Sondaj ECFR: europenii sunt împărțiți în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina, însă își reafirmă sprijinul pentru Kiev, chiar și pe fondul unei posibile pierderi a sprijinului american în cazul realegerii lui Trump 

Date:

  • Un nou studiu sociologic publicat înaintea celei de-a doua aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina arată că, în medie, doar 10% dintre europeni cred că Ucraina va triumfa în conflictOpinia predominantă în toate cele 12 state membre participante la sondaj este că un „acord de compromis” va pune capăt războiului.  
  • Potrivit autorilor studiului, Ivan Krastev și Mark Leonard, această schimbare de opinie este determinată de contraofensiva încetinită a armatei ucrainene, de îngrijorările tot mai mari legate de o posibilă schimbare a politicii SUA și de modul în care eventuala realegere a lui Donald Trump ar putea afecta efortul de război. 
  • Dacă Trump va câștiga președinția SUA, o pluralitate dintre respondenți consideră că Europa ar trebui să mențină sau „să crească” nivelul de sprijin pentru Kiev. 
  • Autorii studiului sunt de părere că, pentru a menține viu sprijinul public pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să prezinte o narațiune care este „înrădăcinată în realitate” și care face distincția între „o pace negociată” și „o pace după termenii Rusiei”. Adevărata provocare va fi aceea de a defini semnificația păcii. 

Potrivit unui nou raport bazat pe un sondaj multinațional publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), se înregistrează un pesimism din ce în ce mai mare în Europa în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, există temeri că un eventual triumf al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din acest an va face „mai puțin probabilă” o victorie ucraineană. Acest peisaj politic va transforma definirea păcii într-un „câmp de luptă critic” nu numai pentru viitoarele alegeri europene, ci și pentru conflictul în sine. Iar pentru a continua să prezinte argumente convingătoare în sprijinul Ucrainei, liderii UE vor trebui să își schimbe discursul astfel încât să nu pară nerealiști în fața unui public sceptic. 

Cel mai recent raport al ECFR, Wars and Elections: How European leaders can maintain public support for Ukraine („Războaie și alegeri: Cum liderii europeni pot menține susținerea publică pentru Ucraina”), îi are ca autori pe experții în politică externă Ivan Krastev și Mark Leonard și se bazează pe datele unui sondaj de opinie realizat de YouGov și Datapraxis în 12 state membre ale UE (Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia), în luna ianuarie 2024. Scopul raportului este de a înțelege curentul actual de opinie referitor la Ucraina și de a propune o strategie prin care liderii UE pot argumenta mai bine sprijinul european pentru Kiev într-un mediu mai dificil. 

Sondajul a dezvăluit o imagine contradictorie, cu unele motive de optimism și unele provocări care vor trebui luate în considerare atunci când liderii europeni vor argumenta în favoarea continuării sau creșterii sprijinului pentru Kiev. Deși doar 10% dintre europeni cred acum că Ucraina va triumfa în război, majoritatea nu sunt dispuși să dea înapoi, existând un sprijin foarte mare pentru menținerea și chiar creșterea nivelului de ajutor european pentru Kiev, în cazul în care SUA își va schimba politica referitoare la Ucraina.  

Autorii raportului, Ivan Krastev și Mark Leonard, au observat mai multe tendințe în cadrul acestui set de date care ar putea să influențeze comunicarea politică în perioada următoare. În primul rând, faptul că războiul Rusiei în Ucraina este acum văzut în principal ca un război european pentru care europenii se simt responsabili. În al doilea rând, existența unui pesimism referitor la rezultatul războiului și la obținerea victoriei de către Ucraina pe câmpul de luptă. În al treilea rând, reconfigurarea sprijinului pentru Kiev în rândul vecinilor săi, inclusiv în Polonia, acolo unde sentimentul de unitate a început să scadă, spre deosebire de unele țări mai îndepărtate, cum ar fi Portugalia și Franța, acolo unde sprijinul pare să fie surprinzător de ferm. Și, în al patrulea rând, faptul că efectul Trump asupra politicii globale a început deja să se facă resimțit, chiar înainte de a se confirma faptul că acesta va putea candida la Casa Albă. 

Concluziile principale ale celui mai recent sondaj ECFR includ: 

* Se înregistrează un pesimism din ce în ce mai mare în Europa cu privire la rezultatul războiului. În medie,doar 10% dintre respondenții celor 12 țări participante la sondaj cred că Ucraina va triumfa asupra Rusiei, în timp ce de două ori mai mulți (20%) prevăd o victorie a Rusiei în conflict. Scăderea încrederii în efortul de război ucrainean este vizibilă în întreaga Europă și, chiar și în cele mai optimiste state membre chestionate (Polonia, Suedia și Portugalia), mai puțin de unul din cinci respondenți (17%) cred că Kievul poate învinge. Cea mai predominantă opinie din toate țările (împărtășită, în medie, de 37% dintre respondenți) este că se va ajunge la un acord de compromis între Ucraina și Rusia. 

* Există multă susținere pentru Ucraina în Europa, deși există unele țări în care majoritatea ar prefera să forțeze Kievul să accepte o înțelegere. În trei țări (Suedia, Portugalia și Polonia), se înregistrează o preferință pentru sprijinirea Ucrainei în lupta de recuperare a teritoriului său (50%, 48% și, respectiv, 47%). În alte cinci țări – inclusiv Ungaria vecină (64%), Grecia (59%), Italia (52%), România (50%) și Austria (49%) – se înregistrează o preferință clară pentru a forța Kievul să accepte o înțelegere. În alte părți, opinia publică este divizată, inclusiv în Franța (35% pentru continuarea luptei vs 30% pentru negocierea unui acord), Germania (32% vs 41%), Țările de Jos (34% vs 37%) și Spania (35% vs 33%). 

* Mulți consideră că războiul din Ucraina este existențial pentru Europa. Atunci când au fost întrebați care conflict a avut cel mai mare impact asupra „țării” lor și asupra „Europei” (cel din Gaza, între Israel și Hamas, sau cel din Ucraina), 33% și, respectiv, 29% dintre respondenți au ales Ucraina. În schimb, doar 5% și, respectiv, 5% au ales conflictul din Gaza. Acest lucru sugerează faptul că europenii iau din ce în ce mai mult în considerare semnificația regională a acestui război și că se simt responsabili pentru deznodământul acestuia. 

* Europenii consideră că posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar fi „dezamăgitoare”. 56% dintre respondenții la sondajul ECFR ar fi „destul de dezamăgiți” sau „foarte dezamăgiți” dacă Donald Trump ar fi reales în funcția de președinte al SUA. Ungaria este singura excepție. Aici, 27% dintre respondenți au indicat că ar fi „mulțumiți” de acest rezultat, în timp ce doar 31% au declarat că ar fi „dezamăgiți”. Cei care speră la o victorie a lui Trump constituie o majoritate în rândul susținătorilor unui singur partid politic important: Fidesz. În ceea ce privește alte grupări de dreapta care anterior îl simpatizau pe fostul președinte, doar aproximativ o treime dintre susținătorii partidelor Alternative für Deutschland (AfD) din Germania, Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) din Austria sau Fratelli d’Italia din Italia ar fi „mulțumiți” de revenirea sa, iar sentimentul este și mai slab în rândul susținătorilor partidelor Rassemblement National (RN) din Franța și Lege și Justiție din Polonia. 

* Există temerea că Donald Trump va avea un impact negativ asupra cursului războiului și că acest lucru va face victoria ucraineană „mai puțin probabilă”. În medie, 43% dintre europeni consideră că un al doilea mandat al lui Trump va face „mai puțin probabilă” victoria ucraineană, în timp ce doar 9% au exprimat o opinie contrară.  

* În medie, 41% dintre europeni consideră că UE ar trebui „să crească” sau „să mențină” la nivelul actual sprijinul acordat Ucrainei, în cazul unei retrageri a ajutorului american de către Trump. Deși doar o minoritate dintre europeni (20%) ar crește sprijinul acordat Ucrainei pentru a compensa eventuala retragere a SUA, 21% au indicat că ar prefera să mențină neschimbat nivelul de sprijin. O treime dintre respondenți (33%) ar prefera ca UE să urmeze exemplul SUA în ceea ce privește limitarea sprijinului. 

Autorii observă că europenii nu se află într-o „stare de spirit eroică” și că nu sunt nici măcar optimiști în ceea ce privește situația din Ucraina, la doi ani de la începerea războiului. Cu toate acestea, chiar și în acest context, autorii cred că angajamentul europenilor de a împiedica victoria Rusiei rămâne același. Acest lucru este ilustrat de poziția publică mai largă conform căreia UE ar trebui „să mențină” sau „să crească” sprijinul pentru Kiev chiar dacă SUA își va retrage sprijinul acordat Ucrainei. 

Krastev și Leonard consideră că această concurență între încrederea publică scăzută în rezultatul războiului și menținerea sprijinului pentru împiedicarea victoriei Rusiei a creat o nouă dihotomie. Provocarea factorilor de decizie occidentali va fi acum să definească modul în care arată o „pace justă” și să stabilească o narațiune care să îi împiedice pe Trump și pe Vladimir Putin să pozeze în susținători ai păcii într-un conflict care este încă departe de a fi decis. 

Comentând asupra celui mai nou sondaj paneuropean, Mark Leonard, coautorul și directorul fondator al ECFR, a declarat:  „Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european acordat Ucrainei, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război. Sondajul nostru arată că majoritatea europenilor sunt disperați să împiedice victoria Rusiei. Însă aceștia nu cred că Ucraina va putea să-și recupereze tot teritoriul. Argumentul cel mai convingător pentru un public sceptic este faptul că sprijinul militar acordat Ucrainei ar putea duce la o pace negociată și durabilă care favorizează Kievul, nu la victoria lui Putin.”  

Ivan Krastev, coautorul și președintele Centrului pentru Strategii Liberale, a adăugat: „Marele pericol este că Trump și Putin, acesta din urmă lăsând să se înțeleagă că este deschis la negocieri, vor încerca să prezinte Ucraina și pe susținătorii săi ca fiind adepții «războiului veșnic», în timp ce ei vor revendica mantia «păcii».    

Victoria Rusiei nu înseamnă pace. Dacă prețul încheierii războiului este transformarea Ucrainei într-un tărâm al nimănui, aceasta va fi o înfrângere nu numai pentru Kiev, ci și pentru Europa și securitatea sa. Acum când Moscova este dispusă la negocieri, este important ca atât publicul ucrainean, cât și cel occidental să știe ce nu este negociabil când vine vorba de viitorul Ucrainei. Dintr-o perspectivă occidentală, alegerea democratică și pro-occidentală a Ucrainei este nenegociabilă.” 


Ivan Krasteveste președintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia și fellow permanent la Institutul de Științe Umane IWM din Viena. Acesta este membru fondator în consiliul director al ECFR și membru în consiliul de administrație al Grupului Internațional de Criză. El este autorul cărții „Is It Tomorrow, Yet? The Paradoxes of the Pandemic”. Este editorialist pentru New York Times și Financial Times. 

Mark Leonard este director fondator al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), primul grup de reflecție paneuropean. Subiectele sale de interes includ geopolitica și geoeconomia, China, politicile și instituțiile UE. Cea mai recentă carte a sa, „The Age of Unpeace, s-a bucurat de aprecierea criticilor și a fost inclusă pe o listă de „lecturi obligatorii” din Financial Times


Acest raport este bazat pe un sondaj de opinie realizat în rândul populațiilor adulte (cu vârsta minimă de 18 ani), în luna ianuarie 2024, în 12 țări europene (Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia). Numărul total de respondenți a fost de 17.023. 

Sondajele au fost desfășurate online de Datapraxis și YouGov în Austria (4-11 ianuarie, 1.111 respondenți), Franța (2-19 ianuarie, 2.008), Germania (2-12 ianuarie, 2.001), Grecia (8-15 ianuarie, 1.022), Ungaria (4-15 ianuarie, 1.024), Italia (5-15 ianuarie, 2.010), Țările de Jos (5-11 ianuarie, 1.125), Polonia (2-16 ianuarie, 1.528), Portugalia (3-15 ianuarie, 1.037), România (4-12 ianuarie, 1.030), Spania (2-12 ianuarie, 2.040) și Suedia (2-15 ianuarie, 1.087). 

ECFR a colaborat cu Fundația Calouste Gulbenkian la acest proiect. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

CCIR reprezintă România în cel mai important for de conducere al organizației mondiale a camerelor de comerț

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Tesla în căutare de clienți și de identitate, în timp ce concurența crește

Tesla este cea mai valoroasă companie auto din lume...

Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution

Biroul Wolf Theiss din București a asistat AIRSOL S.r.l.,...