Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca a organizat a patra ediție a competiției internaționale tehnice studențești Bosch Future Mobility Challenge. Portofoliul de inginerie Bosch din Cluj cuprinde produse care cer competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică, precum și tehnologie pentru conducerea automatizată, conectată, internetul lucrurilor, industria conectată (industria 4.0). Competiția studențească se înscrie în preocupările pentru formarea resursei umane de specialiști pentru astfel de abordări.

Echipele de studenți laureate ale ediției actuale sunt: FP3 (Universitatea Politehnica Timișoara), SPARK (Universitatea Politehnica Timișoara), V.R.O.O.M (Universitatea din Thessaloniki) și S.O.D.A (Universitatea Politehnica din București). 

Concurenții au avut de dezvoltat algoritmi de conducere autonomă pentru mașini la scara 1:10. Anul acesta, au fost acceptate în competiție 50 de echipe din 10 țări europene. După rundele de calificări și evaluări intermediare, 19 echipe din Estonia, Grecia, Malta, Republica Moldova, România și Suedia au rămas în concurs și au fost invitate să participe la etapa de semifinale din perioada 15-18 septembrie, la Cluj-Napoca. Pe 19 septembrie, a avut loc finala, în incinta Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, într-un oraș inteligent simulat pe 200 de metri pătrați.

După cum subliniază organizatorii, „soluțiile inteligente dezvoltate de către studenți pentru machetele de mașini la scara 1:10 au fost supuse unor provocări tehnice precum detectarea semnelor de circulație (prioritate, parcare, STOP, trecere pietoni, sens giratoriu, sens unic, interzis, intrare și ieșire autostradă), obstacolelor statice (un alt vehicul oprit pe bandă, drum în lucru) și dinamice (pieton și vehicul în mișcare), dar și efectuarea altor manevre (urcarea pe rampă, oprirea la culoarea roșie a semaforului și parcare, condus pe autostradă sau drum național etc.). Pentru ediția actuală, pe lângă creșterea gradului de complexitate a traseului și a elementelor sale, Bosch a introdus un instrument care îi ajută pe studenți în contextul muncii la distanță, un simulator al mediului real întâlnit la centrul de Inginerie. De asemenea, compania a dezvoltat  un parteneriat cu cea mai mare organizație tehnică profesională pentru soluții inteligente de mobiltate: IEEE-ITSS (Intelligent Transportation Systems Society), cu scopul de a crește și mai mult impactul competiției. 

Echipele finaliste au concurat pentru cele cinci premii ale ediției, în valoare totală de 10.000 de euro. Locul I și premiul de 4.500 de euro, împreună cu premiul publicului, au fost câștigate de echipa FP3 de la Universitatea Politehnica Timișoara, locul al II-lea și premiul de 3000 euro, de echipa SPARK, de la aceeași universitate, locul al III-lea și premiul de 1500 euro au fost adjudecate de echipa V.R.O.O.M de la Universitatea din Thessaloniki, iar premiul de 1000 euro pentru prima participare a fost acordat echipei S.O.D.A de la Universitatea Politehnica din București”.

Juriul a fost compus din Brendan Morris, președintele comisiei de conferințe IEEE-ITSS, Ovidiu Mățan, redactor-șef al Today Software Magazine, Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL, reprezentantul Grupului Bosch în România și Bulgaria, dr. István Szászi, director general al Robert Bosch Kft., reprezentantul Grupului Bosch în Ungaria și țările adriatice și dr. Augusta Ene, manager specializat în transformare digitală la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. 

Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL, reprezentantul Grupului Bosch în România și Bulgaria: „Din perspectiva unui lider în inovație, Bosch are o orientare constantă spre viitor, iar pentru noi viitorul îl reprezintă tinerii pasionați de astăzi. Ei sunt cei care vor contribui activ la modelarea lumii de mâine, cu soluții inovatoare, bazate pe conectivitate și inteligență artificială. Mă bucur să descopăr, și în acest an, la Bosch Future Mobility Challenge, studenți talentați și entuziaști, cu performanțe și cu aptitudini tehnice deosebite. Felicitări echipelor câștigătoare și tuturor studenților participanți la această competiție!”

Liviu-Aniel Alexa, reprezentantul echipei FP3: „Suntem foarte fericiți pentru rezultatele noastre din cadrul competiției. Am învățat mult și suntem recunoscători că am avut șansa de a participa la acest concurs complex. Mulțumim companiei Bosch pentru această oportunitate și ne-am bucura să ne revedem la ediția următoare”.

Ionuț Muntean, manager de proiect pentru Bosch Future Mobility Challenge: „Am încheiat încă o ediție de succes a concursului Bosch Future Mobility Challenge. Mă bucur că am avut ocazia să ne întâlnim din nou față-în-față cu studenții, cred că ne-a lipsit tuturor atmosfera vibrantă a evenimentului nostru cheie. Mulțumiri tuturor echipelor participante pentru munca depusă și felicitări în special echipelor de pe podium pentru pasiunea lor și rezultatele extraordinare! În ceea ce privește planurile de viitor, ne propunem să extindem comunitatea noastră de tineri ingineri ai viitorului la nivel global, prin întărirea parteneriatul cu IEEE-ITSS. Viziunea noastră pe termen lung este să îi inspirăm pe studenții de pretutindeni să descopere tehnologiile Bosch inovative și sustenabile, iar celor interesați de conducerea automatizată și autonomă le lansăm provocarea de a contribui la viitorul mobilității”.

Înscrierile pentru ediția 2022 se fac în perioada 1-31 octombrie 2021 pe pagina dedicată competiției: www.boschfuturemobility.com. Finala este planificată pentru 15 mai 2022. 

Foto: Bosch 

DISTRIBUIȚI