Ciprian Bîrsan, business analyst: problemele legate de semiconductori și cipuri nu se vor rezolva curând

Date:

Criza generată de pandemia de Sars-CoV-2 a adus cu sine o serie de efecte secundare. De la problemele de ordin sanitar și până la cele legate de mobilitate, acestea au schimbat felul în care se desfășoară viața noastră, dar și evoluția economiei. Însă un ale efect secundar a dat fiori, mai ales producătorilor din sectorul electronic…

Ciprian Bîrsan, business analyst și analist financiar cu 16 ani de experiență, detaliază: „Este vorba de binecunoscutele cipuri, care sunt folosite în sectorul electronic – tot ce înseamnă tehnologie, de la mașini electrice până la telefoane, console de jocuri, etc. au de suferit în momentul de față mai ales în randul producătorilor din această zonă. Se pare că multe sectoare și-au revenit sau sunt pe cale de a-și reveni, însă sunt multe efecte pe care pandemia le-a lăsat. În toate zonele de producție, acei producători își revin foarte greu la valorile pe care le aveau înainte de pandemie. Practic, ei produc în momentul de față, dar o fac în cantități mult mai mici decât valorile pe care le aveau înainte de pandemie. Au renunțat la o parte din angajați, la o parte din capacitățile de producție sau la o parte din piețele pe care le deserveau, iar acest lucru s-a perpetuat pe un lanț întreg în piață și își lasă efectele și în ziua de astăzi”.

Cea mai mare problemă a fost legată de imposibilitatea reinnoirii stocurilor, a explicat Bîrsan, cu ocazia evenimentului financiar online „Earnings Report – Cum arată rezultatele financiare pe S1 pe piețele externe”: „Problemele pleacă de la partea de exploatere a materiilor prime, probleme care pe întreg lanțul de producție nu se diminuează ci, dimpotrivă, se accentuează. Din discuțiile cu cei din sectorul electronic, ei spuneau «Noi aveam stocuri pentru 3-4 luni și, în acest context, de fiecare dată când treceam de mijlocul stocului, făceam comenzi noi». În momentul de față, ei spun că nu reușesc să achiziționeze noi produse, nu reușesc să își țină stocurile pe plus. Practic, în momentul de față, foarte multe din stocuri sunt aproape 0. Un vapor stă 3 luni în port, în China, și așteaptă să fie încărcat. Apariția variantei Delta a virusului a făcut ca măsurile restrictive să fie cu adevărat foarte serioase. Totul se face sub o supraveghere foarte atentă, sub capacitatea pe care o au vasele care intră în zona respectivă. Pe langă faptul că pe tot lanțul de produse sunt probleme, avem probleme foarte mari și cu transportul din punctul A în punctul B materii prime, produse finite, etc”.

Când se va rezolva problema? Estimările nu sunt încurajatoare: „Estimările pe care specialiștii le dau pentru revenirea la o situație normală sunt în acest moment de 6-12 luni”, a concluzionat Bîrsan.

Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul XTB Romania, Evisara (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).

_________________

Despre XTB Romania – Partener al evenimentului Earnings Report

Cu aproape 20 de ani experiență în piețele financiare, XTB este o companie completă de investiții, listată pe Bursa de la Varșovia, cu peste 4400 de instrumente financiare disponibile în platforma performantă de investiții xStation. Cu birouri în peste 10 țări incluzând România, Marea Britanie, Germania și Franța. XTB este reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume inclusiv ASF și KNF.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...