Adriana Pop, marele premiu al concursului „Imaginile lui Enescu”

Date:

Graficiana Adriana Pop din Cluj-Napoca este marea câștigătoare a Concursului Național de Artă „Imaginile lui Enescu”, lansat printr-un parteneriat între organizatorul Festivalului Internațional “George Enescu” – Artexim și Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Expo Arte, ca parte din seria programelor asociate ediției 2019 a Festivalului și beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici, al Universității Naționale de Arte București, al Universității Naționale de Artă și Design din Cluj-Napoca și al Universității de Vest din Timișoara, implementarea proiectului fiind realizată  cu sprijinul Proiectului Cultural „Contemporanii”.

Concursul a constat în transpunerea în limbaj vizual a uneia dintre creaţiile lui George Enescu Impresii din copilărie, Sonata pentru vioară și pian,  Uvertura „Vox Maris”,  Suita nr. 3 pentru orchestră – „Săteasca”,  Suita nr. 2 pentru pian, Suita nr. 3 pentru pian, „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot”.

Câştigătoarea Marelui premiu (1000 euro) a prezentat propria viziune grafică asupra lucrării Suita nr.3 pentru pian (foto).

Laureaţii pe secţiuni (câte 500 euro) sunt:

Pictură – categoria Artiști consacrați, Traian Tamuris (Brăila), cu lucrare  inspirată de Suita nr.3 pentru pian; categoria Tinere talente, CostelChiţimuş(Cluj-Napoca), cu lucrare inspirată de Vox Maris

Grafică – categoria Artişti consacraţi, Margareta Udrescu (București), cu lucrare inspirată de Suita nr. 3 pentru pian; categoria Tinere talente, AndreiRăzvan Neciu (Timișoara), cu lucrare înspirată de „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot”.

Juriul muzical, pentru evaluarea lucrărilor finaliste, a fost format din violonistul Remus Azoiței – profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeșelea – dirijorul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Cristian Lupeş – dirijor și managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Tiberiu Soare – dirijorul Operei Naționale, pianistul Josu de Solaun, violonistul Alexandru Tomescu.

Validarea lucrărilor pentru calificare în finală a fost făcută de o comisie de specialişti în domeniul artelor plastice, formată prof. univ. dr. Ioan Sbârciu – Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vică Adorian – Facultatea de Artă şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea – UNArte Bucureşti.

Mihaela Păun, directorul Centrului Cultural Expo Arte, subliniază: „Am urmărit toate etapele, în calitate de organizator al concursului și a fost extraordinar să vedem angajamentul și implicarea artiștilor români, declanșate de opera lui Enescu. Este demonstrația forței pe care compozitorul a avut-o, a viziunii sale și a calității de promotor al artelor, în general. Sper ca acest concurs să devină o tradiție și să putem însoți toată opera compozitorului român cu interpretări contemporane, ale artiștilor români de astăzi. Centrul Cultural Expo Arte susține și valorifică arta vizuală sub toate formele ei și talentul și creativitatea artiștilor români”.

Mihai Constantinescu, directorul Festivalului Internațional „George Enescu” spune, la rândul său: „Mi se pare emblematică opțiunea artiștilor vizuali de a se lăsa inspirați de Impresiile din copilărie, o operă  a unui Enescu matur, care revizitează rădăcinile personale. Mi se mai pare foarte interesantă această transpunere în imagini a lucrărilor enesciene și  posibilitatea de a face comparația între diferitele percepții ale artiștilor, față de aceleași lucrări. Cred că expoziția va fi foarte expresivă. Enescu avea o pasiune și talent pentru desen și pictură, iar acest dialog interdisciplinar contribuie la păstrarea memoriei artistului și la încercarea de a descrie personalitatea lui extraordinară”.

Lucrările selectate pentru etapa finală vor fi expuse la Biblioteca Națională, vernisajul fiind la 16 septembrie.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...