Costinaș, Profi: „Guvernul trebuie să stimuleze producătorii performanți”

Date:

Călin Costinaș, reprezentantul Profi, cel mai mare angajator privat din România, care își asigura aproximativ 95% din mărfuri din producția internă, atrage atenția ca pentru a avea o economie puternică trebuie să existe „stimuli” pentru producătorii eficienți, iar exportul să funcționeze cu adevărat și să nu mai livrăm materie primă, ci produs finit. Nu în ultimul rand, poate ar trebui să ne uităm și la modelul polonez.

Călin Costinaș, reprezentantul Profi, cel mai mare angajator privat din România, care își asigură aproximativ 95% din mărfuri din producția internă, atrage atenția că pentru a avea o economie puternică trebuie să existe „stimuli” pentru producătorii eficienți, iar exportul să funcționeze cu adevărat și să nu mai livrăm materie primă, ci produs finit. Nu în ultimul rând, poate ar trebui să ne uităm și la modelul polonez.

„Accesul la fondurile europene trebuie continuat, cred că este greșit ca Guvernul să facă protecție pentru cei care sunt slabi. Trebuie să stimuleze pe cei care sunt performanți, trebuie să premiem și atleții. Dacă vrem ca economia să devină puternică, ea trebuie să devină exportatoare (…) Nu poți sa faci import și să crezi că economia o să crească, putem să sprijin acest lucru în momentul când înțelegem că brandul de țară este foarte important pentru noi, sunt optimist, pentru că se schimbă generațiile, vine generația tânără, care nu are mindset-ul pe care l-am avut noi”, a declarat Călin Costinaș¸ Deputy CEO Profi, în cadrul conferinței „Finanțări în agri-busin, desfășurată la USAMV București la conferința „Finanțări în agri-business, retail și HoReCa în condiții de crize multiple. Echilibrare consum și asigurarea securității alimentare”, desfășurată în cadrul FoodIntelForum 2022.

Reprezentantul Profi, companie controlată de fondul de investiții polonez Mid Europa Partners, spune că poate ar trebui să ne uităm și la modelul polonez, la cum au reușit ei. Dacă ei au reușit, de ce n-am putea să o facem și noi?

„Uitați-vă la modelul Poloniei, ce înseamnă Polonia? O țară agricolă, manoperă mai mică decât ce este în Germania și fonduri europene, toate lucrurile acestea le avem aici în România, de ce trebuie să exportăm materie primă, când putem să exportăm produs finit? De ce? Pentru că n-am atras fonduri europene cum trebuie, avem manopera mai mică, dar lucrăm cu mai mulți oameni, ori degeaba ai manoperă mică dacă folosești mai mulți oameni”, a atras atenția Costinaș.

În același timp, Costinaș menționează și problemele legate de infrastructură și de logistică, un punct minus de altfel pentru întreaga economie românească.

„Ai infrastructură, logistică deficitară, adică ajunge mai repede marfa din Polonia, decât cea de la Cluj în București, este o problemă totuși, sunt niște lucruri care trebuie schimbate, dar primul lucru pe care trebuie să îl facem este să-i sprijinim pe cei eficienți ca să devină model și pentru ceilalți, pentru că mentalul nostru așa funcționează, vrem modele de succes, îi urmăm. Atâta timp cât putem să dăm numai niște perfuzii la cei care sunt pe moarte, toată lumea o să vină să ceară, vreau și eu ca să supraviețuiesc, desigur trebuie să existe o politică socială, dar și stimuli pentu o economie performantă”, a mai afirmat Costinaș.

Managerul Profi recunoaște că este imposibil să lucreze cu producătorii mici, pentru că aceasta presupune un efort mult prea mare, iar soluția în cazul lor este asocierea. „Noi manipulăm paleți, nu cântărim fiecare ladă separat”, conchide Costinaș.


Rețeaua Profi numără în prezent circa 1.600 de magazine în peste 700 de localități din România, fiind rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din țară.

Articol preluat de pe FoodBiz.ro


Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...