Dialog între Curtea de Conturi și Parlamentul României

Date:

Curtea de Conturi a României și colegi din instituțiile supreme de audit (SAI) partenere din Polonia, Austria și Olanda au avut o întâlnire cu membrii Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancă și piață de capital din Senatul României și ai Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Obiectivul l-a constituit îmbunătățirea calității rapoartelor de audit și a consolidării relației dintre Curtea de Conturi a României și principalul destinatar al acestor rapoarte, Parlamentul României. Întâlnirea a avut loc în contextul în care în prezent SAI-urile menționate realizează o analiză de tip peer-review (inter pares) a Curții de Conturi a României în cadrul proiectului CCR-SAI pentru cetățean.

Curtea de Conturi informează că „discuțiile dintre experții din SAI-urile partenere și membrii celor două comisii de specialitate au vizat calitatea rapoartelor de audit transmise de instituția noastră către forul legislativ, așteptările acestora de la Curtea de Conturi și posibile modalități de aprofundare și dezvoltare a relației dintre instituția supremă de audit și Parlamentul României, astfel încât rapoartele de audit să aibă un impact mai mare în viața cetățeanului, în calitate de beneficiar final”.

Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României: „Este important să avem o relație strânsă cu Parlamentul României, principalul destinatar al rapoartelor Curții de Conturi, astfel încât acestea să fie dezbătute și evaluate în comisiile de specialitate, ca punct de reper pentru buna gestionare a banului public. Recomandările din rapoartele noastre își vor maximiza efectul dacă vor fi dezbătute și susținute de membrii comisiilor de specialitate din Parlament în prezența reprezentanților entităților auditate”.

Curtea de Conturi adaugă că evaluarea de față și „analiza funcțională realizată de instituția supremă de audit a Statelor Unite ale Americii (GAO) vor fundamenta demersurile ulterioare de reformă propuse în cadrul proiectului CCR – SAI pentru cetățean: „Perioada de implementare a proiectului CCR-SAI pentru cetățean – SIPOCA 744/MySMIS 129692 este cuprinsă între 09.09.2019 și 09.03.2023. Valoarea totală a proiectului este 29.914.397.07 lei, din care cheltuielile totale nerambursabile din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 25.123.266,26 lei, iar contribuția proprie în valoare de 4.791. 130,81 lei. Obiectiv general: consolidarea capacității instituționale a Curții de Conturi a României de a realiza activitatea de audit public extern în acord cu standardele internaționale în domeniu și așteptările societății”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...