La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a fost lansat raportul Băncii Mondiale intitulat “Valorificarea dividendelor digitale: Utilizarea internetului pentru susţinerea dezvoltării în Europa şi Asia Centrală” (“Reaping Digital Dividends: Leveraging the Internet for Development in Europe and Central Asia”).
Raportul semnalează la nivel european accesul limitat, îndeosebi al persoanelor mai în vârstă, la locuri de muncă disponibile în economia digitală. Ca urmare, este reiterată necesitatea unor politici ale ţărilor Uniunii Europene care să permită accesul mai larg al lucrătorilor la oportunităţile create prin tehnologiile digitale. Drept obstacole pentru dezvoltarea economică bazată pe internet, raportul enumeră gradul scăzut de utilizare a sistemelor de plăţi electronice, reglementările stricte, pensionarea anticipată, lipsa oportunităţilor de învățare pe tot parcursul vieții. O constatare a raportului este că “mai puţin de 30% dintre societăţile comerciale din Uniunea Europeană utilizează facilităţile de cloud şi încă şi mai puţine valorifică această tehnologie pentru scopuri mai sofisticate decât emailurile, cum ar fi diverse activităţi de management şi contabilitate”.
Hans Timmer, economist-şef pentru Regiunea Europei şi Asiei Centrale al Băncii Mondiale, a subliniat: „Constatăm în mod clar că simplul acces la internet nu se poate traduce în automat în beneficii economice“.
La rândul său, Augustin Jianu, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, a apreciat că „România este foarte bine poziţionată pentru a putea beneficia de pe urma oportunităţilor care sunt disponibile în lumea digitală de astăzi. Dispunem de acces broadband rapid şi ieftin în toată ţară, precum şi o infrastructură bine dezvoltată şi de foarte bună calitate. Scopul nostru este acela de a putea corela aceste oportunităţi cu forţa de muncă românească, foarte competentă, prin politici bine direcţionate şi sustenabile. Şi acesta este exact ceea ce avem în vedere pentru următoarea etapă a Programului de guvernare pentru convergenţă digitală“.