Agricultura regenerativă și agro-ecologia, noua țintă a fermierilor în regim ecologic din Delta Dunării

Date:

 

Simpozionul Internațional  „Deltas & Wetlands 2022 („Delte și zone umede”) ce a avut loc la Tulcea în perioada  1-5 iunie 2022 organizat de INCDDD Tulcea, a fost locul în care tot mai mulți fermieri din zonă s-au arătat interesați în schimbarea practicilor lor pentru a atinge standarde mai înalte agro-ecologice și regenerative. Inițiativele comune INCDD, Asociația Inter-Bio, Clusterul Bio Danubius, USH Pro Business) precum  3D (Decarbonizing Danube Delta), eAgronom, credite de decarbonizare sau standardul național agro-ecologic SR 13595,  au fost prezentate în cadrul unor dezbateri cu fermierii din agricultura ecologică (organică) la data de 3 iunie a.c.

Dezbaterile s-au referit la rolul clusterelor fermierilor în regim organic afiliați în consorțiul de clustere Inter-Bio în schimbarea practicilor fermierilor, modul de implicare al cercetării în acest domeniu, rolul standardului național și a unor standarde regionale specifice zonelor umede de pe parcursul Dunării în combaterea schimbărilor climatice, impactul asupra modelelor de afaceri și al tehnologiilor digitale în dezvoltarea de noi practici, piața creditelor de decarbonizare etc.

„Există un interes crescând al fermierilor de pe tot globul în schimbarea practicilor pe baza unor standarde voluntare aplicabile unor zone protejate iar România are, în Delta Dunării, condiții ideale pentru aceasta” a declarat Laurent VonViller, consultant internațional în domeniu.

„Clusterul Bio Danubius, constituit la Tulcea în februarie 2015, și consorțiul Inter-Bio de clustere în domeniul agriculturii organice s-au situat permanent în fruntea mișcării pentru noi practici agricole sustenabile pe principiile agro-ecologiei și regenerării. Cred că toată mișcarea ecologică, nu numai la nivel național și internațional, așteaptă ca practicile fermierilor din Deltă să tindă spre standarde înalte, recunoscute și avantajoase pentru ei. Dar aceste practici nu se pot schimba doar prin efortul fermierilor și este nevoie de susținere strategică la nivel de autorități” a declarat Costin Lianu, președinte Inter-Bio și director general USH Pro Business.

„Există tot mai mulți fermieri în convențional sau în conversie ecologică care și-au exprimat dorința de a intra pe piață cu certificate verzi, de decarbonizare. Acest lucru îi va putea ajuta și în managementul riscurilor” a declarat Ivanciu Marian, Vicepreședinte Bio Danubius și broker managementul riscului în agricultură.

„Avem nevoie urgentă să elaborăm o strategie pentru zona Deltei Dunării de susținere a agriculturii bazată pe agro-ecologie, resurse regenerabile și economie circulară”, a declarat Felix Căprariu, președinte al Asociației Teritoriale pentru Energie și  Eficiență  Energetică

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...