Prețurile gazelor de astăzi, sunt consecințele deciziilor de ieri

Date:

Astăzi, prețurile gazelor ar fi fost mai mici, dacă în urmă cu un an autoritățile ar fi luat în considerare analizele Asociației Energia Inteligentă. Anul trecut pe data de 11 ianuarie 2023 Asociația Energia Inteligentă solicita reanalizarea Plafonării Prețului la gaze în concordanță cu evoluțiile și trendurile viitoare: „Tocmai de aceea se impune analizarea stabilirii unui plafon nou al prețului la gaze atunci când el ar aduce beneficii consumatorului și nu peste 5 luni atunci când el ar avea doar valoare …. electorală.” (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/analiza-consumatorii-trebuie-sa-fie-ajutati-atunci-cand-au-nevoie/ ). În urmă cu 6 luni arătam că Eliminarea plafonării/compensațiilor din facturile de energie electrică, este la fel ca la gaze, un process mult mai dificil de realizat, decât a fost introducerea lor. (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/analiza-eliminarea-plafonarii-pretului-la-energie-electrica/).

Degeaba plângem astăzi. pentru că avem prețuri mari, deoarece avem ceea ce am decis să facem în urmă cu un an..La fel se va întâmpla și la 1 aprilie 2025, dacă nu acționăm astăzi cu 1 an înainte. 

Prețurile efective ale gazelor se bazează pe contractele semnate în trecut, pe costurile cu gazele înmagazinate etc. și ele vor urma, probabil, un ușor trend descrescător luând în considerare cotațiile prețurilor de pe bursa de la TTF Olanda pentru lunile următoare.

Având în vedere comportamentul furnizorilor români din ultimii ani, și asumând că prețul gazelor achiziționate de aceștia va urma trendul cotațiilor de pe bursele europene am estimat care va fi prețul plătit efectiv de populație în următoarele luni plecând de la prevederile legilor de plafonare a prețului la gaze, pe perioada plafonării prețului și în prima lună de după plafonare.

Astfel, putem observa tendința de descreștere a prețului gazelor pe toată perioada când se va aplica plafonarea și creșterea acesteia după expirarea acestei perioade.

În baza actualelor prețuri din contracte, un consumator casnic estimăm că va achita în aprilie 2025 un preț de 0,550 lei/MWh cu TVA inclus, față de un preț estimat, bazat pe propunerilor de Acțiune Post Plafonare ale Asociației Energia Inteligentă de 0,231 lei/MWh cu TVA inclus.

Urmarea demersurilor Asociației Energia Inteligentă, de a convinge Guvernul de necesitatea pregătirii momentului post plafonare și evitarea creșterii prețului la gaze pentru populație în anul 2025, este ”ciudat” că unii dintre furnizori au fost vehemenți susținători ai continuării plafonării prețului la gaze. 

Întrebările firești care se pot pune:

– De ce se opun, cei care și-au primit banii cu multe luni de întârziere de la stat, urmare a acestei plafonări? 

– De ce cei care își justifică existența exclusiv într-o piață liberă (într-o piață reglementată este suficient o singură companie integrată de furnizare), își doresc un preț plafonat?

Poate pentru că se câștigă mai mult și mai ușor?

Sigur există posibilitatea ca evoluțiile pe piața de gaze să fie nefavorabile în viitor, dar acesta este motivul pentru care am propus un Plan de Urgență Energetică care ori de câte ori se întâmplă o astfel de situație, să suspende prețurile din contract în cazul unor situații neașteptate de criză pe piața de energie/gaze, și să se aplice prețuri plafonate pe timpul crizei și compensarea furnizorilor.

Cert este că este necesară pregătirea perioadei Post Plafonare și în acest sens AEI a prezentat o propunere concretă.

Dumitru Chisalita
Dumitru Chisalita
Dumitru Chisăliţă este preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Metaplanet adoptă bitcoin ca activ strategic de rezervă  

Metaplanet Inc, o companie listată...

Stablecoins pe infrastructura Bitcoin, tot mai aproape de realitate

Stablecoins care rulează pe o infrastructură Bitcoin sunt tot...

Genesis Digital Assets va înființa un centru de minerit Bitcoin în Argentina, alimentat de gaze reziduale

Genesis Digital Assets (GDA), una dintre cele mai mari...

Bitcoin scade din nou la pragul de 60.000 de dolari

Bitcoin nu a reușit să se consolideze pe baza...