BCR suplimentează plafonul IMM Invest cu 400 milioane de lei și continuă susținerea mediului de afaceri pentru alegeri financiare inteligente

Date:


  • 1.400 de companii au atras anul acesta finanțare IMM Invest prin BCR, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de lei. 
  • În topul sectoarelor care au primit finanțare se află comerțul (24%), construcțiile și materiale de construcții (15%), transportul (14%), producția (10%), produsele și serviciile de consum (7%).
  • BCR sprijină antreprenorii pentru atragere de finanțare prin consiliere personalizată pentru fiecare solicitare și prin ghidul practic IMM Invest 2021

Banca Comercială Română (BCR) anunță că până în prezent a acordat finanțări în valoare de 1,2 miliarde de lei în cadrul programului IMM Invest 2021 și a obținut suplimentarea plafonului inițial cu încă 400 de milioane de lei. 89% din credite au fost acordate pentru capital de lucru, în timp ce numărul companiilor care au accesat finanțare pentru investiții s-a dublat comparativ cu 2020.  

Anul acesta, 1.400 de companii au beneficiat de credite IMM Invest prin BCR, 84% dintre acestea înscriindu-se pentru garanțiile programului IMM Invest, în timp ce 16% sunt înrolate în subprogramul AGRO IMM Invest, dedicat întreprinderilor mici și mijlocii, dar și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii. În topul sectoarelor care au primit finanțare IMM Invest prin BCR se află comerțul (24%), construcțiile și materiale de construcții (15%), transport (14%), producție (10%), produse și servicii de consum (7%). 

„Antreprenorii s-au confruntat cu o perioadă extrem de dificilă în ultimii doi ani, însă au reușit, și cu ajutorul IMM Invest, să se reinventeze și să construiască un viitor mai bun pentru companiile și angajații lor. Acesta este rolul nostru, de a consilia și de a ajuta oamenii să ia cele mai bune decizii financiare, mai ales în momente complicate. Suplimentarea plafonului IMM Invest înseamnă mai multe companii care își vor pune în aplicare ideile și planurile de afaceri și sperăm că numărul celor care aleg finanțări pentru investiții va fi în continuare în creștere față de 2020”, a declarat Bogdan Cernescu (foto), Corporate Coverage Director Banca Comercială Română.

BCR a primit pentru 2021 un plafon de garantare de 1,15 miliarde de lei pentru IMM Invest, iar în urma majorării plafonului va putea oferi finanțări cu garanții de minimum 1,55 de miliarde de lei.

Anul trecut, banca a aprobat finanțări în valoare de 1,24 miliarde de lei pentru 1.810 companii ce au accesat programul. 

De începutul anului, BCR a susținut eficientizarea fluxurilor și proceselor de aprobare a cererilor de finanțare IMM Invest, astfel încât banii să ajungă mai rapid către IMM-uri. De altfel, BCR a început să utilizeze la scara largă un robot care se ocupă de verificarea dosarelor înscrise în IMM Invest, acesta fiind inițial un proiect pilot ce a fost testat în cadrul IMM Invest 2020. Robotul face verificările privind eligibilitatea dosarelor, astfel încât să ofere o acuratețe mai bună și un timp mai scurt de răspuns privind acceptarea documentelor.

Programul IMM Invest permite afacerilor mici şi mijlocii afectate de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea de credite/linii de credit garantate de către statul român prin intermediul Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). 

Ghidul IMM Invest 2021, care poate fi accesat gratuit pe site-ul BCR www.bcr.ro/imm-invest, oferă informații despre:

  • Cum poate fi accesată finanțarea prin programul IMM Invest;
  • Sfaturi utile pentru finanțare; 
  • Ce pași trebuie urmați pentru primirea finanțării;
  • Avantajele programului și ce produse pot fi accesate;
  • Care sunt criteriile de eligibilitate și documente necesare.

Ce tipuri de finanțări* pot fi accesate:

Credite pentru investiții până la maximum 10 milioane de lei pentru companii microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii:

  • Maximum 80% garanție de stat aplicată la principal;
  • Maturitate: 72 luni;
  • Perioada de grație: maximum 18 luni;
  • Dobânda: ROBOR 3M + 1,99%;
  • Garanții colaterale, care, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară

asupra activelor achiziționate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% din valoarea finanțării.

Credite pentru capital de lucru (linie de credit sau credit în rate) de până la:

  • 500.000 de lei pentru microîntreprinderi;
  • 1 milion de lei pentru întreprinderi mici;
  • 5 milioane de lei pentru întreprinderile mijlocii:
    • Maximum 80% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 1 milion de lei) și maximum 90% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 5 milioane de lei);
    • Maturitate: 36 luni, cu posibilitatea de prelungire pe încă 36 luni (din care ultimele 12 luni rambursare în rate);
    • Dobânda: ROBOR 3M + 2,45%.

*O companie poate beneficia atât de credite de investiții, cât și de credite de capital de lucru, în limita valorii maxime cumulate de 10 milioane de lei, cu respectarea limitărilor de valoare aferente fiecărei categorii de produs.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...