Bibliotecă mobilă pentru sate fără bibliotecă funcțională

Date:

BookTruck se intitulează proiectul derulat de Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația Culturală Cărțile pe Față, prin care o dubă obișnuită transformată radical într-o bibliotecă mobilă va împrumuta gratuit cărți în sate din județul Cluj. Beneficiare vor fi peste 20 de comunități. La dispoziția lor se vor afla 1000 de cărți, gestionate cu un soft special de bibliotecă. Duba-bibliotecă va sta câte o zi în fiecare sat și va reveni lunar. Bugetul necesar pentru implementarea proiectului este de 30.000 euro și este asigurat de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

Demersul are și un caracter social și educațional, pentru că pe lângă a împrumuta cărți, copiii și tinerii vor putea participa la diverse ateliere, lecturi și activități interactive, și în plus, vor afla ce înseamnă o bibliotecă vie (human library). Mai exact, persoane care activează în diverse domenii profesionale vor fi invitate să le povestească tinerilor ce înseamnă să fii medic, IT-ist, mecanic, arhitect sau actor.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine: „BookTruck este un proiect menit să îi ajute pe tineri să crească, să îndrăznească să viseze și să se dezvolte prin intermediul lecturii. Astfel de experiențe le oferă tinerilor noi perspective asupra vieții și îi poate ajuta să își transforme visurile în realitate”.

Victor Miron, Fondatorul Asociației Culturale Cărțile pe Față: „Doar în județul Cluj sunt peste 300 de sate, dintre care foarte puține au și o bibliotecă publică funcțională. Dorința noastră este ca pe termen mediu și lung să ajutăm la crearea unor biblioteci permanente la sat, atât pentru copii, cât și pentru adulți. O astfel de bibliotecă mobilă poate fi sămânța care să arate că lectura este și o formă de grădinărit, una prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi”.

Inițiatorii proiectului subliniază că „cei care vor să contribuie pentru ca BookTruck să aibă un fond de carte și mai generos o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau își pot dona ziua de naștere. Mai multe metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza”.

Asociația Zi de Bine reamintește că scopul ei „este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local. Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor. Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...