trei luni (până la 51%). Proporția investitorilor români care dețin numerar a crescut de asemenea, de la 40% la 61% în ultimele 12 luni, iar numărul celor care dețin acțiuni în domeniul energiei ar trebui să crească cu 13% în T4. Între timp, proporția investitorilor individuali cu bani alocați sectoarelor serviciilor financiare și industriale (ambele de obicei ciclice și nedefensive) va scădea de la 65% la 57%, respectiv de la 45% la 41%. Investitorii români cu bani alocați serviciilor financiare și bunurilor de consum discreționar (de asemenea, ambele tipic ciclice și nedefensive) vor scădea ca proporție de la 82% la 79%, respectiv de la 31% la 26%.

Datele arată, de asemenea, că majoritatea investitorilor individuali la nivel global gândesc pe termen lung, două treimi (63%) dorind să păstreze o investiție pentru mai mulți ani sau decenii, în timp ce doar 3% se identifică drept investitori pe termen scurt. În sprijinul acestei afirmații, o treime dintre respondenții la nivel mondial subliniază că asigurarea securității financiare pe termen lung este principalul lor obiectiv în materie de investiții. 

Acest lucru se regăsește și în rândul investitorilor români, 60% dintre aceștia preconizând că își vor păstra investițiile mai mulți ani sau zeci de ani și doar 3% se identifică ca fiind investitori pe termen scurt. Obiectivul numărul unu în materie de investiții în rândul respondenților din România a fost pensionarea anticipată (44%), urmat de depășirea performanțelor conturilor de economii (40%) și economisire pentru pensie (39%).

Bogdan Maioreanu

„Menținerea unei perspective pe termen lung îți oferă un avantaj uriaș pe piețele volatile și ar putea oferi investitorilor individuali un avantaj față de investitorii instituționali. Este, de asemenea, o imagine foarte diferită de cea prezentată deseori despre investitorii individuali, descriși ca speculatori motivați de FOMO, sau investitori cu bani care cumpără mult și vând puțin.
Explozia investitorilor individuali din 2021 a transformat statutul acestei categorii în continuă creștere a pieței. Cu toate acestea, persistă percepția eronată că investitorii individuali sunt investitori pe termen scurt (day traders), care nu înțeleg piețele. În mod clar nu este așa, majoritatea dintre ei păstrând activele timp de ani de zile, răspunzând în același timp la condițiile de piață atunci când este necesar prin ajustarea portofoliilor lor”, adaugă Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Noi soluții digitale inovatoare lansate de Holcim România  

Compania Holcim România lansează două noi servicii digitale inovatoare...

Costurile evaluărilor s-au dublat față de momentul aderării României la UE

Costurile evaluărilor s-au dublat din 2007, în timp ce...

 Aproape 4.000 de daune ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de...

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...