15 prototipuri software care ar putea debirocratiza instituțiile publice din România, rezultatul hackathonului organizat de Școala Informală de IT

Date:

  • 15 prototipuri software care ar putea debirocratiza instituțiile publice din România
  • Un prototip de aplicație pentru evidența persoanelor care primesc ajutor social, câștigătorul hackathonului 
  • Echipa câștigătoare primește sprijin în valoare de 10.000 euro pentru finalizarea aplicației prin intermediul acceleratorului de business InnovX-BCR
  • Patru companii de IT partenere ale Școlii Informale de IT vor incuba tot atâtea proiecte  

Un prototip de aplicație pentru evidența persoanelor care primesc ajutor social este câștigătorul celei de-a VII-a ediții a Challenge Accepted  Hackathon, eveniment de codare organizat de Școala Informală de IT în parteneriat cu acceleratorul InnovX BCR. Echipa câștigătoare va primi sprijin în valoare de 10.000 euro pentru finalizarea aplicației prin programul InnovX BCR. 

Această ediție a hackathonului (25-27 iunie) a fost dedicată digitalizării sectorului public, în cadrul evenimentului fiind create 15 prototipuri care ar putea debirocratiza activitatea instituțiilor publice și interacțiunea acestora cu cetățenii. 

Proiectele care au câștigat Challenge Accepted Paperhack sunt: 

  • locul I: P.A.S – Evidență persoane ajutor social (provocare propusă de Primăria Municipiului Sibiu); 
  • locul al II-lea: City Inventory – Harta obiectivelor de patrimoniu (provocare a Consiliilor Județene Timiș și Iași) ; 
  • locul al III-lea: Învăț și eu- Abecedar digital (provocare venită din partea elevilor cu deficiențe neuromotorii ai Colegiului Tehnic “Ion Holban” din Iași). 

Aplicația intitulată P.A.S, câștigătoarea primului loc, permite persoanelor fizice care au nevoie de ajutor social să inițieze cereri online mai ușor, acestea intrând într-o listă de așteptare pentru a fi aprobate.

City Inventory răspunde nevoii de informare în timp real în privința stării de conservare, funcționare sau depreciere a obiectelor de patrimoniu care aparțin consiliilor județene. Ca proiecte pilot, aplicația a fost gândită pentru Consiliile Județene Timiș și Iași, dar este vizată utilizarea la nivel național.

Învăț și eu este un produs care conține lecții online adaptate pentru copiii cu dizabilități. Aplicația poate fi utilizată pe mobil, tabletă și desktop.

Echipa câștigătoare (P.A.S) va primi sprijin pe linie de incubare, în valoare de 10.000 euro din partea InnovX BCR. Celelalte echipe câștigătoare (City Inventory și Învăț și eu) vor beneficia de premii în valoare de peste 200.000 lei din partea Școlii Informale de IT și Huawei.

De asemenea, au fost acordate premii speciale pentru Craiova Invest, proiect realizat cu sprijinul World Bank și al Primăriei Municipiului Craiova, dar și pentru Gestionare abonamente de pescuit, prototip dezvoltat la provocarea Direcției Silvice Cluj.

În afară de proiectele care s-au situat pe primele trei locuri, alte patru prototipuri software vor fi sprijinite în procesul de dezvoltare de Life is Hard, Smart Health Cluster, Abac și ViaVision XR – parteneri ai Școlii Informale de IT. Cele patru prototipuri vizează gestionarea locurilor de veci, fraudele din domeniul piscicol și cel al vânătorii, turismul în zona rurală și turul virtual al Muzeului Satului din Timișoara. 

Răzvan Voica

„Ne-am dorit să schimbăm interacțiunea dintre oameni și instituții cu ajutorul comunității IT pe care am construit-o în jurul Școlii informale de IT mai ales în contextul pandemiei care ne-a arătat importanța digitalizării. Am demonstrat din nou că avem abilitatea extraordinară să ne adunăm în jurul unor nevoi din societate și să generăm idei, soluții pentru acestea”, declară Răzvan Voica, CEO și co-fondator al Școlii Informale de IT (SIIT). 


La hackathon au participat peste 150 de pasionați de tehnologie, majoritatea cursanți și absolvenți ai Școlii Informale de IT și 30 de mentori specialiști cu experiență îndelungată în IT.  

Participanții și-au ales proiectele pe care să le dezvolte din 35 de provocări lansate de instituții din administrația locală (primării, consilii județene, consilii locale), din domeniul educației (școli) sau cel al gestionării mediului. 

Obiectivul nostru nu este doar să digitalizăm România, ci, înainte de toate, ne-am lansat într-un proces de educație. Educație pentru comunitățile noastre, pentru că la sfârșitul zilei, din astfel de evenimente, învățăm cu toții – despre provocări, despre soluții și, mai ales, despre potențialul pe care-l avem în față. Cred că cea mai importantă lecție este să înțelegem că avem nevoie să ne creștem comunități locale, capabile să dezvolte tehnologie și ecosisteme în jurul lor, pentru că în România sunt o mulțime de orașe care au capacitatea de deveni «technology cities». Câștigătorii propun soluții în segmente foarte puțin sau deloc digitalizate așa cum sunt evidența persoanelor care primesc ajutor social sau harta obiectivelor de patrimoniu. Cel mai mare câștig este că aceste echipe vor avea resurse să dezvolte ideile mai departe și să le pună în aplicare în scurt timp”, a declarat Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare BCR. 

Juriul a fost format din experți în IT și business, reprezentanți ai Școlii Informale de IT și ai sponsorului principal – InnovX BCR, împreună cu un specialist în administrație publică locală. 

Evenimentul Școlii Informale de IT, Challenge Accepted PaperHack, powered by InnovX BCR, a fost susținut de următorii sponsori: Huawei, Ness, TopTech, Hewlett Packard Enterprise, Life is Hard, Epam și Alten.

De asemenea, evenimentul a primit sprijin din partea comunităților partenere și a colaboratorilor: GDG Bucharest, GDG Craiova, Iasi AI, Bucharest AI, ANSFR (Asociația Națională a Farmaciștilor de Spital din România, Cluj IT, Moqups, APCI ( Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor), Ghesar, ICT Cluster – Central Serbia, 7code Software, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, 

Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Alba-Iulia, Primăria Craiova, Primăria Comarnic, EPEZ (Europäisches Projekt Entwicklungs Zentrum), Tetarom, Smart Health Cluster, FabLab Iași, APDETIC (Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor), Digital Stack, Fundația Dorel Vișan, Profit News, PIN Magazine, TSM (Today Software Magazine), Campus Cluj, Radio 80, Antria și Hitcommit. 


Despre Școala Informală de IT

Școala Informală de IT (SIIT) a fost lansată în 2013 și a devenit unul dintre cele mai importante branduri de educație alternativă în domeniul IT din România. Pana la finalul 2020, peste 5.500 de persoane au absolvit cursurile SIIT in cele mai mari șapte hub-uri IT din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu și Craiova) și din Republica Moldova. 

Despre Acceleratorul InnovX-BCR

Acceleratorul InnovX-BCR este un proiect realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Startup Grind, Modex, Mindspace și MIT CEE Forum. BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice.

Mai multe detalii despre Acceleratorul InnovX-BCR: www.bcr.ro/accelerator și www.innovx.eu. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...