Criza chipurilor continuă în ciuda noilor investiții record în capacitățile de producție

Date:

Actuala penurie de microcipuri, cauzată de repornirea economiei mondiale, a provocat mari dureri de cap producătorilor de pretutindeni, fără a se întrevedea o soluție rapidă.

Întrucât cipurile se găsesc în aproape toate articolele pe care le folosim – de la calculatoare la mașini, telefoane, televizoare și mașini de spălat până la avioane, întârzierile de producție se acumulează, iar consumatorii sunt nevoiți să aștepte pentru produsele dorite sau să plătească mai mult. 

Presați de cererea masivă, producătorii de cipuri cheltuiesc miliarde de euro, iar producția este în creștere, însă extinderea capacității de producție este un proces complicat, pe termen lung, cu rezultate care se vor vedea treptat în următorii ani, întrucât analiștii nu se așteaptă ca deficitul să fie rezolvat înainte de 2023.

Producătorii de automobile, care au nevoie de pâna la 1400 de cipuri pe vehicul, sunt principalii promotori ai noii cereri, deoarece consumatorii încearcă acum să-și cheltuiască economiile din timpul pandemiei pentru a-și cumpăra mașini noi. Penuria i-a forțat pe unii dintre marii producători, precum GM, Ford și Renault, să reducă producția și să le spună clienților să aștepte mai mult pentru livrarea noilor lor mașini. Noile vehicule electrice ale Dacia vor fi livrate abia anul viitor din cauza lipsei de cipuri. 

Gamerii sunt, de asemenea, frustrați de lipsa cipurilor, noile console de jocuri, precum Sony (SONY) PlayStation 5 și Microsoft (MSFT) Xbox Series X, fiind încă o raritate în magazine. Există chiar și speculatori care folosesc roboți specializați pentru a cumpăra majoritatea unităților disponibile online doar pentru a le vinde la un preț dublu față de prețul normal de vânzare cu amănuntul. 

Săptămâna trecută, în România, unul dintre cei mai mari retaileri de produse electronice și-a vândut rapid stocul de PlayStation 5 direct în magazinele sale fizice și nu online. 

Unul dintre motivele crizei semiconductorilor este concentrarea producției într-un număr mic de fabrici. Cel mai important producător de cipuri este Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) (NYSE:TSM), cu o cotă de piață estimată de 56%. 

TSMC produce cipuri pe care alte companii le proiectează. Cea mai mare parte a producției sale este dedicată cipurilor pentru HPC (High Performance Computing), telefoane mobile, automobile și IoT (internetul lucrurilor). Printre alți producători importanți similari se numără Samsung, a cărui producție este destinată în cea mai mare parte propriilor dispozitive, UMC, Global Foundries și producătorul chinez SMIC. 

Având în vedere că actualele capacități de producție de cipuri sunt depășite de cerere, TSMC plănuiește cele mai mari cheltuieli de capital din lume, cu investiții de 100 de miliarde de dolari în următorii trei ani. Compania lucrează deja la construcția mai multor unități de producție în SUA, care ar urma să devină active în 2024.  Un alt proiect în curs de desfășurare constă în investirea a 2,8 miliarde de dolari în China pentru a produce în masă semiconductori pentru automobile până în 2023.

Toate aceste măsuri sunt menite să crească distanțarea tehnologică și de producție dintre TSMC și concurenții săi. 

Capacitățile TSMC sunt deja utilizate în proporție de 100%, după cum a menționat compania într-o scrisoare adresată clienților. Pentru a nu spori presiunea globală, compania încearcă să prevină orice risc posibil asupra producției. De exemplu, în cadrul unui tranzacții atipice, TSMC, împreună cu alte companii, va importa pentru Taiwan 10 milioane de doze suplimentare de vaccin COVID-19 de la Pfizer (PFE), în încercarea de a limita pandemia și de a-și proteja lucrătorii.  


Având în vedere cât de complicată este mărirea capacității de producție, TSMC nu a reușit să profite pe deplin de creșterea cererii. Veniturile sale din al doilea trimestru, publicate astăzi, au fost de 13,29 miliarde de dolari, o creștere de 28% față de anul anterior și o creștere de 2,9% față de primul trimestru, menținând în același timp o marjă brută de 50%. În timpul celui de-al doilea trimestru, TSMC a crescut producția cu 12% pentru HPC (High Performance Computing) și automobile, pentru a diminua presiunea cererii. CC Wei, CEO-ul TSMC, i-a asigurat pe clienții din domeniul auto că, în urma măsurilor de creștere a producției, TSMC „se așteaptă ca deficitul de componente auto să se reducă foarte mult, începând cu acest trimestru”. CC estimează că, pe parcursul acestui an și în cursul anului viitor, capacitățile de producție ale TSMC vor rămâne „limitate”, în timp ce cererea va rămâne ridicată.  

Cu toate acestea, având în vedere investițiile masive pe care le-a făcut în noile capacități de producție, analiștii se așteaptă ca societatea să își consolideze poziția de lider în acest sector și să beneficieze pe termen lung de redresarea economică post pandemie. Investitorii, inclusiv cei de retail, au manifestat un interes sporit față de industria semiconductorilor, iar eToro a adăugat recent „Chip-Tech CopyPortfolio”, un portofoliu specializat format din 35 de companii de top din domeniul semiconductorilor, printre care TSMC, NVidia, AMD și altele, permițând investitorilor să susțină această industrie de 440 de miliarde de dolari.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Ionut Paulenco
Ionut Paulenco
Ionuț Paulenco, analistul eToro pentru România, vă oferă comentariul său săptămânal privind ultimele evenimente de pe piețele financiare. Lucrând la eToro și discutând zilnic cu clienții români, Ionuț aduce o experiență de peste 7 ani în industria financiară, specializându-se în diversificarea portofoliilor și în acțiuni.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...