Propunere legislativă cu impact financiar pentru companiile farma: ajustarea TVA pentru anumite contribuții

Date:

de Ruxandra Târlescu, Partener PwC și Adina Vizoli, Director PwC

 

Un proiect de act normativ recent publicat de Ministerul Finanțelor reglementează posibilitatea ca agenții economici să diminueze baza de impozitare a TVA cu reducerile de preț care nu se acordă direct clienților din lanțul comercial, dar care au ca efect reducerea prețului plătit de consumatorul final. Impactul va fi resimțit în special în industria farma, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, estimarea autorităților fiind că efectul bugetar va fi minus 290 milioane lei ca urmare a acestei modificări legislative.

Modificarea preconizată a fost gândită, conform expunerii de motive, cu scopul de a alinia legislația locală în materie de TVA cu acquis-ul comunitar, în lumina deciziei pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza C-717/19 – Boehringer Ingelheim din domeniul farmaceutic. Conform reglementărilor actuale, reducerile de prețuri sunt cele acordate pe lanțul de distribuție, nefiind prevăzută situația reducerilor care nu se acordă direct clientului.

În cazul C-717/19, CJUE a arătat că societatea Boehringer Ingelheim stabilită în Ungaria, care transferă o parte din cifra de afaceri din vânzările sale de produse farmaceutice și care, în consecință, nu păstrează în totalitate contrapartida acestor vânzări, are dreptul de a reduce a posteriori baza de impozitare chiar dacă aceste plăți nu sunt efectuate în modul de plată prestabilit în politica sa comercială și nici în scopuri promoționale. Sumele plătite de Boehringer Ingelheim reprezintă contribuții stabilite în conformitate cu cadrul de reglementare în domeniul farmaceutic din Ungaria. CJUE arată că nu ar fi conform Directivei TVA ca baza de impozitare în temeiul căreia se calculează TVA pe care o datorează Boehringer Ingelheim, în calitate de persoană impozabilă, să fie mai mare decât suma pe care a primit‑o de la distribuitorul angro către care a efectuat livrarea produselor farmaceutice. 

După cum rezultă din expunerea de motive publicată împreună cu proiectul de lege, impactul bugetar al măsurii privind reducerea bazei impozabile cu reduceri de preț care nu se acordă direct clienților a fost analizată pentru ajustarea TVA pentru sumele reprezentând contribuțiile plătite în domeniul farmaceutic, mai exact taxa „clawback” și cost-volum. 

În acest context, companiile din domeniul farmaceutic au posibilitatea să analizeze situația individuală în scopul aplicării prevederilor privind ajustarea TVA pentru taxa „clawback” sau cost-volum plătite în România, ținând cont că măsura are în vedere alinierea legislației naționale cu interpretarea CJUE din cazul C-717/19 Boehringer Ingelheim, respectiv cu legislația europeană obligatorie.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

CCIR solicită urgentarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Hidroelectrica prelungește Acordul cadru cu Hidroserv

Hidroelectrica a semnat astăzi – 29 Noiembrie 2023, un...