Componenta verde a PNRR, din perspectiva Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Date:

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos (foto), a prezentat componenta verde a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), enunțând principalele direcții de acțiune: „Managementul apei este un domeniu foarte important. Vom avea peste un miliard de euro buget pentru dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare în România. Avem infrigement la acest capitol şi trebuie să avem rezultate concrete, să demonstrăm Comisiei că suntem în măsură să tratăm aceste probleme aşa cum trebuie. A doua componentă, la fel de importantă, este partea de protecţie a biodiversităţii, aici vom avea peste 600 de milioane pentru împăduriri şi sute de milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitat, pentru protejarea pajiştilor cu înaltă valoare genetică. Managementul deşeurilor, a treia componentă care beneficiază de fonduri pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor nemenajere, care nu se ridică de către firmele de salubrizare. Vom avea peste 500 de primării care vor putea beneficia de finanţare pentru a realiza asemenea platforme. Vom finanţa, de asemenea, 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, deşeurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic”.  

PNRR presupune inclusiv reducerea numărului de maşini mai vechi de 15 ani. Ca sugestie de rezolvare, ministrul mediului, apelor și pădurilor și-a reiterat propunerea ca „statul să susţină predarea maşinilor mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani. În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”.

Totodată, ministrul a oferit o perspectivă apropiată asupra proiectelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Va fi lansată o nouă ediție a programului „Rabla pentru electrocasnice” de sărbători, în decembrie, cu deschidere spre participare largă. Bugetul este de 34 de milioane de lei, rămași la dispoziție. Sunt prevăzute introducerea a două noi clase pentru televizoare, în sensul că vor fi de cumpărat televizoare cel puțin cu noua clasă energetică G și că va fi clarificat caracterul netransmisibil al voucherelor.

Echipamentele incluse în program și voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

– 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasă energetică C

– 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D

– 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++

– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E

– 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G

– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++

– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an

– 500 de lei pentru laptopuri

– 300 de lei pentru tablete

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...