Avantaje oferite de apelul la arbitraj pentru rezolvarea litigiilor în afaceri

Date:

„Arbitrajul comercial – o soluție eficientă pentru mediul de afaceri” a fost tema  conferinței organizate de Curtea de Arbitraj București și Revista Club Antreprenor, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). Reuniunea a avut ca principal obiectiv „punerea în valoare a avantajelor certe pe care oamenii de afaceri le au dacă apelează la arbitraj pentru rezolvarea litigiilor”. Moderatori ai dialogului au fost av. Cosmin Marina, vicepreședinte al Camerei bucureștene, și de av. Carmen Todică, vicepreședinte al Curții de Arbitraj București.

Au participat consilieri și directori juridici, economiști și directori financiari, avocați in-house, manageri și antreprenori, reprezentanți ai sistemului financiar-bancar, precum și ai unor organizații neguvernamentale interesați să apeleze la arbitraj, ca alternativă la soluționarea în instanță a litigiilor.

În deschiderea conferinței, Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene, a subliniat: „Lucrăm cu profesioniști cu experiență si înaltă reputație profesională, atât în mediul juridic, cât și în mediul academic, în țară și în străinătate, care vor soluționa dosarul dumneavoastră mult mai rapid decât în instanță și în condiții de maximă confidențialitate. Aceasta abordare este în concordanță cu strategia noastră de a pune la dispoziția comunității de afaceri instrumente utile pentru a-și eficientiza și securiza activitatea. Mai mult, constituie o dovada a disponibilității CCIB de a participa în mod constructiv la reformarea structurală a mediului economic și de a-și asuma noi responsabilități.”

Av. Cosmin Marina: „Calitatea actului arbitral este dată de hotărârea adoptată de Tribunalul arbitral. Aceste hotărâri arbitrale pot fi atacate la instanța statală. Curtea de Arbitraj București nu are nicio hotărâre arbitrală desființată.”

Mădălina Grecu, vicepreședinte al Curții de Arbitraj București: „Statisticile europene arată că 90% dintre contractele internaționale conțin o clauză compromisorie, arbitrajul fiind modalitatea preferată de rezolvare a litigiilor cu elemente de extraneitate.”

După cum anunță CCIB, „timp de trei ore, participanții au avut posibilitatea de a obține de la conducerea Curții de Arbitraj București și de la arbitri reputați informații utile privind: avantajele soluționării litigiilor la Curtea de Arbitraj București, importanța includerii în contractele comerciale dintre companii sau dintre companii și instituțiile statului a clauzei compromisorii; aspecte procedurale privind constituirea tribunalului arbitral; termenele procedurale; particularități în administrarea probelor de arbitraj; costurile arbitrajului, comparativ cu cele din instanța de drept comun; acțiunea în anulare a hotărârii arbitrale.

O prezentare foarte bine primită de public a avut Septimiu Stoica, președintele AGA, Bursa Română de Mărfuri, el însuși arbitru reputat.  «Avantajul major al arbitrajului îl constituie calitatea celor care judecă. Avem certitudinea profesionalismului și competenței arbitrilor, ceea ce diminuează semnificativ riscul unei sentințe inechitabile. Arbitrii cunosc domeniul și au timpul și apetența necesare pentru a înțelege cauza», a subliniat Septimiu Stoica.

Prezentarea președintel Prezentarea președintelui AGA a BRM a fost urmată de intervențiile: av. Carmen Todică, vicepreședinte al Curții de Arbitraj București, av. Iuliana Iacob, av. Ion Ilie Iordăchescu și a av. Florică Ciutacu. De asemenea, cu acest prilej, participanții au avut oportunitatea de a vedea cum se derulează un arbitraj comercial și de a-și clarifica aspecte teoretice și practice privind această modalitate alternativă de soluționare a litigiilor”.

Foto: CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sondaj eJobs x Up România: 41% dintre angajați sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de actualul loc de muncă

Salariul, relația cu managerul și lipsa recunoașterii profesionale sunt...

Rottaprint, 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 față de 2022

Compania Rottaprint, recunoscută drept „cea mai mare tipografie flexografică...

Analiză Storia – orașele și cartierele în care românii găsesc cu ușurință locuri de parcare

Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt orașele din...