Cântecul Apei, primul proiect muzical participativ din România

Date:

22 martie este Ziua Mondială a Apei, eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite. Sloganul acestui an este „Prețuiește apa”. Administrația Națională „Apele Române” și Programul Național Cantus Mundi lansează cu această ocazie primul proiect muzical participativ din România: „Cântecul Apei” (Water Song). Peste 1.000 de copii din 23 de județe au trimis înregistrări cu sunete și efecte ale apei, precum și cuvintele care să alcătuiască versurile cântecului. Toate au încorporat apoi improvizația ansamblului Young Beats al Cantus Mundi, coordonat de Zoli Toth. Cântecul poate fi accesat de le pagina de facebook https://fb.watch/4nUtpSEbp2/ sau de pe youtube https://youtu.be/39uCJPOOUhc.

Scopul Zilei Mondiale a Apei este „de a trage un semnal de alarmă în legătură cu cele mai importante probleme ale apei cu care se confruntă omenirea la ora actuală, iar poluarea apelor râmâne fără îndoială una majoră. Aceasta are consecințe directe și imediate, atât asupra calității mediului și a apelor, cât și asupra accentuării fenomenelor extreme prin care trece astăzi omenirea: secetă/inundații/eroziune costieră”.

Tanczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor, subliniază: „Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a proteja ecosistemul care ne susţine. Industrie, ferme, autorităţi locale, oameni de toate vârstele trebuie să se unească şi să acţioneze în aşa fel încât să contribuie la conservarea şi, dacă este necesar, la un management adecvat al resurselor de apă. Este important să subliniem că, oricâte eforturi vom depune la nivelul autorităților prin elaborare de reglementări, monitoring și inspecție sau prin lucrări de investiții, nu vom avea rezultatele dorite dacă la nivelul comunităților și al indivizilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. Din acest motiv este necesar să creștem conștientizarea și participarea publică”.

Ing. Laszlo Barabas, directorul general al Administrației Naționale Apele Române: „Apa are o valoare economică, dar și culturală, fiind parametrul de evaluare a vieții unui popor și un simbol național de sine stătător. Apa vorbește despre istoria unui popor și despre felul în care el s-a comportat față de aceasta de-a lungul timpului. În același timp, îl responsabilizează pentru prezent și viitor, ca o parte integrantă a identității sale naționale, în direcția protejării împotriva oricăror factori care o poluează și o degradează. De modul în care poporul și autoritățile responsabile se îngrijesc de apă, depinde starea de bine și standardul de calitate al unei națiuni”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...