Un început bun al economiei chineze oferă un impuls puternic economiei globale

Date:

de E. S. HAN Chunlin
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România

 

De la începutul acestui an, în contextul unui mediu internațional sever și complicat, China a introdus o serie de politici de stabilizare a creșterii, iar economia a avut parte de un început bun. Potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei, economia Chinei a crescut cu 4,5% în primul trimestru în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, situându-se printre primele economii ale lumii. Odată cu redresarea în continuare a activităților economice și eliberarea continuă a cererii uriașe de pe piață, economia chineză va oferi cu siguranță un impuls mai mare pentru creșterea economică globală.

Performanța macroeconomică este stabilă

În primul trimestru, creșterea economică a Chinei s-a stabilizat și a revenit, cu un PIB de aproximativ 28,5 trilioane de yuani, un ritm de creștere cu 1,6 puncte procentuale mai rapidă decât în al patrulea trimestru al anului precedent și o creștere trimestrială de 2,2%. Indicele național al prețurilor de consum (IPC) a crescut moderat cu 1,3%. Rata șomajului urban studiat la nivel național a fost de 5,5 %, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de trimestrul al patrulea al anului precedent. La sfârșitul lunii martie, rezervele valutare ale Chinei sunt de 3183,9 miliarde USD, iar balanța de plăți a rămas practic echilibrată. În ansamblu, economia chineză are o reziliență puternică, un potențial și o vitalitate mare, iar bazele pentru creșterea pe termen lung rămân neschimbate.

„Troica de măsuri” este una puternică

În primul trimestru, vânzările totale cu amănuntul de bunuri de larg consum au crescut cu 5,8%, dintre care creșterea în martie a fost de 10,6%. Rata de contribuție a cheltuielilor de consum final la creșterea economică a ajuns la 66,6%. Consumul continuă să joace un rol proeminent, demonstrând forța motrice endogenă a economiei Chinei. Investițiile în active fixe au crescut cu 5,1%, continuând să joace un rol cheie în stabilizarea creșterii economice. Sub presiunea slăbirii cererii externe și a unei baze ridicate, comerțul extern a demonstrat o rezistență puternică, iar exporturile au crescut cu 8,4%, ceea ce a evidențiat și mai bine rolul de susținere pentru economie. Printre acestea, exportul de „trei produse noi” precum autoturisme electrice pentru pasageri, bateriile cu litiu și bateriile solare a crescut cu 66,9%, devenind un nou punct de creștere al comerțului extern.

Deschiderea la nivel înalt a continuat să se aprofundeze

China este hotărâtă să-și deschidă ușa mai larg către lumea exterioară pentru a împărtăși oportunitățile pieței mari a Chinei, a deschiderii instituționale și a cooperării internaționale aprofundate. China a stabilit 21 de zone pilot de liber schimb și a semnat 19 acorduri de liber schimb cu 26 de țări și regiuni. China a devenit un partener comercial principal pentru peste 140 de țări și regiuni. Cea de-a 133-a ediție a Târgului de Import și Export din China, care tocmai a avut loc la Municipiul Guangzhou, a atras cumpărători din peste 220 de țări și regiuni să se înscrie la târg. Cel de-al treilea Târg Internațional de Bunuri de Consum din China tocmai a fost încheiat, atrăgând 3.382 de branduri de tip boutique de consum din 65 de țări și regiuni care au participat la expoziție, aproape 30 de directori generali la nivel mondial din cele Top 500 de companii din lume sau din întreprinderi lider dintr-o ramură de industrie au participat la conferințe offline, astfel exploatarea potențialului uriaș al pieței de consum din China devenind consensul întreprinderilor globale. În primul trimestru, utilizarea efectivă a capitalului străin de către China a fost de 408,45 miliarde de yuani, o creștere de 4,9%, din care investițiile în China din Regatul Unit, Franța și Germania au crescut cu 680,3%, 635,5% și, respectiv, 60,8%; investiția străină directă a întregii industrii a Chinei a fost de 40,47 miliarde de dolari SUA, o creștere de 18%. Din acestea, investițiile directe nefinanciare ale întreprinderilor chineze în țările de-a lungul „Belt and Road” au fost de 5,76 miliarde de dolari SUA, o creștere de 9,5%. China-Europe Railway Express ajunge în 204 orașe din 24 de țări europene, devenind o nouă legătură și canal pentru beneficii reciproce și căștig comun pentru toate părți implicate.

Contribuția la economia mondială a continuat să crească

Dezvoltarea economiei Chinei nu este benefică numai pentru bunăstarea propriului popor, ci are și un impact pozitiv asupra stabilității și dezvoltării economiei globale. Fondul Monetar Internațional (FMI) a lansat cel mai recent Raport World Economic Outlook pe 11 aprilie. Se estimează că creșterea economică a aproximativ 90% din economiile dezvoltate va încetini în 2023, iar prognoza de creștere economică globală va fi redusă cu 0,1 puncte procentuale până la 2,8%, cu toate acestea însă, rata de creștere economică a Chinei va ajunge la 5,2%, ceea ce va avea un efect de propagare pozitiv asupra economiei mondiale. „Global Trade Data and Prospects” al Organizației Mondiale a Comerțului a ridicat prognoza pentru rata de creștere a comerțului global cu mărfuri în acest an de la 1% la 1,7%, argumentând că China este un „factor cheie”. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat recent că economia Chinei revine puternic și este de așteptat ca China să contribuie cu aproximativ o treime la creșterea economică globală în acest an, dând un impuls dezvoltării altor țări.

Realizările economice ale Chinei nu au fost obținute ușor, acestea se  datorează mai multor factori: Primul factor este un sistem și un mecanism matur și complet. Conducerea Partidului Comunist Chinez și sistemul socialist cu caracteristici chinezești sunt garanția fundamentală pentru ca China să-și concentreze eforturile pe realizarea unor lucruri mărețe. China susține întotdeauna conceptul de a pune oamenii pe primul loc și a reușit să mobilizeze pe deplin inițiativa, entuziasmul și creativitatea celor 1,4 miliarde de oameni. Al doilea este avantajul de piață cu scară foarte mare. China are o populație de peste 1,4 miliarde, un PIB pe cap de locuitor de peste 12.000 USD și un grup cu venituri medii de peste 400 de milioane de oameni care se extinde treptat. China are cel mai complet sistem industrial din lume, investițiile în cercetare și dezvoltare au crescut semnificativ, iar impulsul inovației stimulează constant creșterea intensivă. Al treilea factor este continuitatea, stabilitatea și sustenabilitatea politicilor economice. Odată cu tranziția rapidă și stabilă a prevenirii și controlului pandemiei, au fost propuse diverse politici de stabilizare a creșterii, a ocupării forței de muncă și a prețurilor, iar micro-măsurile au fost precise și eficiente, eliberând continuu dividende de politică pentru o dezvoltare economică de înaltă calitate.

Suntem foarte încântați să vedem că și cooperarea economică și comercială China-România a obținut rezultate îmbucurătoare. În primul trimestru, volumul comerțului bilateral dintre China și România a fost de 2,56 miliarde de dolari SUA, cu o creștere de 4,7%, atingând și un record în aceeași perioadă. China a continuat să fie cel mai mare partener comercial al României din afara Europei. Produsele de înaltă calitate din România, cum ar fi vinul și produsele cosmetice, devin din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor chinezi. În domeniul cooperării investiționale, investiția cumulată a Chinei în România a depășit 500 de milioane de dolari SUA, iar domeniile și metodele de cooperare s-au extins continuu. În viitor, dezvoltarea durabilă și stabilă a economiei Chinei va aduce cu siguranță un spațiu mai larg pentru cooperarea economică și comercială China-România.

China va promova cu fermitate deschiderea la nivel înalt, va atenua dificultățile dezvoltării, va aduna forțele cooperării, va stimula impulsul inovației și va căuta beneficii comune prin deschidere, promovând globalizarea economică, sporind impulsul de dezvoltare al tuturor țărilor pentru a lăsa oamenii din toate țările să beneficieze din ce în ce mai echitabil de rezultatele dezvoltării. China salută cu căldură toate țările din lume, inclusiv România, să împărtășească oportunitățile Chinei și dividendele dezvoltării economice a Chinei. China are încrederea și capacitatea de a propulsa nava gigantică a economiei Chinei pentru a călări pe vânt și valuri, pentru a face progrese constante și pe termen lung și pentru a contribui mai mult la dezvoltarea economiei mondiale.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate