4 din 5 români știu că asigurările de locuințe sunt obligatorii

Date:

82% dintre români știu că trebuie să își asigure locuința împotriva dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren, prin polița PAD, conform legii – arată rezultatele celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR.

Cu toate acestea, doar 20% din cele 9,6 milioane de locuințe sunt protejate de o poliță obligatorie PAD. Conform aceleiași cercetări sociologice, majoritatea proprietarilor de locuințe s-ar simți mai motivați să achiziționeze aceste soluții de protecție financiară dacă li s-ar acorda reduceri sau bonificații la plata impozitului anual (31% dintre respondenți), dacă ar dispune de venituri mai mari (26%) sau dacă ar avea mai multe informații despre asigurări (12%).

Mai mult, din cele 20% dintre locuințele care sunt protejate împotriva dezastrelor naturale printr-o poliță PAD, doar 17% sunt protejate printr-o asigurare facultativă și împotriva altor riscuri, cum ar fi: incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, furt, avarii accidentale ale instalațiilor interioare ale clădirilor etc. 

Cu toate acestea, conform aceluiași studiu, 29% dintre cei intervievați și-au arătat intenția de a achiziționa în perioada următoare ambele tipuri de polițe, în timp ce 22% au susținut că vor încheia doar polița obligatorie.

Numărul locuințelor asigurate în acest moment face ca populația să fie extrem de vulnerabilă în fața evenimentelor catastrofale, precum cutremurul de astăzi. Tocmai de aceea, asigurarea locuințelor ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți. Așadar, este rolul nostru ca, alături de autoritățile publice, să venim mai aproape de oameni și să le explicăm ce beneficii poate aduce o astfel de poliță”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.

În România, asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru cele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Aceasta acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.

În schimb, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală, dar și pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe lângă cele catastrofale, printr-o asigurare facultativă. Acestor polițe li se pot atașa în plus clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistență tehnică la locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le puteți produce vecinilor).



Sondajul IRES-UNSAR privind Percepția românilor față de asigurările de locuințe a fost realizat pe un eșantion format din 811 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2022, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Scrisoare deschisă către Prim-Ministru al României! Sistemul public de sănătate, încotro? 

Dr. Liana Laurenţia Manolache,Medic cu practică independentă în serviciul...

Protejarea expresiei creativității: o incursiune în sfera proprietății intelectuale aplicate cinematografiei

de Bianca Chera, senior associate , Marius Gheldiu, associate–...

Eurobarometru: Situația geopolitică face ca votul la alegerile europene să fie și mai important

Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul...