Alimentele s-au scumpit în mai 2017 cu 0,61%, comparativ cu aprilie

Date:

Rata anuală a inflaţiei a stagnat în luna mai 2017 la nivelul de 0,6%, în condiţiile în care preţurile alimentelor au crescut semnificativ faţă de luna precedentă, iar biletele de avion au costat cu 7,6% mai mult, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Luna mai 2017 este a cincea lună care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016, şi a cincea lună la rând în care valoarea inflaţiei anuale a revenit în teritoriu pozitiv, după 19 luni de valori negative.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul benzinei și motorinei cu aproximativ 40 de bani pe litru.

Cele mai mari scumpiri au avut loc la nivelul mărfurilor alimentare (0,61%), iar preţurile mărfurilor nealimentare s-au majorat cu 0,07%. Prețurile serviciilor au crescut cu 0,21%.

Totodată, creșteri semnificative s-au înregistrat și la cartofi (8,8%), transport aerian (7,6%), citrice (5,9%). şi fructe proaspete (3,8%).

În schimb, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în luna mai la ouă (-2,2%) şi servicii poştale (-1,1%).

Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 1,6% la finalul acestui an.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

PORR România – partener principal în cadrul EBcon 2024, prima conferința internațională de Employer Branding din România  

EBcon, prima conferinţă internaţională de Employer Branding din România,...

SeedBlink devine o platformă all-in-one pentru investiții și equity management, transformând deținerea de acțiuni în sectorul tehnologic european

SeedBlink, companie specializată în investiții în domeniul tehnologic european,...

Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei 

O echipă multijurisdicțională de avocați Clifford Chance din București,...