Excedent bugetar de 0,17% din PIB pe primele 4 luni, dar scădere a investițiilor față de aceași perioadă din 2016

Date:

Execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,35 miliarde de lei, respectiv 0,17% din PIB, veniturile de 80,1 miliarde lei, (9,8% din PIB) fiind cu 8,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, a anunțat Ministerul Finanțelor.

Explicația excedentului mai mare pe primele patru luni din acest an, comparative cu aceeași perioadă din 2016, când se înregistrau numai 127 milioane de lei constă în suma mai mica alocată pentru investiții, cu peste patru miliarde lei comparative cu ianuarie – aprilie 2016.

Datele date publicității de Ministerul Finanțelor arată că dacă în primele patru luni din acest an Guvernul a cheltuit pentru investiții 2,9 miliarde de lei, în primele patru luni din 2016 suma a fost de 7,2 miliarde de lei.

S-au înregistrat creșteri față aceeași perioadă din anul precedent la colectarea impozitului pe salarii și venit (+13,4%), a contribuțiilor sociale (+14,9%), a impozitului pe comerț exterior și tranzacții internaționale (+12,4%) și a veniturilor din capital (+19,1). „Colectarea din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii a crescut cu 49,8% față de anul precedent, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în comunicatul MFP.

Guvernul țintește în acest an un deficit bugetar ușor sub 3%, la o creștere economică de 5,2%, însă cei mai mulți economiști, precum și instituțiile internaționale, anticipează o rată de creștere mai redusă și un deficit peste limita de 3% acceptată la nivelul Uniunii Europene.
pentru finanțarea proiectelor europene a fost alocată suma de 3,8 miliarde lei, dintre care 3,5 miliarde lei în agricultură, care urmează să fie decontată din sumele primite de la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 78,8 miliarde lei, au crescut cu 6,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cheltuielile de personal au crescut cu 18,1% ca urmare a majorărilor salariale acordate angajaților din sănătate și educație, din administrația locală și din instituțiile publice de spectacole sau concerte.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 10,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie până la 917,5 lei, majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii, indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție ș.a. Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 4,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, înregistrându-se diminuări de 3,2% la bugetul de stat și de 3,8% la nivelul administrațiilor locale.

În ceea ce privește investițiile, a fost alocată o sumă de 2,9 miliarde de lei, respectiv 0,4% din PIB, care include cheltuieli de capital și programe de dezvoltare finanțate din surse interne și externe.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Dip&Gip, în valoare totală de peste 200.000 de euro

Restart Energy a finalizat construcția și instalarea unui...

ANALIZĂ XTB Radu Puiu: Coolcationing, noua tendință în turism pe fondul încălzirii globale

În lumina actualei crize climatice, oamenii își reorientează destinațiile...

ASE 4.0 – INVESTIȚII PENTRU DIGITALIZAREA UNIVERSITĂȚII 

Academia de Studii Economice din București – liderul învățământului...