COMISARUL EUROPEAN PENTRU ENERGIE: „Amendamentele Comisiei de Industrii la OUG 64 nu pot fi aprobate”

Date:

 „Preferăm dialogul, dar e posibil să apelăm şi la instanţele europene, dacă lucrurile nu se vor rezolva”

Comisia Europeană încurajează dialogul cu autorităţile române legat de OUG 64 din 2016 privind sectorul gazelor naturale, dar dacă problemele legate de această speţă nu se vor rezolva, este posibil să apelăm şi la Curtea Europeană de Justiţie, a declarat, ieri, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii sectorului energetic românesc.
Întrebat de deputatul Virgil Popescu cum priveşte amendamentele aduse, în Parlamentzl nostru, Ordonanţei de Urgenţă 64/2016, potrivit cărora 70% din gazul produs în România va trebui tranzacţionat pe o singură bursă, respectiv OPCOM, în contexul în care Comisia Europeană a deschis deja un proces de infringement împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze, Canete a spus: „Avem un pachet energetic legislativ şi unul dintre aspecte se referă la liberalizarea pieţei. Este un proces complex, cu diferite etape de tranziţie. În acest proces, Comisia Europeană încurajează dialogul, în loc să mergem la Curtea de Justiţie, unde procedurile sunt lungi şi vom pierde timp.
Este clar, însă, că România este la un punct de răscruce în sectorul energetic, mai ales în ceea ce priveşte piaţa de gaze. În privinţa OUG 64, am avut unele aşteptări cu privire la faptul că această ordonanţă va fi aprobată în România şi vom merge mai departe cu infringementul. Faptul că ordonanţa este acum blocată în Parlament arată că nu se merge în direcţia corectă”.
Comisarul european a precizat că forul european a propus unele soluţii pentru a se depăşi acest blocaj, încurajând toţi actorii implicaţi să aibă o atitudine echilibrată: „Comisia Europeană a lansat un dialog, dorim să găsim soluţii, dar dacă se vor menţine acele prevederi, va trebui să acţionăm în consecinţă. Mesajul meu este clar: aceste amendamente nu pot fi aprobate. Există alternative, dar trebuie îndeplinite anumite principii, pentru mai multă concurenţă, mai multa transparenţă, intensificarea competiţiei, astfel încât consumatorii să aibă o mai bună alegere şi cele mai bune preţuri”.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a transmis, la finalul anului trecut, o scrisoare Comisiei de Industrii, recomandând analiza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 în cadrul Grupului de Lucru pentru Infrastructură Strategică şi Securitate Energetică.
Comisia de industrii a adus, anul trecut, mai multe amendamente OUG 64/2016 privind modificarea legii gazelor, potrivit cărora 70% din gazele româneşti trebuie tranzacţionate obligatoriu pe bursa OPCOM, ceea ce a nemulţumit Bursa Română de Mărfuri (BRM), care, de asemenea, deţine o licenţă de tran­zacţionare a gazelor.
Deputatul PSD Iulian Iancu a acuzat, în mai multe rânduri, că în spatele nemulţumirilor declanşate de BRM se află, de fapt, OMV şi Gazprom, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti.
Iulian Iancu a mai spus că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României.

Articol preluat de www.bursa.ro, autor Ancuța Stanciu

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...