Investitorii români au un apetit ridicat pentru risc, dar nu au descoperit încă oportunitățile pe care le poate aduce piața de Venture Capital

Date:

 Doar 8% dintre investitorii români au în portofoliul lor participații de tip venture capital (VC), 14% și private equity (PE), în timp ce peste o treime dintre ei sunt activi în zona crypto.
 Investitori așteaptă randamente de 15-30x de la  VC de la investițiile în crypto, în ciuda căderii pieței.

 

ROCA X, un brand fondat de Impetum Group, publică azi prima parte din rezultatele unui studiu realizat pentru a înțelege mai bine așteptările și percepțiile investitorilor locali:
69% dintre respondenți au investit pe BVB, 62% pe burse internaționale și 52% în real estate. Metodele investiționale de tipul angel investing 30%, crowdfunding 19%, venture capital 14%, private equity 4% se află la coada clasamentului, în timp ce 34% dintre respondenți sunt investitori crypto, arată studiul ROCA X desfășurat la finalul anului trecut, la care au răspuns 130 de investitori profesionali.

Alexandru Bogdan, CEO Roca X

Ne așteptam ca metodele cu cea mai mică barieră de acces să fie cele mai populare, am fost însă surprinși de procentul mic de investitori în crowdfunding (19%), venture capital, private equity sau angel investing, și mai ales de faptul că 34% dintre respondenți sunt investitori crypto. Mai mult, 40% dintre ei mizează pe randamente de 3x-15x, alți 40% fiind încrezători în randamente între 15x și 30x. Acest nivel de încredere este surprinzător mai ales având în vedere faptul că datele au fost colectate când piața se afla sub influența prăbușirii FTX și a propagării acestui efect în întreaga industrie”, a declarat Alexandru Bogdan – CEO & GP al ROCA X VC.

Când vine vorba de randamentele așteptate din zona de VC, o zonă cu riscuri mai mici și cunoscute, investitorii au aceleași așteptări cum au de la investițiile în crypto. Percepțiile legate de gradul de risc al acestor metode investiționale pun pe primele poziții ale clasamentului crypto, crowdfunding, angel investing, VC, bursele străine, apoi private equity și bursa locală. Cele mai sigure investiții sunt, în percepția respondenților studiului ROCA X, arta/bijuteriile, obligațiunile, depozitele, imobiliarele și fondurile mutuale.

Andrei Cionca, CEO al Impetum Group și fondator al ROCA X.

Ideea de venture capital s-a născut și consacrat în SUA ca motor al inovației și dezvoltării economice. Date oficiale arată că 41% din valoarea tranzacționată pe piețele publice din SUA (market capitalization) și respectiv 62% din cheltuielile de cercetare-dezvoltare din SUA sunt generate de companii susținute de VC-uri. În plus, jumătate dintre companiile listate public fondate în ultimii 50 de ani au fost susținute de VC-uri generând 2/3 din valoarea lor totală de piață și mai mult de 92% din bugetele de cercetare-dezvoltare și valoarea patentată1. Prin urmare orice economie sănătoasă are nevoie de o industrie puternică de venture capital și private equity”, a declarat Andrei Cionca, CEO al Impetum Group și fondator al ROCA X.

Acest motor de dezvoltare este susținut în SUA de apetitul foarte ridicat al americanilor pentru risc. Noțiunea de venture capital este încă una foarte nouă pentru piața din România, iar echipa ROCA X, fiind prima și singura echipă înregistrată ca manager de fond de investiții alternative cu capital de risc de tip European venture capital din România, își propune prin acest studiu să contribuie la popularizarea ei în rândul investitorilor.

Clasamentul în sine nu aduce multe surprize, însă nivelul de risc perceput nu este unul confirmat de realitatea din piață. Cu cât investiția este într-o etapă mai incipientă de dezvoltare a unei companii, cu atât ea este mai riscantă. Investițiile la nivel de accelerare/incubare au o rată de supraviețuire de doar 10%, în timp ce investițiile pre-seed sau seed, în care ROCA X activează, au o rată de succes la nivelul companiilor de ~35%, restul de 65% având randamente subunitare. Folosindu-și însă priceperea și experiența, VC-urile active în pre-seed și seed reușesc, prin dublarea expunerii pe companiile câștigătoare, să aducă randamente atractive, iar odată ajunși în zona de serie A procentele se inversează: 65% dintre acestea ajung să obțină și o rundă de finanțare de tip serie B, iar dintre acestea numai 1 din 100 nu reușește să treacă la nivelul următor” a completat Alexandru Bogdan – CEO & GP al ROCA X.


 1 Ref 1: https://ventureforward.org/resources/the-economic-impact-of-venture-capital-evidence-from-public-companies/

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...