România este cea mai puțin inovatoare țară din regiune 

Date:

România continuă să coboare pe scara inovației, după cum arată cel mai recent Index Global al Inovării – GII 2022. Ne aflăm spre finalul clasamentului în Europa. Chiar și Bulgaria este cu 14 locuri înaintea noastră în indicele global. 

Ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică arată o creștere a activității de cercetare-dezvoltare în România în 2022. Cheltuielile în domeniu reprezintă 0,48% din PIB, din care 0,29% s-au dus către sectorul privat și 0,19% către cel public. Numărul angajaților din sectorul de cercetare-dezvoltare a crescut cu 3,8% față de anul 2021, ajungând la 47.011 persoane. Însă creșterea s-a datorat angajărilor făcute de sectorul privat, în timp ce personalul din sectorul public și din învățământul superior a scăzut. Activitatea de cercetare-dezvoltare a fost finanțată în proporție de 51,8% de către companii și doar 31,6% din fonduri publice, inclusiv cele destinate universităților. 

Deși la prima vedere creșterea activității de cercetare și dezvoltare din România este o veste bună, în Indexul Global al Inovării, țara noastră a coborât, pierzând trei locuri din 2020. În cea mai recentă ediție a indicelui, publicată în 2022, România a ajuns pe locul 49 din 132 de economii din lume. România este plasată pe locul 31 din toate cele 39 de economii europene. Indicele este publicat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. 

Acesta este un rezultat surprinzător pentru o țară cu o comunitate IT puternică și cu politici menite să sprijine acest sector. Chiar și investitorii români favorizează tehnologia în detrimentul altor industrii, după cum arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Mai mult de două treimi dintre investitorii chestionați au în portofoliu acțiuni sau alte active legate de sectorul tehnologic. 

Conform GII 2022, România se află în urma tuturor economiilor comparabile din regiunea noastră. Cehia se află pe locul 30, Slovenia pe 33, Ungaria pe 34, Bulgaria pe 35, Polonia pe 38 și Slovacia pe 46. Economii mai mici, precum Republica Moldova, se află în urma noastră, pe locul 56. Raportul scoate în evidență punctele slabe ale României, cele mai mari fiind instituțiile românești, mai ales în ceea ce privește politicile legate de mediul de afaceri. Alte puncte slabe sunt legate de sofisticarea pieței, referindu-se la creditul intern acordat sectorului privat ca procent din PIB și valoarea investițiilor făcute prin capital de risc. Suntem foarte slabi și în ceea ce privește valoarea cheltuielilor din PIB pentru educație. Avem și puncte tari, cele mai bune fiind legate de nivelul de cunoștințe și de rezultatele obținute de sectorul tehnologiei și infrastructura IT&C

Liderii mondiali în materie de inovare, conform indicelui, sunt, în ordine, Elveția, Statele Unite și Suedia. Marea Britanie se află pe locul patru, urmată de Olanda și Coreea de Sud. Germania, cea mai mare economie europeană, se află pe locul 8, China pe locul 11, urmată de Franța pe locul 12. În top 20 se mai regăsesc Japonia, Israel, Austria și Estonia, din blocul țărilor din Europa de Est.

Pandemia din 2020 a accelerat cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea, iar tendința a continuat și în 2021. Cele mai mari companii care cheltuiesc la nivel global pentru cercetare și dezvoltare și-au majorat aceste cheltuieli cu aproape 10%, ajungând la peste 900 de miliarde de dolari în 2021, mai mult decât înainte de pandemie. Această creștere a fost determinată în principal de patru industrii: hardware și echipamente electrice pentru tehnologiile informației și comunicațiilor, software și servicii IT&C, produse farmaceutice și biotehnologie și construcții și metale industriale. Tranzacțiile cu capital de risc (VC) au explodat cu 46% în 2021, înregistrând niveluri comparabile cu boom-ul internetului de la sfârșitul anilor 1990. Regiunile America Latină și Caraibe precum și Africa au înregistrat cea mai puternică creștere a investițiilor de capital de risc. Potrivit indicelui, pentru sfârșitul anului 2022 estimările sunt mai temperate, preconizându-se că înăsprirea politicilor monetare și efectul asupra capitalului de risc vor duce la o decelerare a investițiilor respective.

Anul 2022 a adus o schimbare semnificativă în top 15 inovatori, Statele Unite, Singapore, Germania și China urcând în clasament, aceasta din urmă depășind Franța. Turcia, India și, 

într-o oarecare măsură, Republica Islamică Iran au continuat să avanseze în clasament. Conform GII 2022, România a continuat să piardă poziții în clasament, încetinită de propriile instituții și politici economice, deși are o comunitate și infrastructura IT&C puternice. Această situație poate aduce pericole, cum ar fi acela de a deveni doar un subcontractant de servicii tehnologice, așa cum industria confecțiilor a devenit furnizorul preferat de servicii și forță de muncă pentru economiile occidentale în anii ’90. 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate