Dobânzile sunt la un minim istoric, însă riscurile sunt în creștere

Date:

Dobânzile pentru creditele în lei vor crește din cauza Brexitului și a politicii promovate de Donald Trump și a deciziilor FED, însă efectele vor fi limitate consideră președintele Asociației Române a Băncilor, Sergiu Oprescu, și vicepreședintele BRD, Petru Bunescu.

„Din cauza riscurilor enumerate, există o creștere a volatilității atât pe ratele de schimb valutar, cât și pe cele de dobândă. Ne aflăm la un minim istoric al dobânzii și este foarte important cum ne construim portofoliile de active (n.red. de credite)”, a declarat Sergiu Oprescu, președinte Alpha Bank și ARB la Romanian Financial Conference, organizată de BusinessMark.

Președintele ARB a explicat că riscurile sunt mai mari ca Robor-ul să crească decât în urmă cu 4-5 ani. În prezent, Robor este de 0,8% pe an față de 4-5% cât era în urmă cu cinci ani. Bancherii trebuie să explice clienților lor acest risc majorat.

La rândul său, Petre Bunescu, vicepreședinte BRD, atrage atenția că mediul de afaceri se confruntă cu riscuri crescute, dar consideră că în condiții corecte se pot găsi soluții prin care IMM-urile să devină clienți eligibili pentru creditare, mai ales într-un an când se înregistrează minime istorice ale dobânzilor.

„Până la urmă acum sunt îndeplinite condițiile ideale de creditare: inflație negativă și dobânzi la minime istorice. Chiar nici în aceste condiții să nu găsim proiecte bancabile? Pentru anul acesta nu aș vedea o evoluție așa dramatică în privința dobânzilor. Până la urmă dobânda promovată de FED are un efect marginal asupra econmomiei românești“, a declarat Petre Bunescu.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Cele Mai Bune Programe de Internship din 2024! 

Hipo lansează o ediție nouă National Intern Day, respectiv...

Nvidia conduce revoluția industrială a inteligenței artificiale

Există o poveste legată de goana după aur din...

Cuplarea de succes a Bursei Române de Mărfuri (BRM) în Piața Intrazilnică de Energie Electrică Cuplată (SIDC)

Consecventă programului său de dezvoltare în sprijinul modernizării și...

TenarisSilcotub acordă 248 de burse Roberto Rocca pentru elevi din licee tehnice

TenarisSilcotub este consecvent în strategia de sustinere a educației...