Cabinet imagistic pe roți creat de compania Deltamed pentru screening de cancer mamar

Date:

Compania Deltamed, cel mai mare producător din Europa de Est de vehicule pentru intervenții speciale, a livrat Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, la sfârșitul lunii mai, o unitate mobilă de screening de cancer mamar: „Unitatea, realizată de companiile Deltamed și Medist Imaging & POC, a fost prezentată public, marți, 21 iunie, de IRO Iași, beneficiarul comenzii, ce o va folosi pentru a efectua mamografii în cadrul proiectului ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, Cod SMIS: 136664, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020”. 

După cum anunță Deltamed, „cabinetul imagistic pe roți” pe care l-a creat „va fi utilizat pentru testarea femeilor din regiunile Nord-Est și Sud-Est (12 județe), care au acces limitat la servicii medicale de specialitate. 

Programul ONCOFEM are ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50-69 ani fără o zi, din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, cu ajutorul unității mobile, ce reprezintă un veritabil cabinet de imagistică pe roți, cu echipamente de înaltă tehnologie medicală ce vor permite realizarea de mamografii digitale 3D. Unitatea Mobilă de Screening de cancer mamar, proiectată și realizată de compania Deltamed, a fost achiziționată de IRO Iași în cadrul proiectului ONCOFEM și a costat 2,572,601.50 lei, TVA inclus”.

Economist Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași: „Aceste cabinete medicale mobile pot contribui la reducerea inegalităților dintre rural și urban, prin îmbunătățirea accesului populației din rural la servicii medicale, în condițiile în care România are mari probleme la acest capitol, cum avertiza și Comisia Europeană. Nevoia de investigații medicale este uriașă în sate și comune, dacă luăm în considerare că un sondaj de anul trecut arăta că peste 26% din locuitorii orașelor nu și-au făcut niciodată un set banal de analize de sânge. De aceea, posibilitatea de a efectua mamografii în zone din mediul rural ce se confruntă chiar și cu deficit de medici de familie, este o realizare deosebită și ne va ajuta să salvăm numeroase vieți.” 

Dan Gorgan, fondatorul și acționarul majoritar al companiei Deltamed. „Am achiziționat un camion ce avea doar cabină și am instalat pe structura din spate, de la zero, toate instalațiile și echipamentele necesare, pe care le-am conceput astfel încât să transformăm camionul  într- un cabinet de imagistică modern, dar pe roți. Unitatea mobilă de screening mamar înseamnă o încăpere principală protejată împotriva razelor X și în care se află mamograful Senographe Pristina, un al doilea spațiu mai mic unde se pregătește pacienta, o zonă de recepție și o zonă de lucru unde se analizează și se stochează temporar imaginile achiziționate. Toate aceste zone sunt alimentate cu energie electrică și stabilizate termic astfel încât Unitatea să aibă autonomie suficientă pentru o zi de lucru, iar personalul să poată realiza mamografii chiar și în  spații deschise, în câmp, de exemplu.”

Unitatea a fost livrată de către compania compania Medist Imaging & POC în parteneriat cu compania Deltamed, principalul producător de ambulanțe și vehicule speciale din Europa de Est.

Mamograful este digital și a fost produs de General Electric Healthcare, fiind furnizat de compania Medist Imaging & POC, liderul asocierii ce a câștigat licitația organizată de Institutul Regional de Oncologie Iași. Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai rapid, oferă o mai mare acuratețe imaginilor obținute în urma scanării, reducând astfel riscul de a repeta investigația, deci, implicit, timpul de expunere la raze X. Echipamentul permite, totodată, transmiterea datelor brute și a imaginilor către baza de date a spitalului și medicul oncolog specialist. Primul mamograf de acest tip a fost livrat în septembrie 2021 Centrului Regional din Cluj pentru Prevenirea și Controlul Cancerului. 

Bogdan Niculescu, General Manager Medist Imaging&POC: „Este cel de-al doilea proiect de acest tip realizat la noi în țară, la care ne aducem contribuția. Interesul factorilor de decizie din sănătate pentru a facilita implementarea și dezvoltarea unor astfel de soluții pentru imagistica sânului, pentru sănătatea femeilor, în general, este de bun augur. Ne bucurăm să fim parte din acest demers pentru că și în acest fel ne facem datoria de companie românească dedicată dezvoltării domeniului medical din România. Proiectul în sine a necesitat multe ore de lucru, logistică, service, tehnic și nu este încheiat: specialiștii noștri aplicaționiști și reprezentanții medicali din biroul nostru de la Iași vor fi în continuare alături de beneficiar pentru susținerea instruirilor tehnice și clinice și pentru suportul after-sales specializat.” 

Deltamed este caracterizat drept „cel mai mare producător de ambulanțe din Europa de Est, este o companie de tehnologie centrată pe inovație ce oferă soluții integrate în cazul vehiculelor destinate intervențiilor speciale pentru salvarea de vieți, fie că este vorba despre ambulanțe, autospeciale pentru descarcerare sau pentru stingerea incendiilor. Cu o experiență de 25 de ani în domeniu, Deltamed este o companie cu capital 100% românesc ce oferă proiecte adaptate nevoilor beneficiarilor și concepute specific de echipa sa de profesioniști. Echipamentele instalate pe ambulanțele și autospecialele Deltamed fac parte din gama de tehnologii de vârf ale unor companii de top, la nivel global, pe segmentul lor de activitate.  Unitatea de producție a Deltamed este situată în localitatea Gilău județul Cluj, pe o suprafață cumulată de aproape 15.000 mp ce conține șapte hale de producție propriu-zisă, precum și departamentele de Cercetare & Proiectare și de Control al Calității și After Sales dedicate. Deltamed a înregistrat o cifră medie anuală de afaceri de peste 35 de milioane de euro, în ultimii trei ani”.

Medist Imaging „face parte din grupul firmelor MEDIST alături de Medist Life Science și de Medist Solutions, cunoscut pe piața furnizorilor de echipamente medicale din România încă din 1994. Este o companie dedicată susținerii sectorului imagistic și de Point of Care din România, atât uman, cât și veterinar, prin furnizarea de echipamente specializate de la cei mai importanți producători din lume. Echipa oferă  consultanță pentru implementarea unor proiecte complexe, integrate, de la gândirea soluțiilor potrivite nevoilor, amenajarea optimă a spațiilor, instalarea echipamentelor din portofoliu, pâna la instruirea specializată, atât tehnică, cât și clinică, a personalului medical”.

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar pusă la dispoziție de Institutul Regional de Oncologie Iași pentru implementarea proiectului ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân are:

  • instalație radiologică digitală fixă pentru mamografie cu tomosinteză tip: Senographe Pristina 3D TM Mobile
  • stație post procesare
  • 11,6 metri lungime, 2,5 metri lățime și 3,5 metri înălțime
  • masă: 10 tone
  • vestiar pentru femeile care vin pentru mamografie
  • cameră pentru personalul medical
  • rampă pentru persoane cu dizabilități, care poate fi coborâtă la nevoie

    Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, realizată de compania Deltamed și livrată de către Medist Imaging & POC, a fost achiziționată de IRO Iași în cadrul proiectului ONCOFEM și a costat 2,572,601.50 lei, TVA inclus. Examinarea gratuită constă în efectuarea unei mamografii digitale cu dublă citire. Pentru a merge cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar în localitățile din județele vizate de proiect – Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău – avem nevoie de sprijinul autorităților locale, al medicilor de familie și al asistenților medicali comunitari. 

Proiectul ONCOFEM:

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...