Acord între ATHEX Group și BRM pentru furnizarea serviciilor post-tranzactionare ale contractelor futures cu activ suport gazele naturale din România

Date:

Bursa Română de Mărfuri (BRM) și grupul Athens Exchange Group (ATHEX) au semnat un acord pentru furnizare de servicii post-tranzacționare pe piața futures de gaze naturale din România, tranzacționate prin platforma BRM.

Scopul acestui acord include susținerea de către ATHEX a Bursei Române de Mărfuri, în raport cu dezvoltarea contractelor futures cu activ suport indexul pieței spot de gaze naturale operate de BRM și de furnizarea serviciilor de contraparte centrală privind  decontarea și managementul riscului aferent tranzacțiilor mai sus menționate, de către Athex Clear în calitatea sa de CCP autorizată conform EMIR (REGULAMENTUL (UE) NR. 648/2012 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții). În vederea integrării în infrastructura europeană de tranzacționare specifică piețelor financiare pe energie și pentru a crea premisele unei lichidități sustenabile, decontarea tranzacțiilor cu aceste contracte futures se va face în moneda Euro.

Președintele Athex, dl. Socrates Lazaridis, a declarat: „Efortul de a extinde cooperarea în regiunea Europei Centrale și de Est și în mod special de a furniza servicii post-tranzacționare, în calitate de contraparte autorizata de EMIR, conform legislației europene a fost realizată prin strânsa cooperare cu BRM. Utilizarea licenței ATHEX pentru instrumente futures pentru gaze naturale și electricitate creează noi oportunități pentru intensificarea comerțului transfrontalier în regiunea noastră”.

Președintele BRM, dl. Gabriel Purice, a declarat: „BRM consideră că introducerea produselor futures cu settlement financiar vor contribui la creșterea atractivității pieței române de gaze naturale, oferind noi mijloace de conectare la celelalte piețe europene, iar aceste instrumente vor fi foarte utile participanților la piață, în special în condiții de volatilitate”.

În perioada imediat următoare, BRM și grupul ATHEX vor colabora strâns pentru implementarea acestui proiect complex, în ceea ce privește produsele, proiectarea modelului, în evaluarea și implementarea acestora și prin celelalte elemente necesare pentru publicitate și marketing. 

BRM este o entitate juridică ce desfășoară activități pentru organizarea și desfășurarea tranzacțiilor pe piața gazelor naturale din România. BRM operează deja întreg ansamblul de piețe cu decontare prin livrare fizică: piața de echilibrare în numele OTS din România (Transgaz S.A.), piața SPOT, pietele forward și recent, piața futures din România, inclusiv prin departamentul său internalizat de contraparte centrală. BRM este o bursă de mărfuri înființată în anul 1992, cu o activitate comercială în creștere în domeniul mărfurilor și o gamă diversificată de produse dezvoltate pe piața energiei (gaze naturale, energie electrică și produse petroliere, precum și produse agricole, cereale și Certificate de emisii de carbon).

Bursa de Valori din Atena a fost înființata în 1876 și a participat în mod constant la dezvoltarea din punct de vedere financiar și de business a piețelor de capital. Grupul Athex, totodată, face parte din inițiativa SSE (Sustenabilitatea Burselor de Valori) și continua să-și clădească capacitatea în jurul problemelor de sustenabilitate, promovând investițiile sustenabile pe termen lung pe piețele de capital. Grupul dispune de expertiza, infrastructura IT și oferă o gama de servicii de tranzacționare și post-tranzacționare prin subsidiarele reglementate de EMIR și CSDR: Athex Clear respectiv ATHEX CSD. Deasemenea, asigura sisteme, operațiunile și serviciile ecosistemului pieței de capital altor operatori și părți terțe.

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...