20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei

Date:

20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei, în contextul în care întreaga lună martie este Luna Francofoniei.

Institutul Francez din România (IFR), prin filialele din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, împreună cu partenerii săi, organizează în această lună peste 40 de concursuri, expoziții, ateliere de creație și benzi desenate, webinarii, quiz-uri, recitaluri muzicale și mese rotunde, majoritatea, cu desfășurare online.

Tema ediției din acest an este „Femei francofone, femei rezistente”. Institutul Francez din România reamintește că pe 8 martie 2021 „a fost organizată o conferință despre lupta împotriva traficului de persoane în scopul exploatării sexuale și o dezbatere privind participarea femeilor la viața politică și economică, cu participarea doamnei Anca Dragu, președinta Senatului României, și a ES doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România. La aceste evenimente au fost asociate organizațiile societății civile angajate în promovarea drepturilor femeilor. Multe dintre evenimentele Lunii Francofoniei sunt destinate şi tinerilor”.

Pe 20 martie, în Ziua Internațională a Francofoniei, pe platforma online a Institutului Francez din România, #ElvireChezVous, este prezentată opera Oedipe, de George Enescu după un libret în franceză semnat de Edmond Fleg. Difuzarea online este oferită în parteneriat cu Opera Națională București, cu susținerea Ministerului Culturii și a Ministerului Afacerilor Externe ale României.

Din programul evenimentelor, mai reținem:

București – 23 martie, în prezența Ambasadoarei Franței, Excelența sa Laurence Auer, Institutul Francez celebrează Francofonia cu reprezentanții liceelor bilingve de limbă franceză din toată România. În 25 martie are loc şi ceremonia de patronaj a liceelor biligve din ţară. Toate departamentele IFR București organizează concursuri cu premii: concursul „Generația Biodiversitate”, concurs de nuvele distopice, concurs de astronomie, concurs de desen. Concursul „FrenchMania sur mon smartphone”, tradiționalul concurs de cântece francofone, va fi organizat în acest an la sfârșitul lunii martie. Printre multe alte evenimente de neratat este și webinarul „140 années de Francophonie roumaine: de George Enescu à nos jours”, cu participarea directorului general al Festivalului Enescu, Mihai Constantinescu și a filosofului Ciprian Mihali.

Timișoara – escape game online „Ma Petite Planète”; serie de interviuri „Pour parler d’Europe”, inițiată în februarie, în martie, cu invitate femei celebre din spațiul cultural românesc: scriitoarea Ioana Pârvulescu, fotografa Mihaela Noroc, artista vizuală Ana Kun, scriitoarea Adriana Babeți și producătoarea de cinema Ada Solomon, care a primit recent Ursul de Aur la Berlin, împreună cu regizorul Radu Jude, pentru filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. Toate interviurile pot fi urmărite live sau în reluare aici.

Cluj – concursul de traduceri „Mot à monde”, hackatonul #REplasticHack care caută soluții inovatoare pentru reducerea utilizării materialelor plastice, dezbateri și ateliere despre industriile culturale și creative. Prima dezbatere este dedicată benzilor desenate și reunește creatori și editori francezi și români. Un atelier avându-i ca invitați pe Marius Chivu, scriitor și Adrian Botez, redactor șef Polirom, va fi dedicat strategiilor de scriere și publicare; expoziții în „La Cave”, un spațiu inconturnabil în peisajul cultural clujean.

Iași – festivalul „Primǎvara poeţilor”, cu seri de lectură de poezie și un recital de chitară clasică contemporană, „Echos intimes”, al muzicianului Rémi Jousselme; ateliere de benzi desenate, organizate de Lectoratul de franceză din oraș.

Programul complet al lunii Fraconfoniei în România poate fi consultat pe site-ul Institutului Francez la adresa: 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...