Ambasadorul României numit în Columbia, Panama și Republica Dominicană, în dialog cu mediul de afaceri

Date:

E.S. Manuel Pleșa, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României numit în Columbia, Panama și Republica Dominicană, însoțit de Manuel Donescu, ministru plenipotențiar în Ministerul Afacerilor Externe, care se va integra în echipa misiunii diplomatice de la Bogota, a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri, la sediul istoric al Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). A participat dr. Rareș Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE).

După cum anunță CCIB, „principalele obiective ale întâlnirii au vizat o mai bună cunoaștere a problemelor întâmpinate de mediul de afaceri autohton în promovarea relațiilor comerciale și cooperării economice cu cele trei țări amintite, precum și identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante”.

Iuliu Stocklosa, președintele CCIB: „Apreciem ca prin numirea celor doi diplomați, ambii cu experiență solidă dobândită în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Departamentul de Comerț Exterior (DCE) și în alte structuri guvernamentale sau de stat, în țară și peste hotare, președinția, conducerea Guvernului și a MAE acordă importanța cuvenită rolului comerțului exterior și cooperarii economice internaționale în politica externă a României.” 

Ambasadorul Manuel Pleșa a exprimat întreaga deschidere a misiunii diplomatice de la Bogota de a sprijini antreprenorii interesați să-și internaționalizeze afacerile în America de Sud, precum și pe cei care caută parteneri pe aceste piețe: „Nu trebuie să renunțăm la piețe atractive, cu un potențial deosebit, doar pentru că sunt la distanțe mari.” În context, ambasadorul a subliniat necesitatea redeschiderii unui Birou de Promovare Comercial-Economică în Columbia, precum și importanța participării oamenilor de afaceri interesați de aceste zone la acțiuni de prospectare a pieței, îndeosebi la manifestări expoziționale, sub pavilion național, și la misiuni economice cu o puternică componentă B2B.

Dr. Rareș Burlacu:Caraibele constituie o zonă cu valențe pentru proiecția noastră economică. ARICE are determinarea și angajamentul de a susține eforturile diplomaților români ce activează în această zonă, astfel încât împreună să ne atingem obiectivele.” 

Diplomați au punctat „unele particularități ale economiei Columbiei, cu evidențierea unor oportunități de afaceri și investiționale care ar putea fi de interes pentru oamenii de afaceri români. Potrivit lui Manuel Donescu, Columbia – țară membră a Organizației Economice pentru Cooperare și Dezvoltare – este a patra economie a Americii Latine și un important furnizor de: flori tăiate, cafea, fructe, smaralde, cărbune și petrol. În ceea ce privește dezvoltarea unor proiecte pe piața locală, Manuel Donescu a evidențiat domeniul infrastructurii, aflat în plin proces de modernizare și dezvoltare.

În a doua parte a întâlnirii, E.S. Manuel Pleșa și Manuel Donescu au intrat într-un dialog pragmatic și aplicat cu oamenii de afaceri prezenți”.

CCIB precizează că, „la 30 septembrie a.c., Columbia a fost al treilea partener comercial al țării noastre, după Brazilia și Mexic, și a treia piață de destinație a mărfurilor românești în statele din America Latină”. 

Foto: CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...