Drepturile elevilor și studenților ca viitori angajați

Date:

Elevii și studenții pot învăța în vacanța de vară despre drepturile lor ca viitori angajați, urmând o serie de ateliere gratuite organizate de Asociația Politeia, definită ca „o încercare de a înțelege problemele educației din România și de a oferi un sprijin celor care doresc să descopere și să se dezvolte independent”.

O parte dintre elevii și studenții participanții la ateliere, interesați de activism, vor putea participa la o tabără de vară pe această temă organizată de Asociația Politeia, tabără în care vor colabora cu experți în domeniu, precum Cecilia Gostin, Laura Burtan și Mihai Vasile, președintele Asociației Politeia, care subliniază: „Am vorbit în aceste prime luni de proiect cu peste o mie de elevi, foarte mulți dintre ei având deja experiență de muncă. Din păcate, foarte mulți angajatori profită de faptul că tinerii nu-și cunosc drepturile și apar foarte multe nedreptăți, chiar ilegalități: au fost persoane care ne-au mărturisit că muncesc fără contract de muncă, altele care în contract au o normă de 2 ore/zi, în realitate lucrează chiar și 12 ore/zi. O tânără ne-a povestit că angajatorul i-a spus că nu are nevoie de contract din moment ce lucrează part-time. Din păcate, cu excepția câtorva clase de profil tehnologic, tinerii ies din școală fără să fi discutat vreodată despre ce înseamnă să intri într-un contract, într-o relație de muncă cu cineva, fără să fi văzut vreodată spre exemplu cum arată un contract individual de muncă. Tinerii nu știu spre exemplu că nu pot fi obligați să lucreze ore suplimentare, nu știu că trebuie să fie plătiți suplimentar dacă lucrează în weekend, sau noaptea, sau în zilele de sărbătoare națională, nu știu ce este un sindicat și cum se pot organiza ca să-și apere drepturile și să-și negocieze condiții de lucru mai bune. Noi îi vom învăța despre toate aceste aspecte și vom vorbi cu ei despre experiențele lor. Ulterior, vrem ca în tabăra de activism și leadership civic să formăm un grup puternic cu care să ducem o campanie de advocacy pentru a ne asigura că drepturile la locul de muncă sunt incluse în programa școlară și niciun tânăr nu va mai intra în piața muncii fără să-și cunoască drepturile.”

Cei interesați să participe la aceste ateliere se pot înscrie gratuit la adresa web http://politeia.ro/ateliere/ , urmând ca mai apoi să fie contactați de echipa Asociației Politeia.

Proiectul este derulat de Asociația Politeia în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și Sindicatul IT Timișoara (SITT), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului îl reprezintă implicarea activă a tinerilor (elevi și studenți) într-o campanie națională de advocacy pentru a include în programa școlară elementele de educație privind drepturile la locul de muncă și pentru a asigura astfel o informare minimală a tinerilor înainte de pătrunderea pe piața muncii.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...