Prețul cuprului crește din cauza cererii mari pentru „energie verde” și muniții 

Date:

Cotația „futures” a cuprului a crescut cu aproape 23% de la începutul anului, semnalând o creștere a consumului în perioada următoare generată de sectoare precum cel energetic, cel al vehiculelor electrice, dar și cel al apărării. Acest lucru compensează proiecția unei activități mai scăzute și prin urmare, a unui consum relativ redus în China. Cuprul are un rol industrial foarte important, deoarece generarea și transmiterea de energie electrică, dispozitivele electrice și electronice nu ar fi posibile fără el. 

Un raport al Asociației Internaționale a Cuprului prognozează că cererea globală de cupru va crește de la 28,3 milioane de tone (Mt) în 2020 la 40,9 tone în 2040, cu o rată de creștere anuală compusă („CAGR”) de 1,85%. Se anticipează că această creștere va proveni atât din zonele tradiționale ale cererii, cât și din sectoare noi, impulsionate de tranziția energetică ecologică, integrarea energiei regenerabile necesitând extinderea și întreținerea infrastructurii de rețea.

Într-un interviu pentru CNBC, investitorul miliardar Stanley Druckenmiller a menționat că atunci când vorbim de cupru, aceasta este o poveste simplă datorită faptului că este nevoie de 12 ani, pentru a-l produce dintr-un nou zăcământ, iar consumul provine de la vehiculele electrice, rețeaua electrică, centrele de date dar și de la producția de muniții. Pe măsură ce conflictele se acutizează în întreaga lume, oferta întârzie să țină pasul, ceea ce înseamnă că raportul dintre cerere și ofertă va fi dezechilibrat în următorii cinci sau șase ani. 

De asemenea, Goldman Sachs și-a majorat ținta de preț al cuprului la sfârșitul anului la 12.000 de dolari/tonă, de la 10.000 de dolari anterior, anticipând că minele din lume vor avea dificultăți în a răspunde cererii în creștere. Există însă și păreri conform cărora creșterea recentă se bazează pe speculații și pe așteptări pentru viitor, iar un cupru scump ar putea descuraja consumul și ar putea duce la o înlocuire a sa cu aluminiul, care este mai ieftin. 

Cuprul nu este rar pe planetă. Aproximativ 700 de milioane de tone de cupru au fost produse în întreaga lume, iar zăcămintele identificate conțin aproximativ 2,1 miliarde de tone, ceea ce ridică cantitatea totală de cupru descoperită la 2,8 miliarde de tone. Aceasta ar încăpea într-un cub de 680 de metri pe latură. Cel mai mare producător din lume este Chile, cu 5 milioane de tone anul trecut, urmat de Peru și Republica Democrată Congo cu peste 2,5 milioane de tone, China (1,7 milioane de tone), SUA (1,1 milioane de tone) și Rusia (910.000 de tone).  

Mărfurile fungibile, inclusiv metale precum cuprul, aurul sau argintul, dar și petrolul, cerealele sau animalele, sunt tranzacționate de mii de ani, de la înregistrările rudimentare din lut din Sumerul antic până la bursele online de astăzi. Ele sunt definite ca bunuri de același tip, standardizate, ceea ce le face ușor de tranzacționat. 

Investitorii individuali, persoanele care își gestionează singure investițiile, sunt, de asemenea, interesați de mărfuri fungibile, la nivel global 28% dintre ei având această clasă de active în portofoliile lor, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Cei mai interesați sunt cehii (40%), urmați de investitorii polonezi (38%), olandezi (32%) și germani (31%). Investitorii români și cei americani sunt și ei pe aproape, 30% având mărfuri în portofoliu.  

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...