Europa, prognoză de revenire economică accelerată dar noile tulpini ale virusului rămân o amenințare; BCE adoptă o viziune pe un termen mai lung asupra inflației

Date:

Comentariul analistului eToro pentru România, Ionuț Paulenco

Economiile europene prognozează o revenire puternică anul acesta cu creșteri economice record, în ciuda amenințărilor noilor variante ale virusului care amâna deschiderea completă pe o mare parte a continentului. Inflația este și ea așteptată să crească pe termen scurt dar Banca Centrala Europeană o vede încetinind pe termen mediu. 

Consumul, inclusiv turismul care beneficiază de noile certificate de călătorie COVID, este așteptat să explodeze în următoarele luni, conform previziunilor de vară ale Comisiei Europene. Companiile încă se confruntă cu provocări precum blocajele logistice și ale lanțului de aprovizionare, dar se așteaptă ca și acestea să își majoreze cheltuielile.

Se așteaptă ca și companiile să-și crească cheltuielile deși se vor confrunta cu provocări diverse cum ar fi cele logistice precum și cu blocaje ale lanțurilor de aprovizionare. 

Deși optimistă în previziuni, Comisia Europeană a avertizat că statele membre ar trebui să-și accelereze campaniile de vaccinare anti-Covid ca să oprească răspândirea noilor variante, mai infecțioase ale virusului. Ar fi de notat că aproximativ 64% din adulții europeni au primit măcar o doză de vaccin, România fiind una din performerele slabe cu doar 30% din adulți vaccinați, ceea ce o expune la riscul de a suferi un nou val pandemic în lunile ce vor urma. 

Prognoza Comisiei Europene plasează totuși România în fruntea celorlalte țări cu o creștere economică prognozată de 7,4% din PIB pe 2021. În precedenta prognoză, publicată în primăvară, economia României era așteptată să crească cu doar 5,1% în acest an. Media creșterii PIB la nivelul UE e prognozată să atingă 4.8% pentru 2021. 

BCE adoptă o politică monetară nouă, concentrată pe un țel de inflație de 2% pe termen mediu  

Raportul Comisiei Europene estimează inflația în zona Euro pentru 2021 la 1,9%, iar în România la 3,2%, care este chiar inflația raportată pentru luna mai. Țările din Uniunea Europeană raportează cifre ale inflației care variază între minus 1,2% în Grecia și un maxim de 5,3% în Ungaria, media UE fiind la 2,3%. 

La doar o zi după raportul Comisiei Europene, în mod surprinzător, Consiliul Guvernatorilor  Băncii Centrale Europene a comunicat adoptarea unei noi politici monetare, incluzând o țintă de inflație simetrică de 2% pe termen mediu. Acest lucru va oferi BCE mai multă flexibilitate în menținerea unor rate ale dobânzilor mai scăzute pentru o perioadă mai lungă de timp, în ciuda unei creșteri așteptate a inflației pe termen scurt.

Precedenta revizie a politicii monetare din 2003 a fost considerată acum ca fiind nealiniată cu schimbările structurale ce au avut loc în aceasta perioadă. Trecerea la o țintă de inflație simetrică de 2% înseamnă că inflația va putea să aibă depășiri moderate ale țintei într-o perioadă tranzitorie ca să recupereze perioadele când aceasta a fost sub țintă. 

În Statele Unite, Fed-ul a avut o viziune similară asupra inflației pe care o consideră legată de redeschiderea economiei, văzută ca un eveniment unic și din această cauză nu a luat măsuri de restrângere a acesteia în condițiile în care piața muncii este încă în recuperare. Anul trecut, în august, Președintele Fed, Jerome Powell anunța o măsură similară, “o formă flexibilă a inflației cu o medie de 2% în timp”. 

În ciuda perspectivelor de revenire a economiilor, raportul Comisiei Europene avertizează asupra riscurilor din perioada următoare, inclusiv al unor noi valuri de Covid-19 cauzate de noile variante ale virusului. Riscurile economice sunt legate în particular de răspunsul gospodăriilor și firmelor la schimbările restricțiilor și impactul retragerii măsurilor de sprijin de urgență. Inflația poate crește peste estimări dacă se vor menține constrângerile legate de lanțul de aprovizionare iar presiunea asupra prețurilor va fi transferată agresiv către de consumatori. 

În plus față de riscurile pe care le aduce pandemia de Covid, schimbarea de politică a BCE menționează și un angajament către un “plan” de acțiune ambițios privind combaterea schimbărilor de mediu. “Consiliul Guvernatorilor BCE admite că schimbarea condițiilor de mediu are implicații profunde asupra stabilității prețurilor” se menționează în comunicatul de presă al BCE. 

Economiile din zona Central și Est Europeană în revenire puternică

Institutul pentru Studii Economice Internaționale din Viena a publicat un raport care prezice o creștere economică de 4,2% în 2021 pentru cele 23 de economii din zona Centrală, Estică și Sud-Estică a Europei (CESEE). 

Ca și țările occidentale, zona CESEE se va confrunta cu o inflație mai mare decât cea estimată inițial, provocată în principal de creșterea  la nivel global a prețurilor la energie și alimente. Inflația medie în luna mai a rămas la 4,5% – cel mai înalt nivel din 2015. Cu toate că inflația în creștere poate forța băncile centrale să crească dobânzile de referință în 2021 – șase bănci centrale din zonă au facut-o deja – conform Institutului, aceasta nu va produce efecte adverse asupra activității economice sau de creditare.

Săptămâna trecută, BNR a păstrat neschimbați parametrii de politică monetară, inclusiv rata dobânzii de 1,25%. 

Piețele așteaptă cu interes anunțurile de mâine legate de CPI (Indexul Prețurilor de Consum) pe iunie căutând semne că inflația este cu adevărat tranzitorie, a atins un maxim și începe să scadă. În Statele Unite, analiștii se asteaptă la o scădere a inflației de la 5% în mai la 4.9% în iunie. În România, inflația pe iunie este așteptată să scadă ușor de la 3.75% la 3.7%.  

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Ionut Paulenco
Ionut Paulenco
Ionuț Paulenco, analistul eToro pentru România, vă oferă comentariul său săptămânal privind ultimele evenimente de pe piețele financiare. Lucrând la eToro și discutând zilnic cu clienții români, Ionuț aduce o experiență de peste 7 ani în industria financiară, specializându-se în diversificarea portofoliilor și în acțiuni.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...