BCR acordă un pachet de finanțare verde în valoare de 12,7 milioane de euro pentru Grupul TeraPlast pentru dezvoltarea unei unități de producție de folii biodegradabile

Date:

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcții, a semnat un acord cu Banca Comercială Română pentru obținerea unui pachet de finanțare verde de 12,7 milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru o investiție de tip greenfield într-o capacitate de producție de folii biodegradabile. 

Împrumutul va fi folosit pentru construirea și echiparea unei unități de producție pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile, pungi și saci, în conformitate cu legea 181/2020, privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, unde sunt prevăzute criteriile de conformitate pentru deșeurile biodegradabile (90% materiale biodegradabile și certificare OK compost). Proiectul Grupului TeraPlast beneficiază de o finanțare mixtă, care include aportul acționarilor, împrumutul bancar în acord cu principiile de finanțare verde și un ajutor de stat, care acoperă 50% din costurile eligibile. 

Pachetul de finanțare verde în valoare de 12,7 milioane euro va fi acordat în două tranșe: 6,9 milioane de euro cu o scadență de până la 7 ani și 5,8 milioane de euro ca finanțare punte pentru subvenția de stat care urmează să fie primită. Pentru această investiție, Grupul TeraPlast a înființat o nouă companie, TeraBio Pack SRL, iar fabrica va fi operațională din trimestrul trei al acestui an. Acestă unitate va deservi piața din România, dar și piețe din Europa. 

Principalele materii prime pentru această unitate sunt acidul polilactic și amidonul de cartof, care se încadrează în categoria materiilor prime regenerabile – activitate bazată pe materii prime regenerabile, în conformitate cu taxonomia UE. 

TeraPlast este liderul pieței de canalizări exterioare din PVC și al celei de granule PVC. Grupul investește în 2021 și în dublarea capacității de reciclare, pentru a deveni unul dintre primii cinci reciclatori europeni de PVC rigid. De asemenea, investițiile vor continua și în extinderea producției de energie regenerabilă, în prezent 11% din necesarul de producție fiind acoperit prin panouri fotovoltaice. Compania își propune să reducă cu 100% emisiile de gaze cu efect de seră, să crească ponderea energiei provenite din surse regenerabile cu până la 20-30% și să continue digitalizarea proceselor interne. În 2021, TeraPlast și-a luat angajamentul de guvernanță corporativă responsabilă, devenind parte din UN Global Compact, aderând la principiile în domeniul drepturilor omului, al muncii, al mediului și a luptei împotriva corupției.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...