Casa EFdeN Signature, certificare LEED la nivel maxim

Date:

Casa EFdeN Signature a obținut un succes important pentru sectorul construcțiilor: a primit certificarea LEED – Leadership in Energy and Environmental Design, cea mai folosită metodă de a clasa clădirile sustenabile din lume. Creație în totalitate a echipei EFdeN formate din studenți la Construcții și Arhitectură, casa EFdeN Signature a obținut 105 din 110 puncte posibile, punctaj care o încadrează la nivelul maxim de certificare, Platinum și o situează pe primul loc din Europa la toate categoriile.

Casa EFdeN Signature se află în Orașul Viitorului din campusul Facultății de Inginerie a Instalațiilor a Universității Tehnice de Construcții din București, B-dul Pache Protopopescu.

Proiectată pentru a concur la întrecerea globală a caselor eficiente energetic de la Dubai, în 2018, EFdeN Signature „răspunde la probleme impuse de climatul din Orientul Mijlociu, cum ar fi temperatura extremă, umiditatea și furtunile de nisip, îmbinând un design biofilic cu echipamente eficiente energetic. Inspirat din arhitectura locală, prototipul de casă adaptează 2 concepte importante: Mashrabiya, prin stratul exterior, un shell cu perforații ce creează un spațiu exterior umbrit, lucru foarte important pentru o zona climatică în care oamenii nu petrec timp în exterior din cauza temperaturilor mult prea ridicate și Turnurile de Vânt, care sunt reprezentate prin 2 volume înălțate deasupra bucătăriei și a zonei de dormit, în care se află 2 geamuri motorizate prin care se asigură ventilația naturală”.

Aflată acum la dispoziția specialiștilor în domeniile energiei, construcțiilor, arhitecturii etc., casa EFdeN Signature se recomandă prin:

„Sistem constructiv – Structura casei este din lemn și conține 3 elemente folosind simultan avantajele acestora:

  • Ergio wall – folosit pentru pereții exteriori, avantajele fiind reducerea cantității de lemn și îmbunătățirea proprietăților termice  
  • Lemn lamelat încleiat (Glulam) – folosit pentru grinzile de susținere a turnurilor
  • Timber Frame – pentru pereții interiori și din turnuri, având un cost și o greutate redusă

Termosistemul este realizat din vată bazaltică și etanșat cu folii atât la interior cât și la exterior, astfel schimburile de aer între exterior și interior sunt reduse, lucru ce diminuează necesarul de încălzire și răcire.

Sisteme active – Necesarul de climatizare redus de implementarea strategiilor pasive este asigurat de un sistem de tip pompă de căldură aer-aer multisplit, cu două unități interioare. Casa își produce singură energia folosind un ansamblu de 32 panouri fotovoltaice și un sistem de stocare de 13kWh. Anual, s-a constatat un bilanț energetic pozitiv de 1MWh.

Condiții de confort – O componentă foarte importantă în cadrul competiției Solar Decathlon este reprezentată de etapa de monitorizare în care sunt măsurați diverși parametrii: de la nivelul de CO2 și temperatură pâna la consumul și producția de energie electrică. Datorită sistemului de automatizare și a strategiilor active implementate echipa a reușit performanța de a deveni vicecampioni la proba de Condiții de Confort”. 

În 2021, echipa EFdeN a obținut de asemenea următoarele performanțe:

– Eurosolar – premiul la categoria Education and vocational training pentru promovarea dezvoltării sustenabile prin educarea publicului și îmbunătățirea eficienței energiei în orașele din România

– Climate Launchpad – cu proiectul EFdeN Terry, un concept pentru folosirea bateriilor second life de mașini electrice, cu care echipa a reușit să ajungă în finala regională

– Cities of tomorrow – premiul la categoria Civil Society

– Bienala de Arhitectură – premiul la categoria Arhitectura verde, sustenabilă

În 2022, echipa EFdeN este calificată pentru a treia oară la competiția Solar Decathlon Europe, care se va desfășura acum în orașul Wuppertal, Germania, prima ediție axată pe regenerarea fondului urban.

În 2023 la București se va desfășura un festival internațional al clădirilor sustenabile.

Echipa EFdeN subliniază că „toate proiectele EFdeN sunt implementate de studenți, astfel aceștia trec printr-un proces interdisciplinar de tip design – build – optimize, ce contribuie la parcursul lor profesional. Munca depusă de echipa EFdeN este validată prin rezultate la competiții, premii și certificări, tinerii ajungând să lucreze la nivelul profesioniștilor. Pe lângă aceste realizări, în tot acest timp au format peste 2000 de studenți, care astăzi sunt profesioniști ce aplică informațiile acumulate. Pe de altă parte, prin cele câteva sute de evenimente, workshop-uri, apariții TV/radio, unde au participat sau ghiduri pe care le-au făcut, au dus mesajul sustenabilității la zeci de mii de oameni din România și nu numai”.

Susținerea parcursului unui student în proiectele EFdeN se poate face prin donație, prin sponsorizare (redirecționarea celor 20% din impozitului pe profit). Mai multe detalii aici.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate