INACO: România față în față cu 340 milioane euro fonduri europene pentru dezvoltări blockchain. Cu cine? De ce?

Date:

Uniunea Europeană oferă finanțare pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain de 340 milioane de euro pentru această tehnologie în perioada 2018-2020. Obiectivul european este să dezvolte o abordare comună și unitară a mediului de afaceri privind tehnologia blockchain. În România se derulează în prezent mai puțin de 0,8% din proiectele blockchain la nivel european, prin cele 65 de proiecte blockchain în curs de dezvoltare, în timp ce la nivel european sunt peste 8.200 de proiecte active.

Cea mai recentă inițiativă în acest sens este crearea Blockchain Observatory and Forum, care va monitoriza evoluția tehnologiei blockchain și va acționa ca un hub în promovarea actorilor europeni și consolidarea angajamentului european cu toți cei implicați în aceste activități.
Comisia Europeană recunoaște și încurajează potențialul inovator al acestei tehnologii. Încă din mai 2017, în raportul Digital Single Market, Comisia a recunoscut tehnologiile bazate pe tehnologia blockchain ca având potențial enorm pentru administrațiile, întreprinderile și societatea noastră în general și a accelerat programele de finanțare Horizon 2020 în acest sens.
Până în prezent, UE a alocat 83 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor bazate pe blockchain și se estimează că vor fi investite până la 340 milioane euro în perioada 2018-2020. Obiectivul particular al Comisiei Europene este de a explora potențialul block-
chain pentru îmbunătățirea serviciilor europene transfrontaliere, precum raportarea TVA, impozitare, raportări de mediu și financiare, vamă, administrarea dosarelor medicale, raportarea studiilor clinice, înregistrarea medicamentelor, managementul identității etc.
Creșterea utilizării sistemelor block-
chain indică o perspectivă interesantă asupra viitorului, confirmând că Europa ar putea asista în curând la apariția unei noi generații de servicii digitale, în care avem toată încrederea că și România poate juca un rol important.

Inovare prin blockchain

Blockchain este în acest moment cea mai disruptivă tehnologie utilizată pentru efectuarea de tranzacții securizate, realizate în mod descentralizat. Deși această tehnologie a fost introdusă odată cu Bitcoin și este frecvent asociată cu monedele virtuale, în prezent este adoptată la scară din ce în ce mai largă de toate sectoarele industriale și se bucură de popularitate în creștere accelerată.
Multe state membre ale UE au demarat inițiative în acest sens, iar marii giganți IT oferă deja soluții Block-chain clienților. Iată doar câteva exemple: IBM dezvoltă un sistem de plăți bazat pe blockchain, Amazon intenționează să includă blockchain în suita de aplicații AWS, iar Microsoft oferă deja „Blockchain as a Service” pe platforma lor cloud Azure.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Ce pot face companiile pentru a deveni mai sustenabile și a avea un impact pozitiv asupra mediului?

Află răspunsul pe 13 decembrie 2022, în cadrul noii...

Financial Outcome: închiderea anului financiar 2022 și noutățile fiscale pentru 2023

Pe 12 decembrie 2022, afli totul despre închiderea anului...

eToro lansează ValueStars, un portofoliu care oferă acces la „cele mai bune active de cumpărat”

Rețeaua socială de investiții eToro a anunțat lansarea ValueStars,...

Un nou an aduce noi campioni ai procedurilor amiabile, desemnați de OCDE. Care este poziția României?

Monica Todose, Director PwC România Mihail Boian, Avocat Partener D&B...