Aplicații pentru digitalizarea României

Date:

Școala Informală de IT și InnovX-BCR au lansat șase aplicații care digitalizează instituțiile publice din România, aplicații rezultate din ultimele două ediții „Challenge Accepted Hackathon”, eveniment anual organizat de Școala Informală de IT și finanțat de InnovX-BCR.

La maratonului de codare „Challenge Accepted PaperHack”, organizat de Școala Informală de IT, susținut de InnovX-BCR, în luna iunie a acestui an, au participat peste 100 de pasionați de IT, 30 de mentori și 40 de parteneri. Soluțiile create de ei sunt:

  • Hospice (implementat în Brașov)platforma de cursuri de îngrijire paliativă online. Este o platformă de management a cursurilor, ce presupune integrarea gratuită și digitalizarea proceselor de înscriere, calificare, monitorizare, emitere a diplomelor și accesul cursanților la materialele de curs, participarea acestora la sesiunile online, posibilitatea susținerii examenelor de verificare a cunoștințelor dobândite
  • ABCDar (implementat în Iași)Abecedar digital pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Aplicația prezintă o pagină web cu lecții pentru copii, unde aceștia pot scrie literele din alfabet și pot apăsa pe anumite imagini pentru a vedea scrierea literelor, dar și pronunția acestora
  • VIRO – Aplicație care permite utilizatorilor să identifice obiectivele turistice specifice unui anumit loc.  Este o soluție software prin care ghizii locali pot crea trasee, în cadrul cărora pot să adauge și să prezinte locații cunoscute, atât prin intermediul scrisului, a pozelor, cât și pe cale auditivă 
  • Ranger Helper (implementat în Cluj)Instrument software prin care se pot gestiona eficient abonamentele de vânătoare și permisele de pescuit. Aplicația oferă, în primul rând, un sistem de informare actualizat a Regulamentelor de Pescuit ale Romsilva către pescarii amatori, autorizându-le accesul la abonamente, exclusiv în urma feedbackului primit de la pescari
  • City Inventory, Harta obiectivelor de patrimoniu (implementat în Timișoara)Soluție software care ajută la gestiunea obiectivelor de patrimoniu. Aplicația constă în crearea unor pagini cu hărți interactive care să permită vizualizarea și administrarea obiectivelor de patrimoniu. În primă etapă, aplicația va deservi Consiliul Județean Timișoara
  • Risk Alert (implementat în Sălaj) – Aplicație pentru gestionarea eficientă (în cadrul secțiilor UPU) a bolnavilor ce suferă de boli rare. Risk Alert este o aplicație ce facilitează interacțiunea dintre medicul urgentist și pacient, prin stocarea informațiilor de tipul descrierii bolii sau bolilor rare de care suferă pacientul, dar și comportamentul pacientului în raport cu secțiile UPU (frecvență, gravitate etc). Acestea permit tratarea și izolarea corespunzătoare a bolnavilor cu boli rare, îmbunătățind semnificativ șansele lor la viață.

Organizatorii subliniază că „cele șase aplicații au depășit stadiul de incubare de cinci luni și au fost testate de utilizatori reali și validate pentru implementare, iar acum sunt gata de utilizare. Sunt aplicații ce deservesc deja instituții publice locale, dar și asociații cu impact direct în societate, iar organizațiile și persoanele fizice sunt încurajate să le descarce și să le utilizează în mod gratuit”.

Ionuț Stanimir, director de marketing & comunicare al BCR: „Pentru ca ecosistemul de start-up-uri de tehnologie să-și atingă potențialul maxim este nevoie de un catalizator, așa cum este munca echipei de la Școala Informală de IT de a stimula educația în tehnologie la firul ierbii. Crearea de soluții inteligente pentru sectorul public este ce mai mare oportunitate pe care o avem în prezent și sperăm că tot mai multe idei rezultate din aceste hackathoane să devină soluții reale Create și Gândite în România, să se transforme în start-up-uri și să scaleze la nivel regional și național”. 

Cătălin Mihalcea, Manager Proiect Școala Informală de IT: „Organizăm hackathonul de șase ani, iar începând cu anul 2020 ne-am mutat în online și am continuat așa, cu susținerea prietenilor de la InnovX-BCR. Tema de atunci a fost Covid Hack, iar în 2021 ne-am concentrat pe digitalizarea în școli, spitale, primării, autorități centrale sau instituții publice. Însă, cel mai Important este că nu ne oprim aici, subiectul pentru anul viitor fiind smart sustainability and healthy living. Abia așteptăm să ne vedem și în 2022 și să revenim cu vești bune și aplicații utile”. 

Școala Informală de IT (SIIT) a fost lansată în 2013 și a devenit unul dintre cele mai importante branduri de educație alternativă în domeniul IT din România. Pana la finalul 2020, peste 5.500 de persoane au absolvit cursurile SIIT in cele mai mari șapte hub-uri IT din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu și Craiova) și din Republica Moldova.

Acceleratorul InnovX-BCR este un proiect realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Startup Grind, Modex, Mindspace și MIT CEE Forum. BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice. Mai multe detalii despre Acceleratorul InnovX-BCR: www.bcr.ro/accelerator și www.innovx.eu.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuinţe. BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 18 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 327 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproape 1.800 de echipamente, 11.300 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Noile reglementări UE pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, tema centrală a Forumului România Eficientă 2024

Creșterea performanței energetice a clădirilor, responsabile pentru 40% din...

Lavazza – cifră de afaceri de peste 3 miliarde de de euro în 2023

Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare...

Hidroelectrica propune repartizarea a 100% din profitul realizat în 2023 către acționari

Hidroelectrica propune acționarilor repartizarea a 100% din profitul net...

Cometex inaugurează cel de-al 11-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul  Hunedoara 

Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale deschide pe 28...