Comisia Europeană suspendă cooperarea transfrontalieră și cooperarea transnațională cu Rusia și Belarus

Date:

Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate, precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

În urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și în conformitate cu decizia Comisiei de a pune în aplicare integral toate măsurile restrictive ale UE, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate  (CTF IEV), precum și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

Aceasta înseamnă, printre altele, că nu se vor mai efectua plăți către Rusia sau Belarus. Suspendarea are efect imediat pentru cele nouă programe de cooperare transfrontalieră din cadrul IEV la care participă Rusia și Belarus și pentru programul transnațional Interreg pentru regiunea Mării Baltice în perioada de programare 2014-2020. Finanțarea totală din partea UE pentru cele opt programe de cooperare cu Rusia este de 178 de milioane EUR, în timp ce finanțarea totală din partea UE pentru cele două programe de cooperare cu Belarus se ridică la 257 de milioane EUR. Normele privind CTF IEV prevăd suspendarea cooperării cu țările terțe în cazul încălcării dreptului internațional, a drepturilor omului, a principiilor democratice și a statului de drept.*

Se suspendă, de asemenea, cooperarea cu ambele țări în cadrul programelor din noua perioadă de programare 2021-2027.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Agresiunea militară din partea Rusiei este o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a dreptului internațional și a ordinii bazate pe norme. Suspendarea tuturor programelor și plăților transfrontaliere și transnaționale destinate Rusiei și Belarusului și, în paralel, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei reprezintă o modalitate concretă de exprimare a solidarității europene cu poporul ucrainean prin intermediul politicii de coeziune.

Sprijin suplimentar pentru Ucraina

În același timp, Comisia analizează în regim de urgență posibilitățile juridice și operaționale de consolidare a programelor de cooperare transfrontalieră existente între țările UE (Polonia, Ungaria, România, Slovacia) și Ucraina, precum și participarea Ucrainei la Programul CTF IEV privind bazinul Mării Negre sau la Programul transnațional Interreg pentru regiunea Dunării.

Cu peste 1 000 de parteneriate existente între autoritățile regionale și locale din UE și regiunile frontaliere ucrainene, programele oferă oportunități de a direcționa un sprijin rapid și eficace către Ucraina, inclusiv pentru refugiați. 


Instrumentul european de vecinătate (IEV ) este principalul instrument financiar al politicii externe a UE în relația cu vecinii săi din est și din sud.

Programul de cooperare transfrontalieră din cadrul IEV (CTF IEV) 2014-2020 – care se va numi „Interreg NEXT 2021-2027” în perioada de programare 2021-2027 – este finanțat prin politica europeană de vecinătate și politica de coeziune a UE. El sprijină dezvoltarea durabilă la frontierele externe ale UE, contribuie la reducerea diferențelor de nivel de trai prin abordarea provocărilor comune la nivel transfrontalier și permite totodată cooperarea dintre UE și părțile interesate de la nivel local și regional din țările partenere, pe baza principiului parteneriatului în condiții de egalitate. 

Programele CTF IEV la care participă Rusia sau Belarus sunt: „Kolarctic”, „Karelia”, „Finlanda de Sud-Est/Rusia”, „Estonia/Rusia”, „Letonia/Rusia”, „Lituania/Rusia”, „Polonia/Rusia”, „Letonia/Lituania/Belarus”, „Polonia/Belarus/Ucraina”. De asemenea, Rusia participă la programul de cooperare transnațională pentru regiunea Mării Baltice.

Programele CTF IEV și Interreg care implică Ucraina sunt: „Polonia/Belarus/Ucraina”, „Ungaria/Slovacia/România/Ucraina”, „România/Ucraina”, „Bazinul Mării Negre”, „Programul Interreg Regiunea Dunării”.

*Actualizare efectuată în data de 4 martie 2022, ora 16:05. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...