Ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk, vizită la Camera de Comerț și Industrie București

Date:

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, însoțit de Anna Honcharova, secretar I, coordonatoarea Secției economice și de Oleg Balika, secretar II cu probleme comercial-economice, a efectuat o primă vizită de lucru la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), la invitația președintelui Iuliu Stocklosa. La întâlnire, din partea CCIB, a mai participat Gabriela Iftene, director executiv.

CCIB anunță că, „salutând prezența Șefului misiunii diplomatice din țara vecină și a colegilor săi la Palatul CCIB, președintele Iuliu Stocklosa a dat asigurări că întregul colectiv al Camerei bucureștene, cât și membrii acesteia sunt solidari cu poporul ucrainean afectat în aceste momente dificile de acțiunile militare ale armatei ruse pe teritoriul țării vecine. În continuare, președintele Stocklosa a făcut o succintă prezentare a istoricului Camerei și Palatului CCIB, precum și a activităților desfășurate în folosul mediului de afaceri bucureștean”.

Iuliu Stocklosa: „Ucraina este un important partener comercial și economic al țării noastre cu un potențial deosebit de cooperare economică, existând o tradiție în relațiile cu România. Faptul că în această perioadă dificilă pentru economia țării vecine, schimburile comerciale bilaterale sunt pe un trend ascendent atingând valori record, demonstrează disponibilitatea mediului de afaceri românesc, implicit și cel din București, de a colabora cu firmele și companiile ucrainiene care sunt în funcțiune, atât prin preluarea de mărfuri care anterior se desfăceau pe alte piețe, cât și prin asigurarea cu produsele necesare pieței din Ucraina. Vom furniza informațiile primite, inclusiv de la Ambasada Ucrainei, membrilor noștri, în general mediului de afaceri din capitală, pentru pregătirea participării la programele de reconstrucție a țării vecine.”

De asemenea, CCIB subliniază că, „în cadrul întâlnirii, a fost prezentată modalitatea propusă de  CCIB in sprijinul livrărilor de produse ucrainiene la export, în special cereale și ulei alimentar folosind transportul fluvial/maritim cu barje pe Dunare și nave maritime din Portul Comercial Sulina-S.A., al cărui președinte al consiliului de administrație este dl. Iuliu Stocklosa. Această activitate ar putea deveni operațională încă în cursul acestui an.

E.S. ambasadorul Ihor Prokopchuk a apreciat bunele relații ale CCIB cu Secția economică a Ambasadei Ucrainei la București, asigurând de tot sprijinul său pentru continuarea unui dialog constructiv pe linia consolidării și dezvoltării cooperării economice dintre firmele bucureștene și cele din Ucraina. În context a promis susținerea sa pentru semnarea unui nou Acord de cooperare între CCIB și Camera de Comerț și Industrie din Kiev. convenit în principiu între părți. Totodată, a invitat firmele și companiile bucureștene să participe la procesul de privatizare în curs de desfășurare, prezentând ultimul Program al Fondului Proprietății de Stat din Ucraina și a transmis spre examinare o listă cu nevoi umanitare pentru sectorul educațional al Ucrainei (calculatoare, laptopuri, tablete chiar si folosite, în special pentru asigurarea accesului tinerilor din zonele defavorizate la procesul de educație la distanta). 

În finalul întâlnirii s-a făcut o vizită a spațiilor destinate evenimentelor promoționale din cadru Palatului CCIB care ar putea fi folosite de Ambasada Ucrainei și firmele ucrainiene, lansându-se și propunerea organizării în prima parte a anului viitor a Zilei Oportunităților de Afaceri (ZOA-Ucraina), dedicată promovării colaborării comercial-economice între cele două țări”.

CCIB reamintește că, „în anul 2022, volumul comerțului bilateral a fost unul record de 3,9 miliarde USD (+61,6% față de 2021), din care exportul 1,6 mld. USD (+90,6%), iar importul 2,3 mld. USD (+46,2%). Trendul ascendent a continuat și în primele 8 luni ale acestui an, la 31 august volumul schimburilor comerciale înregistrând 3 mld. USD (+41,4% comparative cu perioada similară din 2022), din care exportul 1,9 miliarde USD, iar importul 1,1 miliarde USD.

La 30 septembrie a.c erau înregistrate în țara noastră 1.947 societăți cu capital ucrainean, totalul investițiilor firmelor din această țară fiind de 114,7 milioane USD, reprezentând 0,18% din capitalul străin, plasând Ucraina pe locul 32 în topul țărilor investitoare în România”.

Foto: CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...