Analiștii BCR revizuiesc în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023 la 8,0% de la 8,7%

Date:

Departamentul de Cercetare a Băncii Comerciale Române, coordonat de Ciprian Dascălu – economist-șef al BCR, a realizat o analiză cu privire la evoluției inflației în 2023.

Astfel, analiștii BCR revizuiesc în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023 la 8,0% în termeni anuali de la 8,7%, datorită anticipațiilor de ieftinire a materiilor prime agricole și a energiei. Presiunile inflaționiste se vor tempera după primul trimestru din 2023 datorită unui efect  statistic de bază favorabil din componenta prețurilor la energie.

Este de așteptat ca BNR să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în 2023. Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflației rămân în sus deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coșului de consum, la anumite  categorii fiind de așteptat să persiste o perioadă mai lungă. Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflației rămân în sus deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coșului de consum, la anumite categorii fiind de așteptat să persiste o perioadă mai lungă.

Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de BNR de 21,3 miliarde RON (stoc mediu zilnic) în luna ianuarie 2023, dublu față de luna precedentă când se înregistrase un surplus de 10,9 miliarde RON.

Băncile au apelat la facilitatea de depozit a BNR în valoare de 21,3 miliarde RON (stoc mediu zilnic). BNR nu a cumpărat titluri de stat în lei nici în ianuarie 2023. Acest surplus de lichiditate este consecința plăţilor foarte mari efectuate de Ministerul Finanţelor în decembrie când deficitul bugetar a crescut cu 22,3 miliarde lei într-o singură lună.

Licitația Ministerului Finanțelor pentru obligațiuni cu maturitatea 30 octombrie 2028 a avut o cerere de 1,015 miliarde lei, iar față de ținta de 500 de milioane lei au fost atrase 505,3 milioane lei, la un randament mediu/ maxim de 7,53%/ 7,55%. Gradul de acoperire a necesarului brut de finanțare pentru 2023 a ajuns la 33%.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Consolidarea rețelei electrice: O prioritate pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României pentru 2030

Energy Policy Group a publicat un raport numit „Consolidarea...

Despăgubire-record de peste 400.000 lei pentru daunele produse de furtună unei locuințe

Cea mai mare despăgubire plătită de o companie Membră...

Festival cu concerte inclusiv pe esplanada Ateneului Român

Un eveniment complex, care îmbină concerte în aer liber...