Caravană pentru testarea apei din fântâni

Date:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat caravana „Apăr apa”, în cadrul proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienți”, pe un traseu național care va trece prin 200 de UAT-uri până la sfârșitul anului, pentru „testarea apei din fântâni pentru determinarea nivelului de nitrați din 6.000 de gospodării de pe tot cuprinsul țării”. Apa provenită din surse necentralizate (fântâni, puțuri etc.) și consumată în gospodării va fi testată „pentru a stabili dacă valoarea concentrației de nitrați se află în limitele potabilității”. În context, se vor desfășura „concursuri cu premii pentru elevi și pentru fermieri, pe teme privind problematica poluării apei cu nitrați și, respectiv, cunoașterea bunelor practici agricole”.

Vasile Panaite, secretar de stat în MMAP: „Poluarea apei cu nitrați din surse agricole este o amenințare continuă la adresa sănătății umane. Provoacă intoxicații grave sugarilor și copiilor de vârste mici și afecțiuni periculoase adulților expuși la consumul îndelungat al apei cu nitrați în exces. Lipsa de informare, faptul că nitrații nu au gust, și nici miros, coroborate cu faptul că populația nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitrați, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ și împrăștierea lui în perioadele de interdicție, când plantele nu consumă nitrații din compost. În acest fel, nitrații ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor”. 

După cum precizează MMAP, „campania națională de conștientizare Apăr apa urmărește reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole, conservarea resursei de apă potabilă, sănătatea populației și, nu în ultimul rând, conformarea României la reglementările Uniunii Europene. Proiectul Controlul integrat al poluării cu nutrienți este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistență, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului și a apei freatice. Proiectul CIPN este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 90 de comunități locale”.

Foto: MMAP

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...