Fed-ul american ia în calcul reducerea achizițiilor de obligațiuni pentru a limita inflația și o posibilă bulă imobiliară

Date:

17 trilioane de dolari. Aceasta este uluitoarea estimare a sumei totale a economiilor în numerar pe care gospodăriile și întreprinderile mici din Statele Unite ale Americii le-au făcut în timpul pandemiei. Iar această sumă este deja mai mare decât cele 16 trilioane de dolari pe care FMI a estimat că guvernele din întreaga lume le vor aloca pentru stimulente fiscale. „Este un semn al unei economii neobișnuite, în care foarte mulți oameni fac bani sau au bani, dar nu îi cheltuiesc”, a declarat Jim Vogel de la firma FHN Financial, care cercetează fluxurile de bani. Aceste 17 trilioane de dolari nu au ajuns încă pe piața bursieră, care e deja la maxime istorice. În acest an, indicele S&P 500(SPX) a crescut cu19% ajungând la valori record. 

Un efect al acestei cantități spectaculoase de numerar a fost creșterea abruptă a prețurilor pe piața imobiliară din Statele Unite. Potrivit unui studiu recent publicat de Equipment Radar, prețurile locuințelor din SUA au depășit bula imobiliară din 2005-2006, care a fost urmată de infama criză a creditelor ipotecare subprime din 2007-2010. „Prețurile locuințelor din SUA au crescut rapid în ultimele 12 luni datorită unei varietăți de factori, inclusiv ratele scăzute ale dobânzilor, lipsa de locuințe disponibile și o economie robustă în urma stimulentelor fiscale legate de pandemie”, explică studiul. Indicele Case-Shiller al prețurilor locuințelor a crescut cu 17% de la an la an în mai 2021, depășind vârful anterior de 15% al boom-ului pieței imobiliare înregistrat în septembrie 2005. Prețurile locuințelor la nivel național sunt acum cu 38% peste vârful anterior”, se menționează în raport.

Deși la mare distanță de cele 17 trilioane de dolari economisiți de americani, românii și-au majorat și ei economiile depuse în bănci la peste 270 de miliarde de lei de la sfârșitul anului 2019 până în iulie 2021, o creștere de 48 miliarde de lei. Existența banilor economisiți și teama de inflație au făcut ca piața imobiliară să crească în toată Europa după lockdown. Indicele UE HPI (indicele prețurilor caselor) a crescut cu 6,1% în T1 2021 față de același trimestru din 2020, iar acest nivel de creștere anuală nu a mai fost înregistrat din 2007. Există însă o mare discrepanță între evoluția lină a prețurilor chiriilor și cea abruptă a prețurilor locuințelor care ar putea declanșa o creștere accelerată a chiriilor care să se adauge la inflație. 

Fed – presată să acționeze 

Inflația din SUA a crescut în iulie la 5,4%, cu mult peste așteptările inițiale de 1,8%, iar piețele financiare se uită spre Fed pentru măsuri de limitare a acesteia. Situația de pe piața imobiliară americană i-a determinat pe unii membri ai Fed să se manifeste în mod clar în favoarea reducerii achiziției de obligațiuni de trezorerie și active garantate cu ipoteci. Președintele Fed-ului din St. Louis, James Bullard, a susținut că programul de achiziție de active al băncii centrale americane ar putea contribui la o „bulă imobiliară incipientă în Statele Unite” și ca își dorește ca programul să se încheie până în primul trimestru al anului 2022. 

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a indicat că Fed ia în considerare reducerea achizițiilor de obligațiuni de trezorerie și de titluri garantate cu ipoteci, deoarece „economia americană face progrese în direcția atingerii obiectivului dublu al Rezervei Federale, respectiv ocuparea deplină a forței de muncă și stabilitatea prețurilor”. Powell a fost foarte atent să nu discute calendarul real, menționând „anul acesta” ca o posibilitate, adăugând însă că varianta Delta face ca momentul exact al reducerii să fie mai dificil de estimat în timpul redresării economice. 

Chiar și fără intervenția Fed, în SUA există semnale că piața imobiliară începe să se calmeze pe măsură ce pandemia se agravează din nou. Vânzările de locuințe existente în SUA au crescut cu doar 2% în iulie, prețurile continuandu-si însă creșterea.  Comparativ, vânzările din iunie au urcat cu aproximativ 23% față de anul precedent când Statele Unite erau încă în lockdown. „Pe termen lung, nu există niciun semn care să amintească de bula imobiliară pe care am cunoscut-o în trecut, așa că mă aștept ca situația să se normalizeze”, a declarat Kelly Hudick, agent imobiliar la Marathon Realty. „Cred că încă ne aflăm pe o piață a vânzătorilor. Și vom fi în continuare într-o piață a vânzătorilor, probabil cel puțin până anul viitor”. Piața imobiliară dă un alt posibil semnal de relaxare. Procentul celor care cumpără pentru prima dată locuințe a ajuns la 31%, cel mai scăzut nivel din ultimele peste trei decenii, ceea ce arată că prețurile actuale ar putea fi prea mari pentru familiile cu vârsta sub 35 de ani.   

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...