Angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități

Date:

Angajarea asistată caracterizată ca „soluție viabilă pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii” a fost evidențiată de Forumul Național cu tema „Angajarea asistată – provocări, soluții, perspective”, organizat de Fundația Health Action Overseas Romania (HAO), în cadrul proiectului transnațional Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD, cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment. La eveniment, au fost reprezentate instituții publice cu atribuții în domeniul politicilor din sfera dizabilității, furnizori publici și privați de servicii educaționale, sociale și de ocupare, specialişti în resurse umane din cadrul unor organizații şi companii care asigură/doresc să asigure un mediu de lucru incluziv, tineri cu dizabilități, mass-media.

Nicolae Dobrescu, director executiv HAO, managerul proiectului LEAD: „Am organizat acest Forum pentru a discuta concret și constructiv despre aplicarea pe scară largă a modelului de angajare asistată, ca soluție de integrare a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. De ce? Pentru că România există o nevoie acută de servicii de sprijin pentru persoanele cu dizabilități. Să nu uităm că în țara noastră sunt circa 850 de mii de persoane cu dizabilități și mai puțin de 8% dintre adulții din această categorie socială lucrează. De ce angajare asistată? Pentru că este un model de tip win-win, ce are la bază o strategie de parteneriat între angajat, angajator şi furnizorul de servicii de ocupare, și care a trecut cu succes proba timpului, atât pe plan internațional, cât și aici, în România. Este momentul să oferim cât mai multor persoane cu dizabilități care vor și pot să muncească șansa de a avea acces la acest serviciu.” 

Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), a prezentat demersurile concrete ale Autorității pe tema angajării asistate, structurate pe trei piloni: reglementare, finanțare și cultură organizațională. Totodată, a anunțat că „se așteaptă ca până la finele acestui an să fie aprobată în Camera Deputaților (Cameră decizională) propunerea legislativă care reglementează angajarea asistată și modalitațile în care poate fi sprijinit acest proces”. Mihai Tomescu a lansat „o invitație publică organizațiilor neguvernamentale cu experiență în domeniu de a se implica, la nivelul unui grup de lucru, în realizarea metodologiei de organizare a angajării asistate în țara noastră. În ceea ce privește finanțarea, președintele ANPDP a anunțat negocierea unui program cu finanțare europeană, cu o componentă dedicată în valoare de 13 milioane de euro: „Prin eforturile dumneavoastră, prin evenimentele pe care le organizați, schimbați practicile de incluziune! Avem nevoie de sprijinul, de experiența și de implicarea dumneavoastră. Haideți să scriem împreună metodologia, modul în care vedeți dumneavoastră angajarea asistată în România! Haideți să o reglementăm, să finanțăm și să punem la lucru!”  

Mesajul secretarului general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcel Dumitru Miclău, a fost transmis de Răzvan Munteanu, coordonatorul proiectului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

Robert Elston, vicepreședinte al European Union of Supported Employment (EUSE), director executiv al organizației Status Employment din Marea Britanie, partener expert în cadrul proiectului LEAD, a prezentat o serie de aspecte teoretice și practice privind aplicarea cu succes a acestui model. În context, a vorbit despre cei cinci pași ai angajării asistate și despre modul în care se lucrează cu persoana cu dizabilități, dar și cu angajatorul, pentru a se realiza integrarea cu succes, pe termen lung, a beneficiarului. Totodată, a dat detalii despre implicarea lui în activitatea EUSE, despre colaborarea cu echipa HAO în cadrul proiectului LEAD și despre sprijinul acordat implementării cu succes a angajării asistate în România, Lituania și Portugalia.

Alina Dobrescu, coordonator servicii ocupare în cadrul HAO: „În cei patru ani de când Fundația noastră oferă în cadrul proiectului LEAD servicii de angajare asistată pe baza modelului EUSE am obținut rezultate deosebite din punct de vedere cantitativ – practic am depășit cu aproape 100% toți indicatorii asumați în proiect – și mai ales calitativ, aspect asupra căruia ne-am concentrat atenția în mod deosebit. Cu suport adecvat, tinerii noștri beneficiari au reușit să-și menţină pe termen lung locul de muncă, să evolueze și să devină astăzi membri respectați ai comunității.” 69% dintre contractele de muncă încheiate au fost pe durată nedeterminată și doar 31% pe durata determinată (procent influențat de faptul că o parte a beneficiarilor noștri sunt încă elevi și pot lucra doar pe timpul verii). În ceea ce privește gradul de dizabilitate al tinerilor angajați, la 57% este accentuat, iar la 36%, mediu. Din punctul de vedere al tipului de dizabilitate, cei mai mulți au dizabilitate mentală (43%) și neuropsihică (25%). Beneficiarii muncesc în principal ca: lucrător comercial, lucrător în bucătărie, manipulant marfă, ambalator, asamblare piese, muncitor necalificat.

Un caz de succes prezentat este Diana, beneficiară a proiectului LEAD, angajată cu program normal la pizzeria San Marco din Constanța. Elisabeta Novac, reprezentanta angajatorului, a evidențiat felul în care este perceput procesul de angajare asistată din perspectiva unei companii care colaborează de patru ani cu echipa noastră: „Ștefan, primul nostru angajat datorită colaborării cu HAO, lucrează și acum la noi, a fost promovat și este un membru valoros al echipei noastre.”

Au prezentat aspect din experiența activităților de profil Gabi Comănescu, director Program Angajare și Dezvoltarea Resurselor Umane în cadrul Fundației „Motivation” România, Dalina Coșariu, asistent social la Fundația „Pentru Voi”, organizaţie neguvernamentală care oferă servicii comunitare în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Timişoara şi care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi de dezvoltare, Cristina Geană, consilier vocațional în cadrul Asociației „Pro Act Suport”

Inițiatorii reamintesc că „proiectul Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD, cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, se adreseaza tinerilor cu dizabilităţi, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani; părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi; companiilor; specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată. LEAD este derulat de un consorţiu transnaţional condus de către Fundatia Health Action Overseas România (HAO), din care mai fac parte parteneri din alte 3 ţări: Valakupiai Rehabilitation Centre (Lituania), Consultis – Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia) şi Status Employment (Marea Britanie), în calitate de partener expert”.

Fundaţia Health Action Overseas România (HAO) susţine, de peste 25 de ani, „tinerii cu dizabilităţi din instituţii ale statului să se integreze în societate. Îi sprijină să-şi dezvolte abilităţile de care au nevoie pentru a duce o viaţă pe deplin independentă, să-şi facă prieteni, să găsească un loc de muncă. De asemenea, lucrează în comunitate cu tinerii cu dizabilităţi, cu părinţii şi aparţinătorii acestora, dar şi cu firme, dezvoltând programe de angajare asistată. (https://www.hao.org.ro/ro/)”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...