Raportarea SAF-T privind Activele: Clarificări de ultimă oră aduse de ANAF

Date:

de Izabela Stoicescu,
Senior Manager PwC România

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a republicat recent pe site-ul oficial schema SAF-T (Standard Audit File for Tax), acompaniată de un document dedicat modulului de active, care cuprinde clarificări utile în pregătirea acestei declarații anuale. Termenul oficial de depunere a declarației SAF-T D406 privind activele este același cu termenul de depunere a situațiilor financiare pentru anul aferent, respectiv 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.

Pe baza acestor clarificări, contribuabilii vor trebui să verifice dacă modul lor de construcție a declarației SAF-T de active este aliniat cu așteptările ANAF, pentru a evita neconcordanțe majore și întrebări din partea autorităților și/sau pentru a pregăti o declarație rectificativă finală. Conform legii, contribuabilii pot rectifica declarațiile de SAF-T depuse fără a fi sancționați.

Cele mai importante explicații oferite de ANAF vizează semnul sumelor incluse în secțiunea 2.12 Assets, respectiv 4.5 Asset Transactions, cât și de modalitatea de reconciliere cu balanța contabilă anuală. De asemenea, este dat un exemplu de completare a declarației pentru contribuabilii care au avut reevaluări de mijloace fixe în anul 2022.

De menționat este și faptul că, pe 10 mai 2023, ANAF a publicat în schema SAF-T un „Catalog privind clasificarea și durata normală de funcționare ale mijloacelor fixe”, la sfârșitul căruia se poate găsi clasificarea terenurilor și a activelor necorporale.

În mod cert, era o nevoie stringentă pentru lămuriri suplimentare în privința raportării activelor în declarația SAF-T, explicațiile din schemă și răspunsurile oferite în trecut la întrebări fiind considerate de contribuabili prea abstracte și insuficiente pentru a fi siguri că vor avea o raportare corectă.

Rămâne totodată să fie găsită o cale mai ușoară de a pregăti declarația SAF-T privind activele, fără efort manual, fiind de ajutor poate chiar o simplificare din partea autorităților (de exemplu, modificarea câmpului „TransactionID” din secțiunea 4.5 AssetTransactions ca fiind opțional). Rareori toate datele solicitate de ANAF pentru raportarea SAF-T privind activele sunt regăsite ca atare în sistemele ERP.

De precizat că această raportare se efectuează doar pentru un an financiar întreg, astfel că marii contribuabili din valul doi de raportare, care au început raportarea lunară SAF-T în iulie 2022, nu au obligația de a depune această declarație pentru anul 2022.

Republicările repetate ale schemei SAF-T de către ANAF în ultimul an au fost bine-venite având în vedere că rezolvă aspecte punctuale care ies la iveală pe măsură ce raportările contribuabililor devin mai complexe și mai complete de la lună la lună sau pe măsură ce apar modificări în legislație care au impact asupra raportării SAF-T (de exemplu, au fost actualizate planurile de conturi, nomenclatorul de încadrări tarifare, etc.).

Apreciem că mai sunt aspecte de validat care vor fi cristalizate odată cu apariția unor situații noi în practică/specificații ERP noi sau a unui volum mai mare de date raportate.

Reamintim că Fișierul standard de control fiscal (Standard Audit File for Tax, SAF-T) reprezintă o obligație declarativă instituită în sarcina contribuabililor și reflectă standardul internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale, conținând informații referitoare la datele contabile și fiscale ale contribuabililor.

Rolul principal al SAF-T este de a standardiza transferul de informații între autoritățile fiscale și contribuabili și implică raportarea periodică a unui set de informații care facilitează revizuirea de către autoritățile fiscale a operațiunilor desfășurate de contribuabili.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...