Călin Costinaș, CEO Profi: Este nevoie de asociere și centre de colectare

Date:

Chiar dacă Profi, cel mai mare angajator din România cu 28.000 de salariați, își asigură aproape în totalitate necesarul de legume din producția internă, în sezon, Călin Costinaș¸ Deputy CEO Profi, recunoaște că există o categorie de producători care nu reușesc să ajungă în rețelele de retail.

Este vorba de micii fermieri, care nu pot să asigure cantitate și constanță. Care ar fi soluția? Asociere, și mai ales, centre de colectare și sortare care să le faciliteze accesul în magazine.

„Lipsește o verigă și fără ea degeaba se face producție, dacă nu există posibilitatea comercializării. Este vorba de asociere și de centre de colectare și sortare, iar în absența lor este imposibil să se lucreze. Nu în ultimul rând, avem nevoie de centre de sortare și suprafețe protejate pentru a se extinde sezonul”, a declarat Călin Costinaș la BucharestFoodSummit.ro, ediția a V-a din 6-15 octombrie 2022.

El atrage atenția că sezonul românesc este foarte scurt, cu un vârf mare de producție, când prețul se prăbușește, pentru că nu există o eșalonare a producției pentru mulți producători.

Nu în ultimul rând, perisabilitatea produselor românești este o altă problemă, chiar și în sezon, și față de importuri, în condițiile în care marfa este livrată nesortată. Și sunt doar câteva din problemele care apar pe lanțul producător – retailer.


BucharestFoodSummit.ro, ediția a V-a, a adus laolaltă fermieri, antreprenori, retaileri, academici și autorități din Europa de Sud-Est, care colaborează pentru exploatarea oportunităților în timp de crize multiple. Dialogul va continua la TimișoaraFoodSummit, în perioada 23-25 noiembrie.

Articol preluat de pe FoodBiz.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate